Makszud Giráj krími kán

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Makszud Giráj
مقصود كراى
Krími tatár kánság
Uralkodási ideje
1767 1768
17711772
ElődjeArszlán Giráj
UtódjaII. Száhib Giráj
Életrajzi adatok
UralkodóházGiráj-dinasztia
Született1720
Oszmán Birodalom
Elhunyt1780 (60 évesen)
Törökország
NyughelyeTörökország
ÉdesapjaII. Szelamet kán
SablonWikidataSegítség

Makszud Giráj (krími tatár: Maqsud Geray, مقصود كراى), (17201780) krími tatár kán, II. Szelamet kán fia.

Első uralkodása[szerkesztés]

17481756 között Makszud Arszlán Giráj kán núreddinje volt. 1762-től 1764-ig, Kirim kán idején a kalgai méltóságot viselte. 1767-ben az újonnan kinevezett, ám a Krím felé tartó úton meghalt Arszlán kán helyébe a szultán őt nevezte ki kánnak. Az Orosz Birodalommal szemben gyorsan növekvő feszültség miatt alig tizennégy hónap múltán a szultán leváltotta, mert nem bízott hadvezéri képességeiben és helyére a kipróbált katonát, Kirim Girájt ültette.

Második uralkodása[szerkesztés]

1771-ben, az orosz-török háború közepén újból kánná nevezték ki, ám a Krím-félsziget teljesen orosz megszállás alatt volt. A kán az Al-Dunához utazott és várt a kedvező alkalomra, amikor átvághat az oroszokhoz átállt nogáj tatárok földjén vagy hajóra szállhat. Ugyanekkor Mehmed unokatestvérét keletre küldte a cserkeszekhez, hogy megszervezze az oroszellenes felkelést. A várakozás elhúzódott, és időközben a szultán újabb expedíciót szervezett a Krímre (IV.) Devlet Giráj parancsnoksága alatt. Makszud ezt úgy értelmezte, hogy kiesett III. Musztafa kegyeiből, otthagyta a Dunát és törökországi birtokára utazott. Mire rájött, hogy tévedett, már késő volt, a szultán parancsának megtagadása miatt megfosztotta káni méltóságától. Makszud másodszorra hét hónapig viselte a krími kán címet.

Makszud Giráj 1780-ban halt meg törökországi birtokán.

Források[szerkesztés]

  • О. Гайворонский «Созвездие Гераев»
  • О. Гайворонский «Повелители двух материков» тома 1-2
  • Халим Гирай «Розовый куст ханов» (история крымских ханов)

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a(z) Максуд Герай című orosz Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.


Előző uralkodó:
Arszlán Giráj
Krími kán
17671768
Következő uralkodó:
Kirim Giráj
Előző uralkodó:
III. Szelim Giráj
Krími kán
17711772
Következő uralkodó:
II. Száhib Giráj