Maderspach Károlyné Buchwald Franciska

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Maderspach Károlyné Buchwald Franciska
Időskori portréja az 1870-es évekből
Időskori portréja az 1870-es évekből
Született1804. április 2.[1]
Arad
Elhunyt1880. december 6. (76 évesen)[1]
Budapest
Állampolgárságamagyar
HázastársaMaderspach Károly
Foglalkozásaforradalmár
SírhelyeFiumei Úti Sírkert
A Wikimédia Commons tartalmaz Maderspach Károlyné Buchwald Franciska témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Maderspach Károlyné Buchwald Franciska (Arad, 1804. április 2.Budapest, 1880. december 6.) az 1848–1849-es forradalom és szabadságharc fontos szereplőjének, Maderspach Károly vasgyárosnak a hős felesége, akit Haynau 1849. augusztus 22-én Ruszkabányán megvesszőztetett.

Életpályája[szerkesztés]

Buchwald Franciska Maderspach Károly vasgyáros felesége volt. Öt gyermekük volt.

A szabadságharc idején a ruszkabányai vasgyár (és ily módon a házaspár is) fontos szerepet játszott a magyar honvédség támogatásában. A temesvári csata után számos honvédnek nyújtottak segítséget. 1849 augusztusában, a menekülések idején megfordult házukban Bem József, Kmety György, Guyon Richárd és Stein Miksa is.

Amikor a császári csapatok 1849. augusztus 22-én bevonultak Ruszkabányára, a csapatot vezető Gröber százados koholt vád alapján (Haynau parancsára) elfogatta Maderspach Károlynét. Gröber százados parancsára az asszonyt a falu főterén félmeztelenre vetkőztették és a lakosság előtt nyilvánosan megvesszőzték, majd börtönbe vetették. (A hamis vád az volt ellene, hogy a márciusi győztes csaták idején egy szalmabábut felöltöztetett volna császári egyenruhába, és gúnyversek kíséretében eltemettetett volna. Ez nem volt igaz.)[2]

Férje, Maderspach Károly nem tudta elviselni a családját ért megaláztatást, és még ugyanezen az órában egy, a saját gyárukban készült mozsárágyúval agyonlőtte magát.

Maderspach Károlyné évtizedekkel túlélte a császári megtorlást, 1880. december 6-án halt meg Budapesten.

Emlékezete[szerkesztés]

  • Maderspach Károly öngyilkosságának színhelyén, Ruszkabányán, a Mozsár hegyen, 1909. október 10-én emlékművet emeltettek gyermekei, és nagy ünnepség keretében felállították édesanyjuknak erre az ünnepségre újraöntött bronz mellszobrát. Ennek eredetije 1840 táján készült, és a családi hagyomány Ferenczy István szobrászművésznek tulajdonítja. A mellszobor a későbbiekben eltűnt, és az emlékművet is áthelyezték, de a talapzata még ma is látható Ruszkabányán.[3]
  • Sírja Budapesten, a Fiumei Úti Sírkertben található.
  • Róla nevezték el Budapest XI. kerületében a Maderspach Károlyné utcát.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b http://mek.oszk.hu/00300/00355/html/ABC09732/09776.htm, Maderspach Károlyné, Buchwald Franciska, 2017. október 9.
  2. Maderspach Károlyné: Emlékirat-töredék
  3. Maderspach Kinga, Ruszkabánya 2004

Irodalom[szerkesztés]