Limpopo (folyó)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Limpopo
A Limpopo Mozambik déli részén
A Limpopo Mozambik déli részén
Közigazgatás
Országok Dél-afrikai Köztársaság
 Botswana
 Zimbabwe
 Mozambik
Földrajzi adatok
Hossz1 750 km
Vízhozam175 m³/s
Vízgyűjtő terület415 000 km²
d. sz. 24° 11′ 28″, k. h. 26° 52′ 14″
TorkolatIndiai-óceán
d. sz. 25° 12′ 09″, k. h. 33° 30′ 53″
Térkép
A Wikimédia Commons tartalmaz Limpopo témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség
A Limpopo és a Shashe összefolyása

A Limpopo folyó Afrika déli részén, a Dél-afrikai Köztársaságban, a Witwatersrand-hátságon ered, Johannesburg közelében. Mozambikban, Xai-xainál torkollik az Indiai-óceánba. Teljes hossza 1750 km, vízgyűjtő területe 413 000 km².[1] Nevének jelentése sotho nyelven a „zuhatag folyója”.[2] A Zambézi után ez a folyó Afrikának az Indiai-óceánba ömlő második legnagyobb folyója.

Földrajza[szerkesztés]

A Limpopo vízgyűjtője

A Limpopo-folyó tengerhez vezető útja során hatalmas ívet ír le, először északi, majd északkeleti irányban halad, végül délkeletnek veszi útját. Innen egy 640 km-es szakaszon a Dél-afrikai Köztársaság határfolyója, északon először Botswanát, majd Zimbabwét választva el tőle. A folyón több zúgó található, amint a dél-afrikai felföldről a tenger felé esik. Mozambikba érve egy 27 km-es szakaszon mintegy 250 m-t esik a zúgókon, zuhatagokon.[2]

A Limpopo fő mellékfolyója az Olifants-folyó (Elefánt-folyó), mely a Limpopo vízhozamához évi 1,233 milliárd m³-rel járul hozzá.[3] Egyéb fontos mellékfolyói: Shashe-folyó, Mzingwane-folyó, Krokodil- folyó, Mwenezi-folyó és Luvuhu-folyó.

A mozambiki Xai-xai kikötőváros a folyó torkolatához közel fekszik. Az Olifants-folyó alatt a folyó teljes hosszában, állandóan hajózható, bár egy homokpad, a dagály idejét kivéve, megakadályozza nagyobb hajók behajózását.

A Dél-Afrikai Köztársaság északkeleti részén a folyó a Kruger Nemzeti Park határát képezi. Egyes mellékágak, például az Oliphants-folyó, magán a parkon is keresztülhaladnak.

A vízgyűjtő medence[szerkesztés]

A Limpopo és mellékfolyói lassú folyásúak, vizük hordalékkal van tele. Az eső évszakfüggő és kiszámíthatatlan. Száraz években a folyó felső folyásán néha akár 40 napnál is kevesebb ideig van víz a mederben. A vízgyűjtő felső szakasza a száraz Kalahári-sivatagban van, de a folyó mentén lefelé haladva egyre több a csapadék. A következő szakasz a Waterberg-hegység vizét vezeti le, a hegységet fél-lombhullató erdők borítják, a terület kevésbé lakott.[4] A folyó alsó szakasza viszont termékeny és sűrűn lakott. A folyó alsó szakaszán az esős évszak vége felé időnként áradások okozhatnak gondokat. Emlékezetes a katasztrofális, 2000-es áradás, melyeknek oka egy ciklon által okozott felhőszakadás volt.

A Limpopo-medencében mintegy 14 millió ember él.

Története[szerkesztés]

„egyszer csak megérkezett a szürkészöld, zsíros Limpopo folyóhoz, melynek partját babérfák szegik sűrűn.”
Kilátó a Limpopo partján, Dél-afrikai Köztársaság, Mapungubwe

Valószínűleg Vasco da Gama volt az első európai utazó, aki a folyót megpillantotta, amikor első expedíciója 1498-ban kikötött a folyótorkolatnál. A Makapans-völgyben talált australopithecus maradványok azt bizonyítják, hogy a folyó partján már napjaink előtt 3,5 millió évvel is laktak. A Limpopót Rudyard Kipling Az elefántkölyök című novellája tette halhatatlanná, melyben Kipling a következőképpen ír róla:

„a nagy-nagy, zöldesszürke, kövér Limpopo folyó …, melyet sűrű babérfák szegélyeznek,”…ahol a „tarka óriás-szikla-kígyó” lakik.[5]


(Jékely Zoltán és Szász Imre fordítása)

Hivatkozások[szerkesztés]

  1. Nakayama, Mikiyasu. International Waters in Southern Africa. United Nations University Press, p. 9. o. (2003). ISBN 9280810774 ; online at Google Books
  2. a b http://www.britannica.com/EBchecked/topic/341575/Limpopo-River
  3. Görgens, A.H.M. and Boroto, R.A. 1997. Limpopo River: flow balance anomalies, surprises and implications for integrated water resources management. In: Proceedings of the 8th South African National Hydrology Symposium, Pretoria, South Africa.
  4. C.Michael Hogan, Mark L. Cooke and Helen Murray, The Waterberg Biosphere, Lumina Technologies, May 22, 2006. [1] Archiválva 2008. október 12-i dátummal a Wayback Machine-ben
  5. Rudyard Kipling: Az elefántkölyök (Magyar elektronikus könyvtár). [2009. január 11-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2008. november 25.)

Jules Verne Dél Csillaga c. regénye a Limpopo folyó környékén játszódik.

Commons:Category:Limpopo River
A Wikimédia Commons tartalmaz Limpopo (folyó) témájú médiaállományokat.

További információk[szerkesztés]