Maeda Dzsun

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Maeda Dzsun
Élete
Született1975. január 3. (49 éves)
Mie, Japán
Nemzetiségjapán
Pályafutása
Jellemző műfaj(ok)Visual novel
Irodalmi irányzatFantasy, Fikciós irodalom
Fontosabb műveiKanon, Air, Clannad, Little Busters!, Angel Beats!
Maeda Dzsun aláírása
Maeda Dzsun aláírása

Maeda Dzsun (麻枝 准; Hepburn: Jun Maeda?) (Mie, 1975. január 3. –) japán író a Key nevű japán visual novel-fejlesztő cégnél; főként forgatókönyvíróként, dalszövegíróként és zeneszerzőként hozzájárulva a visual novelekhez. A születési nevét eredetileg más kandzsival írták (前田 純), de kiejtése nem változott. Mie prefektúrában született és az ottani középiskola elvégzése után a Csukjo Egyetemen szerzett diplomát pszichológia szakon. A Key megalapítása előtt a Tactics nevű cégnél dolgozott és ottléte során két visual novelt is kiadtak, a Moon. és a One: Kagajaku Kiszecu e. A Key megalapítása után Maeda rengeteg munkát fektetett olyan visual novelekbe, mint a Kanon, Air, Clannad, Little Busters! és Angel Beats!. A Hibiki's Magic című mangát is ő írta.

Élete[szerkesztés]

Ifjúkora[szerkesztés]

Maeda Dzsun fiatalon kezdett írni, általános iskolás korában írta meg első amatőr játékkönyvét. Kezdetben J.H. Brennan Grailquest című játékkönyv sorozata inspirálta, főleg az első két könyv a sorozatban, a The Castle of Darkness és The Den of Dragons, amiket különösen érdekesnek talált.[1] Az alsó-középiskolában az iskolai újságon dolgozott és pár rövidebb történetét meg is jelentették benne. A Mie felső-középiskolában töltött tanulmányai alatt elkezdett dalszövegeket írni és zenét szerezni. Ez idő tájt merült el a fantasy műfajában is. Miközben a Csukjo Egyetemre járt Maeda elérte, hogy több rövidebb történetét is publikálják a Kadokawa Shoten kiadó szeinen light novel magazinjában, a The Sneakerben. Végül diplomamunkájának írás közben technót kezdett hallgatni.

Kezdeti karrierje[szerkesztés]

Egyetemi évei alatt Maeda videójáték zeneszerző szeretett volna lenni, és arról álmodozott, hogy olyan nagy cégeknél dolgozhat, mint a Nihon Falcom Corporation, Namco, vagy Capcom, de nem járt sikerrel. Később elérte, hogy a TGL videójáték-fejlesztő cég elhívja egy interjúra, de sajnos nem kapta meg a munkát. Miután nem tudott zeneszerzői munkát kapni, úgy döntött foglalkozást vált és forgatókönyvíró lesz egy videójáték-fejlesztő cégnél. A 90-es évek közepén a fogyasztói videójátékok forgatókönyvírói tapasztalatlanok voltak, ezért helyette inkább a felnőtt videójátékok irányában probálkozott. Maeda egy hónap alatt írt egy háromszáz oldalas erotikus történetet, melyet egy felnőtt videójáték-fejlesztő cégnek akart eladni. Először az AliceSoft nevű céggel, a népszerű Rance című játéksorozat készítőjével próbálkozott, de végül a Scoop nevű cégnél kezdett dolgozni. Itt 1997-ben a fő forgatókönyvíróként dolgozott a cég első játékán, a Chaos Queen Rjóko-n, de nem volt megelégedve a munkakörnyezettel és rövidesen beadta felmondását.

