Megfojtott virágok (film)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Megfojtott virágok
(Killers of the Flower Moon/𐓨𐓣͘𐓪͘𐓬𐓘 𐓡𐓧𐓘𐓮𐓤𐓘 𐓻𐓣͘𐓤𐓘 𐓲'𐓟𐓵𐓟)
2023-as amerikai film

RendezőMartin Scorsese
Producer
  • Dan Friedkin
  • Bradley Thomas
  • Martin Scorsese
  • Daniel Lupi
AlapműDavid Grann:
Killers of the Flower Moon
Műfaj
Forgatókönyvíró
  • Eric Roth
  • Martin Scorsese
Főszerepben
ZeneRobbie Robertson
OperatőrRodrigo Prieto
VágóThelma Schoonmaker
DíszlettervezőDante Ferretti
Gyártás
Gyártó
  • Apple Studios
  • Imperative Entertainment
  • Sikelia Productions
  • Appian Way Productions
Ország Amerikai Egyesült Államok
Nyelv
Forgatási helyszínOklahoma
Játékidő207 perc[1]
Költségvetés200 000 000 $[2]
Képarány2,39:1
Forgalmazás
Forgalmazó
Bemutató
Korhatár16 IV. kategória (NFT/26684/2023)
BevételGlobális 156 352 778 $[3]
USA 67 352 778 $[3]
HUN 708 946 $[3]
További információk
A Wikimédia Commons tartalmaz Megfojtott virágok témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Megfojtott virágok (eredeti cím: Killers of the Flower Moon) 2023-as amerikai vadnyugati krimifilm, melyet Eric Roth és Scorsese forgatókönyve alapján Martin Scorsese rendezett. A 2017-es azonos című könyv alapján elkészült film azokról az oklahomai gyilkosságokról szól, melyeket az 1920-as években követtek el az oszázs(wd) indián törzs területén, miután olajat fedeztek fel ott.[4] A főbb szerepekben Leonardo DiCaprio, Robert De Niro, Lily Gladstone, Brendan Fraser és Jesse Plemons látható.

Az Amerikai Egyesült Államokban 2023. október 20-án, míg Magyarországon 2023. október 19-én mutatják be a mozikban.

Történet[szerkesztés]

Az 1920-as években rejtélyes körülmények között sorra gyilkolták az oszázs törzs tagjait Oklahoma északkeleti részén. Egy idő után a még fiatal FBI nagyszabású nyomozást indított el. A nyomozást a 29 éves J. Edgar Hoover és az egykori texasi ranger, a Grann által „régi stílusú rendőrként” jellemzett Tom White irányította.

Szereplők[szerkesztés]

Szerep Színész Magyar hang[5]
Ernest Burkhart Leonardo DiCaprio Hevér Gábor
William Hale Robert De Niro Márton András
Mollie Burkhart Lily Gladstone Tompos Kátya
Tom White Jesse Plemons Hajdu Tibor
Lizzie Q Tantoo Cardinal
Leaward ügyész John Lithgow Barbinek Péter
W.S. Hamilton ügyvéd Brendan Fraser Vida Péter
Anna Kyle Brown Cara Jade Myers Gáspár Kata
Reta JaNae Collins Bognár Anna
Minnie Jillian Dion Angyal Anita
Bill Smith Jason Isbell Kovács Lehel
Henry Roan William Belleau Patkós Márton
Kelsie Morrison Louis Cancelmi Mészáros Béla
Bryan Burkhart Scott Shepherd Kaszás Gergő
Paul Red Eagle Everett Waller Törköly Levente
Bonnicastle törzsfő Yancey Red Corn Ficzere Béla
John Wren Tatanka Means L. Nagy Attila
Blackie Thompson Tommy Schultz Rába Roland
Henry Grammer Sturgill Simpson Karácsonyi Zoltán
John Ramsey Ty Mitchell Kőrösi András
William J. Burns Gary Basaraba Faragó András
Alvin Reynolds Charlie Musselwhite Szacsvay László
John Burger Pat Healy Kálloy Molnár Péter
Dr. James Shoun Steve Witting Czvetkó Sándor
Dr. David Shoun Steve Routman Gyurity István
Frank Smith Michael Abbott Jr. Harcsik Róbert
Acie Kirby Pete Yorn Dévai Balázs
Turton Barry Corbin Borbiczki Ferenc
John C. Pollock bíró Steve Eastin Forgács Gábor
Myrtie Hale Katherine Willis Mics Ildikó
Pitts Beatty Gene Jones Németh Gábor

Magyar változat[szerkesztés]

A szinkront a Mafilm Audio Kft. készítette.

A film készítése[szerkesztés]

Előkészületek[szerkesztés]

Martin Scorsese, a film rendezője és forgatókönyvírója

2016. március 10-én az Imperative Entertainment megnyerte a licitálást, hogy filmadaptációt készítsen David Grann Killers of the Flower Moon című ismeretterjesztő könyvéből, és 5 millió dollárt fizetett érte. 2017 áprilisában kiderült, hogy Martin Scorsese, Leonardo DiCaprio és Robert De Niro azt fontolgatják, hogy részt vesznek az Eric Roth által adaptált filmben. 2017 júliusában a producer, Dante Ferretti elárulta, hogy a forgatás 2018 elején kezdődik majd Scorsese rendezésében és DiCaprio főszereplésével. A gyártás azonban 2018 októberéig nem kezdődött, amikor is bejelentették, hogy a film lesz Scorsese következő filmje Az ír (2019) befejezése után. Ekkor a forgatásnak 2019 nyarán kellett volna elkezdődnie

2019 júniusában bejelentették, hogy a Paramount Pictures forgalmazza majd a filmet. 2019. július 26-án Scorsese az oklahomai Pawhuskába utazott, hogy találkozzon Geoffrey Standing Bearrel, hogy megvitassa, hogyan lehetne az Osage Nationt bevonni a film gyártásába. Napokkal később arról számoltak be, hogy De Niro csatlakozott a szereplőgárdához, és a forgatás várhatóan 2020 nyarán kezdődik majd.

