Orhon tartomány

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Orhon tartomány (Орхон аймаг)
Orhon tartomány címere
Orhon tartomány címere
Orhon tartomány zászlaja
Orhon tartomány zászlaja
Közigazgatás
Ország Mongólia
SzékhelyErdenet
SzékhelyErdenet
Alapítás éve1994
Körzethívószám07035
Népesség
Teljes népesség100 731 fő (2015)
Földrajzi adatok
Terület844 km²
IdőzónaUTC+8
Elhelyezkedése
Térkép
é. sz. 49° 00′, k. h. 104° 15′Koordináták: é. sz. 49° 00′, k. h. 104° 15′
Orhon tartomány weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Orhon tartomány témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Az Orhon tartomány (mongolul: Орхон аймаг) Mongólia huszonegy tartományának (ajmag) egyike. Az ország északi részén terül el, székhelye Erdenet. Három oldalról Bulgan tartomány és keletről Szelenga tartomány határolja.

Ismertetése[szerkesztés]

Kb. 1200 m tengerszint feletti magasságban fekszik. Az ország legnépesebb és legkisebb tartománya. Területe kisebb, mint a szomszédos Bulgan tartomány bármely járásáé.

Nevezetessége, létrejöttének és gazdaságának alapja a hatalmas molibdén- és rézérckészleteket tartalmazó hegy, Erdenetijn-ovó (jelentése 'kincses halom'). A külfejtéses érckitermelést szovjet segítséggel, kormányközi szerződés alapján kezdték meg az 1970-es években. A hegyről elnevezett Erdenet települést 1973-ban alapították és kezdték építeni (1976 óta város), párhuzamosan a hatalmas ércdúsítóval, melynek első gyáregységét 1978-ban állították üzembe. Erdenet és környéke akkor még Bulgan tartomány része volt. Abból hasították ki a területet és hozták létre önálló közigazgatási egységként Orhon tartományt 1994-ben.

A világ egyik legnagyobb külfejtéses molibdén- és rézércbányájának kiaknázását és az ércdúsítást mongol-orosz közös vállalat végzi, a végterméket főként Kínába exportálják. Erdenet tartományi székhely – a főváros után – az ország legnépesebb városa lett.

A gazdasági szempontból különleges jelentőségű tartományba Oroszországból szállítják távvezetéken a villamos energiát és a Szelengából kb. 70 km hosszú csővezetéken a szükséges vízmennyiséget. Erdenetet vasútvonal köti össze a Transzmongol vasútvonal Darhan állomásával.

Járások[szerkesztés]

Orhon tartomány járásai
Járás Mongol nyelven
Bajan-Öndör járás Баян-Өндөр сум
Dzsargalant járás Жаргалант сум

A tartománynak csak ez a két járása van. Bajan-Öndör járáshoz tartozik maga Erdenet város is.

Népesség[szerkesztés]

2011
90 700
2015
100 731

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]