Pannóniatelep

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Pannóniatelep
A Liliom utca a Gyöngyvirág utca sarkától az Irányi Dániel utca felé nézve
A Liliom utca a Gyöngyvirág utca sarkától az Irányi Dániel utca felé nézve
Közigazgatás
TelepülésSzentendre
Népesség
Teljes népességismeretlen
Elhelyezkedése
Pannóniatelep (Magyarország)
Pannóniatelep
Pannóniatelep
Pozíció Magyarország térképén
é. sz. 47° 39′, k. h. 19° 04′Koordináták: é. sz. 47° 39′, k. h. 19° 04′
A Wikimédia Commons tartalmaz Pannóniatelep témájú médiaállományokat.

Pannóniatelep Szentendre déli városrésze.

Fekvése[szerkesztés]

A város déli részén fekszik, a Kő-hegy és a Dobos-hegy és a Szentendrei-Duna között elterülő Pomázi-sík északi peremén, a Dera-patak határolja.

Története[szerkesztés]

A folyamszabályozás előtt a Duna árvízi területe volt, a franciskánus térkép még egyben ábrázolja a ma is Tófenéknek nevezett mocsaras területtel. A lecsapolással szabaddá tett területre a 19. század végén bolgárkertészeket telepítettek, akik terményeiket Budapestre szállították eladni. A Dunán kiépített kikötőjüket az 1956 után ideköltözött szovjet tiszti lakótelep építésekor bontották le. A laktanya köré (a 11-es főút (Dózsa György út) és a Duna part között) települt a város ipari negyede, a napjainkra megszűnt papírgyárral együtt.

Pannóniatelep Dózsa György út és a Szentendrei HÉV vonala közötti része lakóhelyként funkcionáló alvóvárosi jellegű. Az állandó lakosait eleinte főleg a második világháború után felállított katonai főiskola dolgozói, tisztjei alkották. A rendszerváltás után azonban, a település szociológiai összetétele jelentősen megváltozott: budapesti értelmiségiek, művészek kedvelt és keresett települése lett.

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]