Parco Vergiliano

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Nápoly történelmi központja
Világörökség
Leopardi síremléke
Leopardi síremléke
Adatok
OrszágOlaszország
TípusKulturális helyszín
KritériumokII, IV
Felvétel éve1995
Elhelyezkedése
Parco Vergiliano (Olaszország)
Parco Vergiliano
Parco Vergiliano
Pozíció Olaszország térképén
é. sz. 40° 50′, k. h. 14° 15′Koordináták: é. sz. 40° 50′, k. h. 14° 15′
A Wikimédia Commons tartalmaz Parco Vergiliano témájú médiaállományokat.

A Parco Vergiliano egy nyilvános park Nápolyban. A mergellinai vasúti pályaudvar és a Santa Maria di Piedigrotta templom között fekszik. A kis területű parkot Vergilius emlékére építették.

Vergilius síremléke[szerkesztés]

Egy tábla a parkban azt hirdeti, hogy itt van a híres római költő sírja. Maga a síremlék egy egyszerű kőépítmény, mely az i.e. 1 századból származik. Valószínűleg egy ismeretlen római család kolumbáriuma volt, s csak a néphit helyezte ide Vergilius sírját. 1930-ban, a nagy költő születésének kétezer éves évfordulója alkalmával létesítették a parkot, melyben az összes őáltala leírt növény meghonosították.

Leopardi síremléke[szerkesztés]

A park bejáratához közel van Giacomo Leopardi sírja, aki 1837-ben, a nagy kolerajárvány idején halt meg. A sír egy kis templom előcsarnokában áll.

Galleria vecchia[szerkesztés]

A grotta bejárata

A rómaiak Pozzuoli és Nápoly között Seianus tervei szerint egy utat építettek a Via Puteolanát és ennek megrövidítése érdekében egy alagutat fúrtak a Posillipói-domb alatt, az úgynevezett Galleria vecchiát. A legendák szerint az alagutat maga Vergilius – aki híres varázsló hírében állt – hozta létre. Valószínűbb azonban, hogy az alagút Lucius Cocceus Auctus, római mérnök műve. Többször is átépítették, ezért a 700 méter hosszú alagút bejárata elvesztette eredeti formáját. A nápolyiak ide helyezték a Brindisiben elhunyt Vergilius sírját, akinek Posillipón villája volt és aki saját maga jelölte meg temetkezési helyét tenet nuncs Parthenope, azaz Nápolyban vagyok most. Az antik grotta mintájára a 20. század első felében még két alagutat építettek a közlekedés lebonyolításának megkönnyítésére. A római alagutat lezárták, nem látogatható.

A grottához kapcsolódik két nápolyi negyed megnevezése: Piedigrotta („a grotta lábainál”) és a Fuorigrotta („a grotta végénél”).

Források[szerkesztés]