Megmentettem az életemet

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Megmentettem az életemet
(Comme un cheveu sur la soupe)
Rendező Maurice Régamey
Producer Jules Borkon, Pierre Laurent
Forgatókönyvíró Jean Redon, Yvan Audouard, Maurice Régamey
Főszerepben Louis de Funès
Zene Georges Van Parys
Operatőr Paul Cotteret
Gyártás
Gyártó Champs-Élysées Production
Ország  Franciaország
Nyelv francia,
magyar szinkron
Képarány 4 : 3
Forgalmazás
Bemutató 1957
Külső hivatkozások
IMDb-adatlap

A Megmentettem az életemet (eredeti cím: Comme un cheveu sur la soupe) 1957-ben bemutatott francia fekete-fehér vígjáték. Főszereplő Louis de Funès, akinek ez volt az első főszerepe.

Cselekménye[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Párizs, 1950-es évek

Pierre Cousin (Louis de Funès) zeneszerző a lakásában lévő zongorán mély átéléssel Chopin: Gyászinduló-ját játssza. Pár csepp mérget vesz be néhány pohár pezsgővel. Egy csomagszállító egy csokor virágot hoz, amit Pierre a mellére tesz, miután lefekszik a kanapéra. Amikor a barátnőjétől üzenet érkezik, felugrik az ágyról, gyorsan megiszik egy üveg tejet, amit a szállásadónőjétől kér kölcsön, hogy közömbösítse a méreg hatását és elrohan. Amikor megérkezik a barátnőjéhez, az összekötözve átadja neki a leveleit, majd az új udvarlóját fogadja.

Pierre meg akarja ölni magát, ezért a rakpartra megy éjszaka, és a derékszíjához egy nehéz vasmacskát rögzít, amit be akar vonszolni a vízbe. Mielőtt ez megtörténne, egy ballonkabátos fiatal nő a vízbe veti magát. Pierre gyorsan kicsatolja a derékszíját és kimenti a nőt.

A rendőrőrszobán egy jólelkű rendőr odaadja neki a nadrágját. Pierre kocsmákban több gyanús alakkal tárgyal, és egyenként arra kéri őket, hogy öljék meg őt (pénz ellenében). Az első gengszter nem hajlandó pénzért ölni, csak személyes okból, ezért Pierre felpofozza, de erre sem történik semmi. A második kevesli a felajánlott pénzt (annak a kb. tízszeresét kéri, amit Pierre nem tud kifizetni). Végül egy alak hajlandónak mutatkozik megölni szerényebb összegért, és még vissza is ad a pénzből (Pierre a nála levő összes pénzt odaadja, de Amédée csak 30 ezer frankot kér - ti. ennyi hiányzik a bank kasszájából, ahol dolgozik - az összeget lóversenyen elveszítette).

Egy újságíró szenzációt szimatol, amikor meghallja, hogy egy zeneszerző kimentett egy nőt a vízből, aki énekesnő. Lefényképezik a fiatal nőt, akiről az egész történet során csak annyit tudunk meg, hogy énekesnő. Pierre egy csomó pénzt kap egy impresszáriótól, aki üzletet szimatol a dologban. A fiatal nő énekesi karrierje beindul, fellép a „La belle vie” mulatóban.

Pierre már nem akar meghalni, de a „La belle vie” mulatóban a három bérgyilkos a korábbi események következtében akcióba lép, és más-más okból meg akarja ölni. Verekedés tör ki, amikor észreveszik Pierre-t.

Szereposztás[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]


Díjak, jelölések[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  • 1957, „a nevetés nagydíja” (Prix record du monde de rire)

Érdekesség[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  • Louis de Funès első főszerepe
  • Noëlle Adam színésznő első filmszerepe
  • A filmben felhangzó dalok nincsenek szinkronizálva
  • A film francia címének jelentése magyarul kb. „mint a levesben lévő hajszál”

Jegyzetek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

További információk[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Fordítás[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Comme un cheveu sur la soupe című francia Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.