Nagy László (hitelintézeti igazgató)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Nagy László
SzületettNagy László Sándor Szilárd
1871. február 8.[1]
Pest
Elhunyt1933. május 12. (62 évesen)
Budapest
Állampolgárságamagyar
Foglalkozásabankigazgató
SablonWikidataSegítség

Nagy-flórisi Nagy László (Pest, 1871. február 8.[2]Budapest, Józsefváros, 1933. május 12.)[3] a szarvasi hitelbank vezérigazgatója.

Élete[szerkesztés]

Nagy Nep. János ügyvéd, hírlapíró, a Pesti Napló egyik alapítója és dicskei Dillesz Aranka fia.[2] Nagybátyja Dillesz Sándor és neje geresgáli Batthyányi Mária nevelték tildi (Bars vármegye) kúriájukon. Tanulmányait a Lévai Kegyes Tanítórend Főgimnáziumában kezdte, majd az 5. osztályt követően a Pozsonyi Kereskedelmi Akadémiára került. Miután elvégezte az Akadémia hároméves tanfolyamát, 1890-ben a budapesti Magyar Országos Központi Takarékpénztárnál helyezkedett el gyakornokként. Később tisztviselő, 1894-ben a békésszentandrási takarékpénztárnál főkönyvelő, 1898-ban a szarvasi takarékpénztárnál titkár és 1902-ben az ottani hitelbanknál vezérigazgató lett. Halálát agyalapi törés okozta.[3]

Cikkeket írt a Budapesti Hírlapba (1895. A forrongó Békés, az alföldi agrárszocializmusról írt cikket); a Közgazdaságban (Modern utakon c. alatt cikksorozat az új bankakta életbeléptetése után az osztrák-magyar bank útján lebonyolítandó váltó-gíró-forgalom megteremtése érdekében).

Felesége Soóky Albertina volt.

Munkái[szerkesztés]

  • Bankszabadalom és mezőgazdaság, gyakorlati agrár-politika a mezőgazdasági válság gyökeres orvoslására. Budapest, 1898
  • A nyilvános tárházak és a szarvasi takarékpénztár termény- és áruraktárainak ismertetése. Szarvas, 1899 (Az 1899. szegedi országos mezőgazdasági kiállítás Békés vármegyei osztályának megbízásából)
  • A szarvasi hitelbank részvénytársaság alapszabályai. Gyoma, 1902

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]