Maumee

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Maumee
A folyó Toledónál és a Robert Craig emlékhíd
A folyó Toledónál és a Robert Craig emlékhíd
Közigazgatás
Országok Amerikai Egyesült Államok
ÁllamokIndiana, Ohio
Földrajzi adatok
Hossz209 km
Vízhozam150 m³/s
Vízgyűjtő terület16 458 km²
Forrása St. Joseph-folyó és a St. Marys folyó összefolyása (Fort Wayne-nél)
é. sz. 41° 04′ 58″, ny. h. 85° 07′ 55″
TorkolatMaumee-öböl, Erie-tó (Toledónál)
é. sz. 41° 41′ 34″, ny. h. 83° 28′ 14″
Elhelyezkedése
Térkép
A Wikimédia Commons tartalmaz Maumee témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Maumee (angolul Maumee River) folyó az Amerikai Egyesült Államokban, Ohio állam északnyugati és Indiana állam északkeleti részén.

Az Indiana állambeli Fort Wayne-nél ered, a St. Joseph-folyó és a St. Marys folyó kereszteződésében, majd északkeletre halad körülbelül 209 kilométeren át, keresztülvágva az államok mezőgazdasági területein. A Maumee-öbölben folyik bele az Erie-tóba, Toledónál.

Elnevezése[szerkesztés]

Eredetileg a folyót Miami-nak is hívták, és az indiánokkal 1671-ben kötött szerződésekben "Miami of the Lake"-ként emlegették. A Maumee egy anglicizált kiejtési forma a miami indiánok ottawa nevéből, a maamii-ból.

Története[szerkesztés]

Az Északnyugati indián háború végső csatáját 1,2 kilométerre vívták a folyó északi partjától. Antony Wayne tábornok győzelme után az egész Maumee völgy az USA tulajdona lett 1795-ben. Wayne tábornok győzelmének emlékére a Toledóban lévő legfontosabb hidat Antony Wayne Suspension Bridge-nek nevezik.

A folyó feletti ellenőrzés jogán vita alakult ki Ohio és Michigan között, ami az úgynevezett Toledói háborúhoz vezetett 1835-36-ban.

Jellemzői[szerkesztés]

A folyó vízgyűjtő területe egy nagy mocsár volt, amit Nagy Fekete Ingoványnak hívtak, mielőtt lecsapolták és mezőgazdasági területté alakították volna. A mocsár a jégkori Maumee-tó maradványa volt, ami az Erie-tó ősének tekinthető.

A folyó széles erie-tavi torkolatában olajat, gabonát és szenet raknak hajókra, de 12 mérföldre innen, Maumee városánál a folyó már sokkal sekélyebb és csupán némi pihenési célú hajózást tesz lehetővé.

Az összes Nagy-tavakba ömlő folyó közül a Maumeenak van a legnagyobb vízgyűjtő területe (16 458 km²). A St. Josephen és a St. Marys-en túl fontos mellékfolyója a Auglaize és a Triffin. Számos kis sziget is van a folyó északnyugat-ohiói részén.

Települések[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Maumee River című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Külső hivatkozások[szerkesztés]