Mormolyce

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Mormolyce
Mormolyce phyllodes
Mormolyce phyllodes
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Ízeltlábúak (Arthropoda)
Osztály: Rovarok (Insecta)
Rend: Bogarak (Coleoptera)
Alrend: Ragadozó bogarak (Adephaga)
Öregcsalád: Futóbogárszerűek (Caraboidea)
Család: Futóbogárfélék (Carabidae)
Alcsalád: Harpalinae
Nemzetség: Lebiini
Alnemzetség: Pericalina
Nem: Mormolyce
Hagenbach, 1825
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Mormolyce témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Mormolyce témájú kategóriát.

A Mormolyce a bogarak (Coleoptera) rendjébe, a futóbogárfélék (Carabidae) családjába tartozó bogárnem. Magyar neve kísértetfutók, angol neve violin beetles, guitar beetles vagy banjo beetles.

Megjelenésük[szerkesztés]

A kísértetfutók erősen lapított testű, világos vagy sötétebb barna, néha fekete színű bogarak.[1][2] Testhosszuk 50–100 milliméter, ezzel a legnagyobb futóbogarak közé tartoznak; rajtuk kívül ebbe a mérettartományba csak a 80 milliméteres ausztráliai Hyperion schroetteri esik. Fejük a szem mögött erősen megnyúlt. Előtoruk hosszabb, mint széles, oldalt többé-kevésbé fogazott. Szárnyfedőik barázdáltak, helyenként fényes, gyöngyszerű dudorokkal; oldalperemük nagyon erősen, lemezszerűen kiszélesedett, a lemezek szélesebbek, mint a bogár teste maga, és a potroh végén jóval túlnyúlnak. Csápjuk és lábaik nagyon vékonyak és hosszúak. Hártyás szárnyuk fejlett; repülni tudnak.[3]

Életmódjuk[szerkesztés]

A kísértetfutók a trópusi esőerdők lakói. Nappal levelek között, a talaj, a fatörzsek vagy a sziklák réseiben rejtőznek. Főleg éjszaka mozognak leveleken,[4] fatörzseken, taplógombákon. Lárváik nagy termőtestű taplógombák rétegei között élnek, és 8-9 hónapig fejlődnek.[3][5] Ragadozók: más rovarokat, csigákat, férgeket fogyasztanak. A bábállapot 8-10 hétig tart. Az imágók augusztus és november között jelennek meg. Nem táplálkoznak, csak a lárvakorukban felhalmozott zsírtartalékaikból élnek. Veszély esetén a potrohuk végén nyíló mirigyekből rossz szagú és maró hatású vajsavat fecskendeznek támadójuk felé.

Elterjedésük[szerkesztés]

A kísértetfutók Délkelet-Ázsiában (Indonézia, Malajzia, Thaiföld) élnek.

Fajok[szerkesztés]

A nembe az alábbi hét faj tartozik:[6][7]

Helyük a kultúrában[szerkesztés]

A látványos külsejű, nagytestű kísértetfutók népszerűek a gyűjtők körében, akik néha tömegesen fogják be és értékesítik őket, nem egyszer igen magas áron. A 19. század közepén a párizsi múzeum 1000 frankot is fizetett értük példányonként.[5]

Kísértetfutókat több ország (Indonézia, Palau, Thaiföld) postabélyegein is ábrázolnak.[8]

Képek[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Mormolyce. Coleoptera-Atlas (jó fotókkal a fajokról), 2017 (Hozzáférés: 2017. október 16.)
  2. Carabidae, Mormolyce. The World's Best Photos of Carabidae (sok jó fotóval a fajokról), 2017 [2017. október 17-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2017. október 16.)
  3. a b Overdijk, idézi: Gerstaecker A. 1858: Bericht über der wissenschaftlichen Leistungen im Gebiete der Entomologie während des Jahres 1857. – Archiv für Naturgeschichte 24(2): 274. oldal.
  4. Violin beetle (Mormolyce phyllodes). Nature Society (Singapore) Nature Forum, 2017 [2017. október 17-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2017. október 16.)
  5. a b Robert Walter Campbell Shelford, Edward Bagnall Poulton 1916: A Naturalist in Borneo. London: T.F. Unwin Ltd. [1]
  6. Mormolyce Hagenbach, 1825. Carabidae of the World, 2017 [2016. március 4-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2017. október 15.)
  7. Ďuríček, M., Klícha, M. (2017. december 18.). „Mormolyce matejmiciaki sp. nov. (Coleoptera: Carabidae: Lebiinae) from Borneo”. Zootaxa 4365 (2), 241–250. o. doi:10.11646/zootaxa.4365.2.8. (Hozzáférés: 2017. december 31.)  
  8. Violin Beetle Insects on Stamps

További információk[szerkesztés]