A Tactics-tól a Key-ig[szerkesztés]

A Scoop elhagyása után 1997-ben, Maeda a Nexton kiadó alatt megalakult Tactics nevű új cégnél kezdett dolgozni. Itt a cég második (Moon.) játékán dolgozott mint forgatókönyvíró és zeneszerző és harmadikon (One: Kagajaku Kiszecu e) mint forgatókönyvíró 1998-ban. A két játék pozitív fogadtatása és visszajelzése után Maeda, és több másik alkalmazott is (köztük Hinoue Itaru, Orito Sindzsi, Hiszaja Naoki, és OdiakeS), elhagyták a céget és a Visual Art's kiadó alatt új céget alapítottak Key néven.

A cég megalapítása után Maeda az 1999-ben kiadott első játékuk, a Kanon zenéjén és forgatókönyvén dolgozott, ami nagy sikernek örvendett a japán felnőtt videójáték-piacon. Maeda mellett a forgatókönyv nagy részét Hiszaja Naoki írta, aki a Kanon elkészülte után rövidesen elhagyta a céget. Ezt követően Maeda írta a következő játékuk, az Air forgatókönyvének nagy részét, a dalszövegek és a játékban található zenék mellett. Négy éves készülés után a Key, 2004-ben, kiadta harmadik és addigi leghosszabb játékukat, a Clannad-et, aminek nagy részét Maeda írta. Összességében a játék elkészültéhez szükséges munka kb. 75%-át Maeda csinálta. Szintén 2004-ben Maeda elkezdte írni Hibiki's Magic című első mangáját, aminek az ötlete még diákkorában fogant meg benne egy rövid történetként.[2] 2005-ben Maeda a Key ötödik játékának (Tomoyo After: It's a Wonderful Life) forgatókönyvén és zenéjén dolgozott, melyet a 2007-ben kiadott Little Busters! követett, és melynek szintén a forgatókönyvén és zenéjén dolgozott. A Comptiq magazin 2007 februári számában Maeda azt állította, hogy a Little Busters! után nem fog tovább a Key játékok forgatókönyvén dolgozni. Viszont később a Dengeki G's Magazine 2007 decemberi számában azt mondta, hogy a következő játék zenéjén továbbra is dolgozni fog.[3][4] Ugyancsak Maeda szerezte a Himawari no Chapel de Kimi című játék záródalát a Marron cég számára, és a Ram 5 című játékának zenéjén is dolgozott.[5][6] Maeda és a Key egyik grafikusa, Na-Ga, az ASCII Media Works kiadó Dengeki G's Magazine-jával együtt dolgozott az Angel Beats! című animén, aminek Maeda volt a tervezője, írója és zeneszerzője. Maeda dolgozott a Key kilencedik játékán is, de már csak mint zeneszerző és minőségellenörző.[4]

Írói témái[szerkesztés]

Mint ahogy az a visual novelekhez írt történetein is látszik, Maeda egyik visszatérő motívuma a család fogalma és a kötelékek amik összetartják azt.[7] A legjelentősebb ezek közül az anyai kötelék egy anya és lánya között ami erősen látszik a Kanon-ban, az Air-ben és a Clannad-ben. Az egyik legkorábbi munkájában a Moon.-ban viszont egy konfliktus volt a főszereplő lány és az anyja között. Ellentétben ezzel Maeda ritkán ad pontosabb leírást egy apai kapcsolatról a munkáiban és csak a Clannad-ben tárt fel mélyebben egy ilyen kapcsolatot. Egy másik visszatérő téma a mágikus realizmus, vagy fantasztikus elemek hozzáadása egy alapjában normális történethez. Ilyen például a Képzeletbeli Világ elképzelése a Clannad-ben és a mágia használata az Air-ben. Hasonlóan a One: Kagajaku Kiszecu e-ben is látható az igazi világ és egy misztikus Örökkévaló Világ közötti váltakozás elképzelését Murakami Haruki Világvége és a keményre főtt csodaország című regényéhez hasonlították, amiben egy hasonló valóság és fantázia közötti kettősség található.[8]

A Moon.-ban található melankolikus történetek után Maeda egy olyan írási formára törekedett ami később "sírós játék"-ként lett ismert, kezdve a One: Kagajaku Kiszecu e-vel. A sírós játék ilyen értelemben egy olyan bisódzso játék ami a játékost sírásra késztetheti, ezzel még mélyrehatóbb benyomást keltve. Amikor a Kanon-on dolgozott hasonló célokkal, Maeda nyomasztó elemeket helyezett az általa írt két lány (Szavatari Makoto és Kavaszumi Mai) történetébe.

