Ocsovai Ferenc

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ocsovai Ferenc
SzületettRucska Ferenc
1995. december 12.
Esztergom
Nemzetiségemagyar
Foglalkozásaköltő
író
újságíró
gitáros
zenész
SablonWikidataSegítség

Ocsovai Ferenc (született Rucska Ferenc, Esztergom, 1995. december 12. – ) költő, író, újságíró, zeneszerző.

Tanulmányai[szerkesztés]

A tatai Eötvös József Gimnázium elvégzése után alapszakos tanulmányait az Eötvös Loránd Tudományegyetem Társadalomtudományi karán végezte, a mesterszakot pedig a Boroszlói Egyetem Filológia Karán. Cserediákként megfordult a velencei Ca’ Foscari Egyetemen és a valenciai Cardenal Herrera Egyetemen. Az alap- és a mesterszak elvégzése között Ostravában, a szalézi rendnél önkénteskedett egy évig, ahol gyerekekkel foglalkozott. Olaszország, Csehország, Lengyelország és Spanyolország mellett Szlovéniában, Mariborban is élt huzamosabb ideig.

Költészete[szerkesztés]

A gimnázium alatt kezdett el komolyabban foglalkozni versírással, de egyetemi évek és külföldi útjai alatt érett igazán költővé. Az idegen szavak, nevek, tájak és mitikus alakok visszatérő elemei költészetének, csak úgy, mint az emlékek, a szerelmi vágyódás és csalódás, az otthon és a haza, a magány, a változás, az elmúlás, az elhivatottság, az emberi sors legfőbb kérdései és az emberi lét legalapvetőbb félelmei. Bár általában a költő lélektani és esztétikai, nem pedig közéleti szerepét hangoztatja, vallja, hogy sokszor szükség van rá, hogy a művész hallassa a hangját, ezért verseiben teret ad a társadalombírálatnak is.

Nyomtatásban megjelent kötetei mellett számos online magazinban és nyomtatott folyóiratban is publikált már a szerző, amelyek közül a Szövet, a Családi Kör, a Holdkatlan, az Ezredvég, a Litera-Túra Magazin, az Art’húr Irodalmi Kávéház, a Holnap Magazin, az IRKA, illetve a Nagy Lajos Társaság Vírusölő című rovata is közölt már tőle verseket. A Berda József Kör állandó tagja.

Kötetei[szerkesztés]

  • Két világ határán (Underground Kiadó, 2016)[* 1]
  • Oroszlán a ködben (Underground Kiadó, 2018)[* 2]
  • Huszonkét év zarándoklat (Underground Kiadó, 2019)
  • Szalamandravér (Underground Kiadó, 2021)
  • Varsótól Madridig (Underground Kiadó, 2024)

Megjegyzések[szerkesztés]

  1. Rucska Ferenc néven publikált kötet
  2. Rucska Ferenc néven publikált kötet

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]