Metszetgráf

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Példa egymást metsző halmazok által meghatározott gráfra.

A matematika, azon belül a gráfelmélet területén egy metszetgráf (angolul: intersection graph) olyan gráf, ami halmazok metszeteinek feleltethető meg. Bármely gráf megjeleníthető metszetgráfként, de a gráfok egyes fontos és speciális osztályai az alapján definiálhatók, hogy milyen típusú halmazok metszeteként jelennek meg.

A metszetgráfokról és fontos osztályaikról (McKee & McMorris 1999) ad szakszerű áttekintést.

Formális definíció[szerkesztés]

Formálisan, egy Si, i = 0, 1, 2, ... halmazcsalád metszetgráfja irányítatlan gráf, melyet a következőképpen kapunk: minden Si halmazhoz létrehozunk egy vi csúcsot, majd a vi és vj csúcsokat akkor kötjük össze éllel, ha a nekik megfelelő halmazok metszete nem üres, tehát

E(G) = {{vivj} | Si ∩ Sj ≠ ∅}.

Minden gráf metszetgráf[szerkesztés]

Bármely G irányítatlan gráf megjeleníthető metszetgráfként: G minden vi csúcsához hozzunk létre egy Si halmazt, ami a vi-vel szomszédos élekből áll; két ilyen halmaznak akkor és csak akkor nem üres a metszete, ha a megfelelő csúcsokat él köti össze. (Erdős, Goodman & Pósa 1966) hatékonyabb konstrukciót talált ki (abban az értelemben, hogy a szükséges Si halmazok összes elemszáma kisebb lehet), amiben a halmazok elemeinek száma legfeljebb n2/4, ahol n a gráf csúcsainak száma. Erdősék (Szpilrajn-Marczewski 1945)-nek tulajdonítják a megfigyelést, hogy minden gráf metszetgráf, de figyelemre érdemes még (Čulík 1964) is. Egy gráf interszekciós száma (wd) a gráf metszetgráfként való megjelenítéshez minimálisan szükséges elemek száma.

Metszetgráfok osztályozása[szerkesztés]

Számos fontos gráfcsalád leírható bizonyos fajtájú halmazcsaládok, például valamely mértani alakzatból kinyerhető halmazok metszetgráfjaként:

(Scheinerman 1985) karakterizálta a metszetgráfok alapján meghatározott gráfosztályokat, melyek véges gráfok olyan csoportjai, melyek adott halmazcsalád metszetgráfjaiként írhatók le. Szükséges és elégséges, hogy a gráfosztály a következő tulajdonságokkal rendelkezzen:

  • Az osztályban lévő gráfok minden feszített részgráfja is az osztályba tartozik.
  • Az osztályban lévő gráfok bármely csúcsának klikkre cserélésével kapott gráf is az osztályba tartozik.
  • Az osztályhoz tartozik egy gráfokból álló olyan végtelen sorozat, ahol minden gráf a következő gráf feszített részgráfja, és az osztály minden gráfja beletartozik a sorozatba.

Ha a metszetgráf-reprezentációnál megköveteljük, hogy különböző csúcsokat különböző halmazoknak kell megjelenítenie, akkor a klikkbővítési tulajdonság elhagyható.

Kapcsolódó fogalmak[szerkesztés]

A metszetgráfok rendezéselméleti analógiái a bennfoglalási rendezési relációk. Ahhoz hasonlóan, ahogy a gráf metszetgráf-reprezentációjában minden csúcsot egy-egy halmaz címkéz meg, és a csúcsok pontosan akkor szomszédosak, ha a halmazaiknak nem üres a metszete, egy részbenrendezett halmazon értelmezett f bennfoglalási reláció a halmaz minden elemét egy-egy halmazzal címkézi meg oly módon, hogy a részbenrendezés bármely x és y elempárjára a x ≤ y reláció pontosan akkor áll fenn, ha f(x) ⊆ f(y).

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben az Intersection graph című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Jegyzetek[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]