Murderdolls

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Murderdolls
Információk
Eredet USA, Kalifornia, Hollywood
Alapítva2002
Aktív évek20022004, 2010
Műfajhorror punk, glam metal
KiadóRoadrunner Records
Tagok
Wednesday 13
Joey Jordison
Roman Surman
Jack Tankersley
Racci "Dr. Sketchy" Shay
Korábbi tagok
Tripp Eisen
Ben Graves
Eric Griffin
Acey Slade

A Murderdolls weboldala
SablonWikidataSegítség

A Murderdolls egy 2002-ben alakult amerikai glam metal szupergroup, több ismert zenész közös projektje. Egy nagylemez és annak turnéja után 2004-ben feloszlottak. Hat évvel később 2010-ben tértek vissza.

Történet[szerkesztés]

Az együttest Joey Jordison (Slipknot) és Tripp Eisen (Static-X, ex-Dope) hozták össze a Frankenstein Drag Queens from Planet 13 nevű horror punk csapat énekesével. Egyetlen albumuk jelent meg, a 2002-es Beyond the Valley of the Murderdolls, amelynek dalai eredetileg az énekes Wednesday 13 korábbi együttese számára íródtak, habár a kiadó Jordison és Eisen nevével reklámozta a lemezt. Ennek ellenére a csapat nem aratott teljes sikert az Amerikai Egyesült Államokban, viszont Angliában és Japánban nagyon népszerű volt. Eisen a lemez megjelenésének idején kilépett a zenekarból és visszatért a Static-X-hez, így a Murderdolls Acey Slade (ex-Dope) gitárossal indult turnéra.

Másfél év koncertezés után a Murderdolls 2004. január 17-én adta utolsó koncertjét. Az együttes hivatalosan nem oszlott fel, a tagok akkor úgy nyilatkoztak, hogy valamikor a jövőben egy második albumot is szeretnének elkészíteni. Mindenesetre azóta Wednesday 13 szólókarrierbe kezdett, Joey Jordison (itt gitáros) visszatért a Slipknotba dobolni, Acey Slade előbb a Trashlight Visionben alkotott tovább, majd létrehozta saját zenekarát Acey Slade and the Dark Party néven, emellett jelenleg Wednesday 13 turnézenekarában is játszik. Eric Griffin basszusgitáros a Murderdolls leállása után különböző zenekarokkal turnézott, majd visszatért korábbi együttesébe, a Synicalba. Ben Graves dobos egy japán turné erejéig csatlakozott a Dope együtteshez, majd az AntiProduct, később pedig a Nocturnal tagja lett.

Stílusuk[szerkesztés]

A zenekar hangzásvilágát főleg a tagok zenei ízlése befolyásolta, olyan hard rock és glam rock előadók, mint a Kiss, Alice Cooper, a Mötley Crüe, illetve a horror punk csapat Misfits nyomán. Dalszövegeik szarkasztikus stílusban íródtak, témáik közt megtalálható a nekrofília és a sírrablás.

Tagok[szerkesztés]

Utolsó felállás

Korábbi tagok

Diszkográfia[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]