Miklós Jenő (kémikus)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Miklós Jenő
Született1945. február 15.
Csíkszereda
Elhunyt2008. június 10.
Temesvár
Nemzetiségemagyar
Foglalkozásavegyészeti szakíró,
parapszichológus
SablonWikidataSegítség

Miklós Jenő (Csíkszereda, 1945. február 15.Temesvár, 2008. június 10.)[forrás?] magyar kémikus, vegyészeti szakíró, orvos, parapszichológus.

Életútja[szerkesztés]

Középiskolai tanulmányait szülővárosában kezdte, Temesváron folytatta, ahol érettségizett (1961). A Babeș–Bolyai Tudományegyetem kémia karán szerzett diplomát (1969). Az immunkémia tárgyköréből írt dolgozatával doktori fokozatot nyert (1982). A temesvári kémiai kutatóintézetben, majd a Közegészségügyi és Orvosi Kutatóközpontban végzett biokémiai kutatási eredményeiről számos konferencián (Bukarest, Bécs) és szakdolgozatban számolt be, így a Revue Roumaine de Biochimie, Studia Biophisica, Analele Universității Timișorene, Tetrahedron és más szaklapokban.

Tudománynépszerűsítő munkásságával a Berde Áron-pályázat első díját nyerte el (1972). Magyar nyelven A Hét hasábjain jelentkezett, a TETT A még nem bizonyított tagadhatatlan c. tanulmányának közlésével tájékoztatta először a magyar közönséget a parapszichológia kutatási módszertanáról (1978/1). Ebben a témakörben értekezett egy prágai nemzetközi konferencián is pszichotronikai és parapszichológiai tanulmányainak eredményeiről (1973). A Psychoenergetic Systems és International Journal of Paraphysics folyóiratok szerkesztőbizottsági tagja.

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

  • Erdélyi magyar ki kicsoda 2000. Igazgató főszerk. Stanik István. [Bukarest]-Nagyvárad, Romániai Magyar Demokrata Szövetség-Scripta Kiadó, [2000].
  • Ki kicsoda Aradtól Csíkszeredáig? Szerk. Simon Anita, Tál Mariann. Csíkszereda, Pallas-Akadémia Könyvkiadó, 1996-1997.