Matt Groening

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Matt Groening
Matt Groening by Gage Skidmore 2.jpg
Matt Groening a 2010-es Comic-Conon.
Születési neve Matthew Abram Groening
Született 1954február 15. (60 éves)
USA Portland, Oregon
Nemzetisége USA Amerikai
Házastársa Deborah Caplan (1986–1999)
Szülei nem ismert
Foglalkozása Rajzfilmkészítő
Fontosabb munkái A Simpson család
Futurama
Life in Hell
Bongo Comics

Matt Groening Signature.svg
Matt Groening aláírása

Matt Groening weboldala
Matt Groening az IMDb-n

Matthew Abram "Matt" Groening (1954. február 15., Portland, Oregon) amerikai rajzfilmkészítő, forgatókönyvíró, és producer. Ő a kitalálója a Simpson család és a Futurama című rajzfilmsorozatoknak és a Life in Hell című képregénynek.

Profi képregényes karrierjét a Life in Hellel kezdte, amit az avant-garde Wet magazin kezdett el kiadni 1978-tól. A képregény 250 hetilapban jelent meg. A Life in Hellre felfigyelt James L. Brooks, és 1985-ben felvette a kapcsolatot Groeninggal, hogy dolgozzon a Fox egyik műsoránál, a Tracey Ullman Shownál. Eredetileg Brooks azt szerette volna, hogy Groening mentse át a Life in Hell karaktereit a műsorba, de mivel nem volt meg ehhez a tulajdonlási joga, ezért Groening valami újat tervezett és megalkotott egy rajzfilm családot, A Simpson családot. A rövidfilmből hamarosan félórás sorozat lett és A Simpson család az egyik legnépszerűbb rajzfilmsorozattá nőtte ki magát. 1997-ben, David X. Cohennel kitalálta a Futuramát, ami 1999-ben debütált a televízióban. Négy év után, 2003-ban viszont törölte a sorozatot a Fox. Azonban a Comedy Central sugározni kezdte a négy, direkt DVD-re készített filmet, 16 félórás epizódként, 2008-ban. 2009 júniusában a Comedy Central megrendelt 26 epizódot a Futuramából.

Groening 11 Primetime Emmy-díjat nyert, tízet A Simpson családdal és egyet a Futuramával. Nyert British Comedy Award-ot "kiemelkedő segítség vígjátékban" kategóriában, 2004-ben, valamint a "Nemzetközi rajzfilmkészítő szövetség" Reuben Awardját, 2002-ben, a Life in Hellért.