Mozart: 3. szimfónia

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
3. szimfónia
szimfónia

ZeneszerzőCarl Friedrich Abel
OpusszámK. 18.
Keletkezés1764

HangnemEsz-dúr
Időtartamkb. 15 perc
Tételek1. tétel – Allegro molto

2. tétel – Andante

3. tétel – Presto

A 3. (Esz-dúr) szimfónia, K. 18 egykoron Wolfgang Amadeus Mozart nevéhez fűződött, azonban napjainkban már Carl Friedrich Abel német zeneszerző művének tekintik. Ezen félreértés azért történhetett, mert Mozart kézírásával találták meg, majd adták ki a művet, utólag viszont kiderült, hogy valójában ez Abel műve, Mozart pedig nyilvánvalóan tanulási célokra másolta le az 1764-es londoni látogatásakor, azonban a másolat különbözik az eredetitől, mivel az oboa klarinétekre lett cserélve.[1] Az elsődleges verzió Abel hat szimfóniájában (Op. 7) található.


\relative c' {
  \key es \major
  \tempo "Allegro"
 <g es'>2\f bes'4-. g-. es4.\startTrillSpan( d16\stopTrillSpan es) g4-. bes,-. c2. as''8\p r f r d r as r f r <g, es'>2\f
}

A mű három tételből áll:

  1. Allegro molto (Esz-dúr, 4/4)
  2. Andante (c-moll, 2/4)
  3. Presto (Esz-dúr, 3/8)

Hangszerelés[szerkesztés]

Mozart 3. szimfóniája a következő hangszerekre lett írva: két klarinétre, két esz-re hangolt kürtre, fagottra, két hegedűre, egy brácsára, egy csellóra és egy nagybőgőre.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. H. C. Robbins Landon, "Doubtful and spurious" The Mozart Compendium, ed. H. C. Robbins Landon. London: Thames & Hudson, Ltd. (1990): 353

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Symphony No. 3 (Mozart) című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.
  • Ez a szócikk részben vagy egészben a(z) 3. Sinfonie (Mozart) című német Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

  • zene Zeneportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap