Arszlán Giráj krími kán

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Arszlán Giráj
آرسلان كرا
Krími tatár kánság
Uralkodási ideje
1748 1756
1767
ElődjeII. Szelim Giráj
UtódjaKirim Giráj
Életrajzi adatok
UralkodóházGiráj-dinasztia
Született1692
Elhunyt1767. május 30. (76 évesen)
Căușeni
NyughelyeBahcsiszeráj
ÉdesapjaII. Devlet Giráj
GyermekeiSzelim
Sahbaz
Devlet
Meszúd
Iszlám
Gázi
Mubarak
SablonWikidataSegítség

Arszlán Giráj (krími tatár: Arslan Geray, آرسلان كراى), (16921767. május 30.) krími tatár kán, II. Devlet kán fia.

Első uralkodása[szerkesztés]

Arszlán I. Kaplan kán idejében a núreddin címet birtokolta (17351736), II. Fetih kán alatt pedig kalga volt (17361737). II. Szelim Giráj 1748-as halála után a szultán Arszlánt nevezte ki krími kánnak. Arszlán unokatestvérét, Szelimet tette meg kalgának, bátyját, Kirimet pedig núreddinnek.

Arszlán a kinevezése után elsődleges feladatának tekintette a kánság újjáépítését az 1730-as évek két pusztító orosz betörése után. Folytatta Bahcsiszeráj felépítését, de az egész Krímen támogatta a városok és épületek visszaállítását. Folytatta a félsziget bejáratát védő Perekop várának megerősítését és több kisebb erődöt (Ucs Obe, Csongár, Szivas) is emeltetett. Újjáépíttette az oroszok által lerombolt kezlevi mecsetet, iskolákat és medreszéket renováltatott (elsősorban a bahcsiszeráji nagymecset mellett levőt) és Ahmeszdzsidben, Kezlevben és egyéb városokban nyilvános kutakat építtetett.

Uralkodásának másik fontos eseménye, hogy konszolidálta a belső viszonyokat. A Giráj dinasztia több tagja vélt vagy valós sérelmek miatt a kánság határvidékeire költözött és ha lehetőség adódott, lázadást szított a budzsáki és kubanyi nogájok vagy cserkeszek között. Arszlán ezeket a kánfiakat kiengesztelte, ajándékokkal és magas pozíciókkal a fővárosba csábította őket, így növelve az állam belső stabilitását. Külpolitikájában minden szomszédjával a béke megőrzésére törekedett.

1756-ban nem teljesen tisztázott okból, valószínűleg isztambuli intrika következtében a szultán leváltotta a káni tisztségről és helyére Halim Girájt ültette. Arszlán Híosz szigetére távozott.

Második uralkodása[szerkesztés]

1767-ben újból kinevezték kánnak, de útban a Krím felé, a moldvai Kausani városában meghalt. Holttestét Bahcsiszerájba szállították és a káni temetőben helyezték nyugalomra.

Források[szerkesztés]

  • О. Гайворонский «Созвездие Гераев»
  • О. Гайворонский «Повелители двух материков» тома 1-2
  • Халим Гирай «Розовый куст ханов» (история крымских ханов)

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a(z) Арслан Герай című orosz Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.


Előző uralkodó:
II. Szelim Giráj
Krími kán
17481756
Következő uralkodó:
Halim Giráj
Előző uralkodó:
III. Szelim Giráj
Krími kán
1767
Következő uralkodó:
Makszud Giráj