Pörgölényi összecsapás

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Pörgölényi összecsapás
A Pörgölény mellett zajlott harcok emlékműve, amit 1832-es ún. Kolera-kereszt tövében állítottak fel 2001-ben
A Pörgölény mellett zajlott harcok emlékműve, amit 1832-es ún. Kolera-kereszt tövében állítottak fel 2001-ben

KonfliktusNyugat-magyarországi felkelés
Időpont1921. szeptember 4.szeptember 5.
HelyszínPörgölény (Pilgersdorf, Burgenland) térségében, Németgyirót (Deutsch Gerisdorf), Lantosfalva (Bubendorf) és Kőpatak (Steinbach) községek mellett
EredményA Rongyos Gárda győzelme
Szemben álló felek
 Ausztria Rongyos Gárda
Parancsnokok
IsmeretlenTaby Árpád főhadnagy
Melegh György hadnagy
Örményi Zoltán hadnagy
Werner Károly zászlós
Budaházy Miklós százados
Szemben álló erők
200 főkb. 150 fő
A túloldalt, a Kirchschlagban 1931-ben emelt emlékmű, a harcokban elesett osztrák csendőröknek.

A pörgölényi összecsapás a mai Burgenland területén zajlott, Ausztriában, Pörgölény (ma Pilgersdorf) közelében, Kőszegtől nyugatra. Az összecsapást a Rongyos Gárda vívta az osztrák csendőrség ellen 1921. szeptember 4-ről szeptember 5-re virradóra, melynek sikerült ezúttal is győzelmet aratnia az Őrvidéket megszállni szándékozó osztrákok felett. A pörgölényi összecsapás lett a szeptember 5-én történt kirchschlagi összecsapás előkészítője, az akkori osztrák-magyar határ alsó-ausztriai oldalán, amely az Ágfalvánál vívott harchoz mérhető jelentőségű volt a nyugat-magyarországi felkelésben.

Előzmények[szerkesztés]

A pörgölényi akciót a Városszalónakra befészkelt felkelőparancsnokságon készítették elő. Itt alakították ki a rohamkülönítmény alegységeit és itt fegyverezték fel őket. Három különítményt alakítottak ki, amelyek létszáma 35-40 fő volt. Mindegyik szakasznak volt egy könnyű géppuskája és két gépágyúja. A különítmény parancsnoka Taby Árpád főhadnagy volt. Az első csoportot Melegh György hadnagy vezette, kötelékébe tartoztak a mosonmagyaróvári és a Francia Kiss Mihály által toborzott kecskeméti önkéntesek, akik földműves gazdák voltak. A második csoportot Werner Károly zászlós vezette, irányítása alá szintén kecskeméti önkéntesek tartoztak. A harmadik csoportot Örményi Zoltán hadnagy irányította, amelyben kőszegiek és kecskemétiek szolgáltak.

A különítmény este 20 órakor indult Felsőőr, Borostánykő és Tarcsafürdő irányába. Éjfél környékén érték el Borostyánkőt, ahol értesültek az osztrák csendőrség helyzetéről: Kúpfalváról és Létérről már korábban kiszorították az osztrákokat, akiknek főereje (200 fő) most Pörgölényben volt, míg kisebb biztosító egységek Németgyiróton és Lantosfalván állomásoztak.

A harc[szerkesztés]

A rongyosok Gyirót és Lantosfalva ellen kezdték meg hadműveleteiket. Egy másik, 50 fős felkelő alakulat Létérből kiindulva hátba támadta a csendőröket és a Zöbern-patak völgyén át törve Kőpatakig nyomultak, ahol elérték Alsó-Ausztria határát.

A Werner vezette felkelők keleti irányból, az országútról hatoltak be Lantosfalvára. Örményi emberei a hegyek felől közelítették meg a falut, majd tűz- és füstjelekkel kommunikáltak társaiknak a támadásra való felkészülésükről. A felkelők az általános támadást fél hatra időzítették, közben újabb erősítések érkeztek Borostyánkőről. A tűzharc viszont negyed órával korábban elindult Gyirótnál, valószínűleg mert Werner egyik embere túl közel került a csendőrök állásához, akik nyomban tüzet nyitottak.

Negyed hétkor Örményi felkelői bevették Lantosfalvát és megkongatták a Szent Flórián templom harangját, hogy ezzel is jelezzenek társaiknak. A faluban három csendőrt ejtettek foglyul. Lantosfalva elfoglalása után megkezdődött a Pörgölény elleni támadás. A Zöbern-pataknál a csendőrség kisebb ellenállást tanúsított, de a felkelők azt könnyűszerrel legyűrték. Létér felől rövidesen feltűnt kb. 35 emberrel a Budaházy Miklós vezette csapat, amely csatlakozott az előre nyomuláshoz. Kőpatak közelében, nem messze a határtól viszont a csendőrök rajtaütöttek a rongyosok egy kerékpáros osztagán és heves tűzharc bontakozott ki. Kilenc óra felé a felkelők beszüntették a tüzet, mert lőszerhiány kezdett kialakulni. Negyed tízkor a balszárny biztosítására megerősítették az ottani magaslatot, hogy kivédjék az osztrák oldalazó támadását. Amikor a felkelők innen tüzet nyitnak a támadó csendőrökre, azok tartalékot vetnek be. Az erős ellenséges puskatűz miatt a felkelőknek a közeli erdő szélére kell visszavonulni.

Taby további erősítést irányított a veszélyeztetett balszárnyra, ahol a felkelők már kimerülőfélben voltak. A beérkező erősítéssel negyed tizenegykor a harc újból kiújul és sikerült oldalba kapniuk a csendőröket, akiknek géppuskakezelője is elesett a harcban. Bár a támadás hatására a csendőrség meghátrált, de a kedvező alkalmat a gárda elszalasztotta, ami lehetőséget adott az osztrákoknak soraik rendezésére. 11 órakor osztrák ellentámadás indult.

Taby húsz perccel később szintén ellentámadásra adott parancsot, amit Örményi indított meg. A felkelők harci morálja a nehézségek ellenére nem tört meg, ezzel szemben heves rohamuk hatására a csendőrség soraiban pánik tört ki, akik fejvesztve menekültek a határ irányába. Tíz percen belül a front áttevődött Alsó-Ausztriába és a kirchschlagi összecsapásban folytatódott tovább.

Következmények[szerkesztés]

Kirchschlagnál további több mint egyórás küzdelemben az osztrák csendőrséget gyakorlatilag szétverték. A két összecsapásnak osztrák részről 25 halottja lehetett (ebből 6-ot fedeztek fel a helyszínen a felkelők, a többieket állításuk szerint az osztrákok magukkal vitték). A rongyosok 4 embert vesztettek. Az összecsapásnak civil áldozata is volt egy ismeretlen személyazonosságú helybeli lány személyében, aki épp teheneket legeltetett és véletlenül a két frontszakasz közé került.

A Pörgölénynél zajló harcok emlékére 2001-ben, a várostól nyugatra a B55 főút mentén emléktáblát állítottak, az egykori ezeréves határnál.

Irodalom[szerkesztés]

  • Missuray-Krúg Lajos: A nyugat-magyarországi felkelés. Negyedik kiadás. Röttig-Romwalter Nyomda bérlői kiadása. Sopron, 1938.