2019 decemberében Scorsese operatőrje, Rodrigo Prieto megerősítette, hogy a film várhatóan 2020 márciusában kezdi meg a forgatást, hozzátéve, hogy a „film kinézete és látványvilágának tervezése” még mindig kitalálás alatt áll. A 26. Screen Actors Guild Awards díjátadón 2020. január 19-én DiCaprio hivatalosan bejelentette, hogy ő és De Niro szerepelnek majd a filmben. 2020 áprilisában bejelentették, hogy a Killers of the Flower Moon forgatását határozatlan időre elhalasztották a COVID-19 világjárvány miatt. Eközben Scorsese a Netflixhez és az Apple TV+ -hoz fordult a film finanszírozása és terjesztése érdekében, mivel a Paramount aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy a film költségvetése eléri a 200 millió dollárt. A Paramount továbbra is nyitott volt az alkura, hogy egy további partnerrel együtt vegyen részt a filmben. 2020 májusában bejelentették, hogy az Apple TV+ társfinanszírozza és társforgalmazza a filmet, a Paramount pedig továbbra is a forgalmazó marad. 2021 augusztusában bejelentették, hogy Brendan Fraser és John Lithgow is erősítik a stábot.[6]

Forgatás[szerkesztés]

A film gyártása 2021 februárjában kezdődött meg Oklahomában. A forgatás végül 2021. április 19-én kezdődött, a forgatás Osage megyében és Washington megyében, nevezetesen Pawhuskában, Fairfaxban és Bartlesville-ben volt.

Május 13-án De Niro négyfejűizom-sérülést szenvedett, és visszatért New Yorkba orvosi ellátásra. A gyártás nem késett, mivel De Niro következő jeleneteit 2021 júniusában forgatták. A forgatás 2021. október 1-jén fejeződött be.[7] 2022. március 25-én az Osage igazgatója, Geoffrey Standing Bear azt mondta, hogy "azt tanácsolták neki, hogy a Killers of the Flower Moon a tervek szerint május közepén egy hagyományos közösségi tánc további jeleneteit is leforgatja Osage megyében."[8]

Gladstone 2023 januárjában azt állította, hogy az Osage Nation közreműködése nagymértékben megváltoztatta a filmet ahhoz képest, amit Scorsese eredetileg elképzelt, és hogy együttműködésük pozitív hatással volt a filmre, a 2023-as Sundance Filmfesztiválon adott interjúban kijelentette, hogy "A munka jobb, ha mikor beszámolsz a világnak a munkádról."[9]

Filmzene[szerkesztés]

Scorsese gyakori munkatársa, Robbie Robertson a The Bandtől komponálja a filmzenét.

Bemutató[szerkesztés]

A filmet eredetileg 2022-ben tervezték bemutatni. 2022 júliusában bejelentették, hogy a film még nem készült el és 2023-ra halasztották a bemutatóját.

A világpremier 2023. május 20-án volt a 76. cannes-i fesztiválon.[10]

A filmet digitálisan az Apple Studios forgalmazza a Paramount Picturesszel közösen.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Killers of the Flower Moon (15). British Board of Film Classification , 2023. augusztus 31. [2023. augusztus 31-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2023. szeptember 26.)
  2. Sharf, Zack: Martin Scorsese Starts 'Flower Moon' Filming: 'Accurate Depiction' of Osage Nation Is Critical (angol nyelven). IndieWire , 2021. április 19. [2021. április 19-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2023. szeptember 26.)
  3. a b c Killers of the Flower Moon (angol nyelven). Box Office Mojo
  4. Killers of the Flower Moon. Writers Guild of America West , 2022. április 21. [2022. július 16-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2023. szeptember 26.)
  5. Megfojtott virágok az Internetes Szinkron Adatbázisban (magyarul)
  6. D'Alessandro: John Lithgow Joins Martin Scorsese Apple Original Film 'Killers Of The Flower Moon'. Deadline Hollywood, 2021. augusztus 10. (Hozzáférés: 2021. augusztus 10.)
  7. Some 'Killers of the Flower Moon' cast wrap filming. KOKI-TV, 2021. szeptember 17. (Hozzáférés: 2021. szeptember 17.)
  8. Krehbiel-Burton: Some 'Flower Moon' film crews coning back to Osage County, chief says. Tulsa World, 2022. március 29. (Hozzáférés: 2022. április 12.)
  9. Sharf: 'Killers of the Flower Moon' Is Far Different From Scorsese's Original Plan — Thanks to the Osage Nation, Says Lily Gladstone, 2023. január 20. (Hozzáférés: 2023. január 24.)
  10. Killers of the Flower Moon de Martin Scorsese au 76e Festival de Cannes (angol nyelven). festival-cannes.com. Festival de Cannes, 2023. március 31. [2023. április 4-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2023. április 4.)

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Killers of the Flower Moon (film) című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]