Niagara-vízesés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Koordináták: é. sz. 43° 04′ 38″, ny. h. 79° 04′ 30″

A Kecske-sziget és bal oldalán az Amerikai-zuhatag, jobb oldalán a Patkó-zuhatag

A Niagara-vízesés (angolul: Niagara Falls, franciául: les Chutes du Niagara) egy hatalmas vízesésegyüttes a Niagara folyón. Kanada és az Amerikai Egyesült Államok határán fekszik, elválasztva Ontario tartományt és New York államot. Niagara Falls, Ontario és Niagara Falls, New York ikervárosok között található, 27 km-re Buffalótól.

A Patkó-zuhatag

A Niagara-vízesés két fő részből áll, amiket a Kecske-sziget választ el: a Patkó-zuhatag a határ kanadai oldalán és az Amerikai-zuhatag az amerikai oldalon. Szintén az amerikai oldalon található még egy kisebb, a Menyasszonyi fátyol-zuhatag, amit a Luna-sziget különít el.

A vízesés együttes a gleccserek visszahúzódásakor formálódott, a Wisconsin-gleccseresedés végén az utolsó jégkorszakban; a víz az újonnan létrejött Nagy-tavakból vájt utat magának ide a Niagara-lejtőn át az Atlanti-óceán irányába.

Bár nem rendkívül magas, a Niagara-vízesés nagyon széles: több mint 168 000 zúdul le minden percben magas vízállás esetén [1], és 110 000 m³ átlagosnál. Ez a legnagyobb vizhozamú vízesés Észak-Amerikában[2].

A Niagara-vízesés egyszerre csábító szépsége és hasonlóan értékes hidroelektronikus ereje miatt. Az egyensúly megteremtése a természetes megőrzés, az üdülési, kereskedelmi és ipari felhasználások között kihívást jelent a gondviselők számára az 1800-as évektől fogva.

Niagara falls panorama.jpg

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  1. Falls Facts (Trivia) - Niagara Parks, Niagara Falls, Ontario, Canada. (Hozzáférés: 2007. március 21.)
  2. The World's Best Waterfalls. (Hozzáférés: 2006. szeptember 24.)

További információk[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Niagara-vízesés témájú médiaállományokat.