Lorenzo hurrikán (2019)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A Lorenzo hurrikán a valaha volt legkeletebbre kialakuló 5-ös erősségű ciklon volt 2019 szeptemberében az Atlanti-óceánon, valamint ez volt az a ciklon, amely a legtöbb időt töltötte a jelentősebb ("major") hurrikán státuszban a 45° szélességi foktól keletre. Lorenzo áthaladt az Azori-szigeteken, Madeirán és Írországon, valamint az Egyesült Királyságon. Lorenzo a szezon tizenharmadik rendszere, tizenkettedik elnevezett vihara, ötödik hurrikánja, harmadik jelentősebb ("major") hurrikánja, és már a második 5-ös kategóriájú hurrikánja.

Lorenzo hurrikán
5-ös kategóriájú hurrikán (SSHS)
Lorenzo csúcsintenzitásán az Atlanti-óceán felett szeptember 29-én.
Lorenzo csúcsintenzitásán az Atlanti-óceán felett szeptember 29-én.

Keletkezett2019. szeptember 23.
Szétoszlott2019. október 4.
Legerősebb szélsebesség260 km/h,
161 mph
Legalacsonyabb nyomás925 mbar,
27.32 Hgmm
Áldozatok10
Károk$362 millió (2019 USD)
Érintett területekNyugat-Afrika, Zöld-foki Köztársaság, Azori-szigetek, Európa, Írország, Egyesült Királyság, Franciaország
A 2019-es Atlanti-Óceáni hurrikánszezon része
A Wikimédia Commons tartalmaz Lorenzo hurrikán témájú médiaállományokat.

Meteorológiai lefolyás[szerkesztés]

Áldozatok és károk[szerkesztés]

A Lorenzo útjába egy hajó keveredett, amely elsüllyedt az eső és hullámok hatására. 14-en voltak a fedélzeten, 3 embert kimentettek, 11-et továbbra is kerestek, de 4 embert a fedélzetről halottnak nyilvánítottak október 2-tól. Észak-Írországban egy ember halt meg, mert rádőlt egy fa.

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Hurricane Lorenzo (2019) című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]