Zeneszerzői tevékenysége[szerkesztés]

Maeda szerzi a dalokat (és írja ezekhez a dalszövegeket) és a háttérzenéket a játékokhoz amiken dolgozik. A Tactics-nál egy számot írt a Moon.-hoz, de a One: Kagajaku Kiszecu e zenéjéhez nem járult hozzá. A Key-nél Maeda minden játékuk zenéjén dolgozott, kivéve a Planetarian: Csíszana Hosi no Jume és a Rewrite Harvest festa!.[9] Maeda szerezte és írta a szövegét a Clannad anime záródalának,[10] és a Clannad: After Story anime nyitódalának. A Maeda által szerzett zenéket a Key lemezkiadója a Key Sounds Label neve alatt adják ki. Maeda a név alatt még három kislemezt adott ki és egy albumot amin az összes számot ő írta és szerezte. Ezek a Nacukage / Nostalgia, a Birthday Song, Requiem és a Spica/Hanabi/Moon kislemezek és a Love Song album. Az első három kislemezen a dalokat Lia énekelte, az albumon lévő dalokat pedig Rija.

Maeda írt és szerzett két dalt a Gunslinger Girl anime számára 2008-ban. A Doll melyet külön-külön adott elő Lia és Tada Aoi és a Human melyet Lia adott elő. A Doll mindkét változatát használták az anime záródalaként, és a Human pedig az utolsó résznél volt hallható. Maeda első közreműködése, mint fő zeneszerző, a 2008-ban a Ram által kiadott 5 című visual novelnél volt, amiben kb. húsz háttérzenét szerzett,[11] s ugyancsak ő írta és szerezte a nyitó- és záródalt.[12]

Maeda 2011-ben megalapította a saját lemezkiadóját is Flaming June néven, és 2011 decemberében ki is adta első kislemezét Killer Song néven, melyet Janagi Nagi adott elő. 2012. április 25-én Janagi-val kiadtak egy eredeti elképzülésű albumot Ovari no Hosi no Love Song néven.[13]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Jun Maeda című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]

  1. „Scenario Writer Special Talk” (japán nyelven). Colorful Pure Girl (2004. július).  
  2. Maeda, Jun. Hibiki's Magic (japán nyelven). Tokyopop, 228. o. (2007. január 9.). ISBN 978-1-59816-766-5 
  3. „Jun Maeda and Shinji Orito Interview” (japán nyelven). Dengeki G's Magazine (2007. október 30.).  
  4. a b 'Rewrite visual novel official website (japán nyelven). Key. [2008. április 9-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2008. március 31.)
  5. Himawari no Chapel de Kimi to official website (japán nyelven). [2008. október 23-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2007. november 16.)
  6. product page for the visual novel 5' (japán nyelven). Ram. (Hozzáférés: 2008. április 1.)
  7. „Key Scenario Staff Long Interview” (japán nyelven). Colorful Pure Girl (2001. március).  
  8. 'One review (japán nyelven). [2008. március 19-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2008. május 25.)
  9. Jun Maeda's visual novel contributions (japán nyelven). ErogameScape. (Hozzáférés: 2007. november 16.)
  10. 'Mag Mell / Dango Daikazoku album information (japán nyelven). [2011. május 20-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2007. november 16.)
  11. This is Maeda. Here is an Advertisement (japán nyelven). Key. (Hozzáférés: 2008. június 18.)
  12. '5 visual novel official website (japán nyelven). Ram. (Hozzáférés: 2008. május 25.)
  13. 『終わりの惑星のLove Song』 Discography (japán nyelven). Flaming June. (Hozzáférés: 2012. május 2.)

További információk[szerkesztés]