Michael Herr

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Michael Herr
SzületettMichael David Herr
1940. április 13.
Lexington, Kentucky, USA
Elhunyt2016. június 23. (76 évesen)
North Delhi, New York, USA
Állampolgárságaamerikai
Nemzetiségeamerikai
Foglalkozása
IskoláiNottingham High School

SablonWikidataSegítség

Michael David Herr (Lexington, 1940. április 13.Delhi(wd), 2016. június 23.) amerikai író és haditudósító, a Dispatches (1977) szerzőjeként ismert, amely az Esquire magazin vietnámi háború alatti tudósítójaként (1967–1969) szerzett emlékirata. A The New York Times Book Review szerint a könyv "a legjobb, amit a vietnami háborúról írtak". John le Carré regényíró szerint: "a legjobb könyv, amit valaha olvastam korunkban az emberekről és a háborúról".

Élete és pályafutása[szerkesztés]

Herr a Kentucky állambeli Lexingtonban született egy ékszerész fiaként és a New York állambeli Syracuse-ban nőtt fel. Családja zsidó volt. Miután az 1960-as években az Esquire-nél dolgozott, 1971 és 1975 között nem publikált semmit. Aztán 1977-ben útnak indult Ted Nugent rockzenésszel és megírta az élményt a Crawdaddy magazin 1978-as címlapsztorijában.[1] Szintén 1977-ben adta ki a Dispatches című művét, amelyről leginkább ismert.

Nevéhez fűződik Francis Ford Coppola 1997-es, Az esőcsináló című filmje narrációjának megírása. Korábban közreműködött Coppola 1979-es Apokalipszis most című filmjének narrációjában. Az Acéllövedék (1987) című film forgatókönyvét Stanley Kubrick rendezővel és Gustav Hasford(wd)[2] íróval közösen írta. A film Hasford The Short-timers című regényén alapult és a forgatókönyvet Oscar-díjra jelölték. Herr együttműködött Richard Stanley-vel(wd)[3] az 1996-os The Island of Dr. Moreau[4] című film eredeti forgatókönyvének megírásában, amely H. G. Wells azonos című regényén alapul. Stanley azonban azt állítja, hogy a későbbi átírások Herr írói hitelébe kerültek, kihagyva a két író által készített anyag nagy részét.

Írt néhány cikket a Vanity Fairnek(wd) Stanley Kubrickról, amelyeket később beépítettek a Kubrick (2000) című rövidkönyvbe, amely a rendező személyes életrajza. Nem volt hajlandó szerkeszteni Kubrick utolsó filmjének, az Eyes Wide Shut (1999) forgatókönyvét.

Feleségével, Valerie-vel a New York állambeli Delhiben élt egészen 76 éves korában, 2016. június 23-án bekövetkezett haláláig.

Publikációi[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. A Crawdaddy egy amerikai rockzenei magazin volt, amelyet 1966-ban indítottak.
  2. Jerry Gustave Hasford (1947. november 28. – 1993. január 29.) amerikai regényíró, újságíró és költő.
  3. Richard Stanley dél-afrikai filmrendező, aki a horror műfajában végzett munkáiról ismert.
  4. Dr. Moreau szigete (film)
  5. Walter Winchell (1897. április 7. – 1972. február 20.) szindikált amerikai újságok pletyka-rovatvezetője és rádióhírek kommentátora. Az eredetileg vaudeville-előadóként Winchell újságkarrierjét Broadway-riporterként, kritikusként és a New York-i bulvárlapok rovatvezetőjeként kezdte.

Egyéb információk[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Michael Herr című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.