Latte és a titokzatos varázskő

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Latte és a titokzatos varázskő
(Latte Igel und der magische Wasserstein)
2019-es német–belga film

A film hazai plakátja
A film hazai plakátja
RendezőMimi Maynard
Regina Welker
Nina Wels
ProducerPhil Avalon
AlapműSebastian Lybeck: Latte and the Magic Waterstone
Műfaj
ForgatókönyvíróMartin Behnke
Andrea Deppert
Marina Martins
Jesper Møller
FőszerepbenAshley Bornancin
Danny Fehsenfeld
Leslie L. Miller
ZeneJohn Powell
OperatőrJerry Marek
VágóDavid Stiven
Gyártás
GyártóDreamin' Dolphin Film GmbH
Eagle Eye Filmproduktion
Grid Animation
Screen Flanders
Umedia
Simonsays Pictures
OrszágNémetország, Belgium
Nyelvangol, német
Játékidő83 perc
Forgalmazás
ForgalmazóUniversal Pictures
Vertigo Média Kft.
BemutatóNémetország 2019. december 25.
Magyarország 2019. december 19.
USA 2021. április 24.
2020. július 31. (Netflix)
KorhatárHat éven aluliak számára nem ajánlott
Bevétel4,9 millió amerikai dollár[1]
További információk
SablonWikidataSegítség

A Latte és a titokzatos varázskő (németül: Latte Igel und der magische Wasserstein) 2019-ben bemutatott német-belga számítógépes animációs kaland-vígjáték, amely Sebastian Lybeck azonos című könyve alapján készült. Rendezője Mimi Maynard, Regina Welker és Nina Wels, a főszerepben Ashley Bornancin, Carter Hastings, Danny Fehsenfeld és Leslie L. Miller.[2] A film premierje a 2019-es Schlingel Nemzetközi Filmfesztiválon volt,[3] és 2019. december 25-én került bemutatásra a német mozikba.[2] Magyarországon 2019. december 19-én mutatta be a Vertigo Média Kft.

2020. július 31-én debütált a Netflixen.

Rövid történet[szerkesztés]

Egy fiatal sündisznó meg akarja menteni az erdő lakóit a szörnyű szárazságtól azáltal, hogy visszaszerez egy varázslatos vízkövet a medvekirálytól.

Cselekmény[szerkesztés]

Latte egy sün hercegnő. Szeret olyan történeteket kitalálni, amelyekben ő a rettenthetetlen hősnő.

Az erdő mélyén megbúvó tisztás körül sokféle állat él harmóniában. Egy nap a békés együttélés hirtelen veszélybe kerül, mert az erdő állatait vízzel ellátó patak teljesen elapad. Miután a legutóbbi esőzés is elmaradt, a közösség vízkészlete lassan kifogyóban van. Amikor az utolsó cseppek is eltűnnek, az állatok megijednek. Hogyan tudnának élni víz nélkül?

Korp, a holló egy régi legendát mesél el egy találkozón, miszerint a víz azért nem folyik tovább, mert a varázslatos vízkövet a hegytetőről ellopta a medvekirály, Bantur és az északi erdőben, a barlangjában magának tartogatja. A víz újra áramlana, ha a követ visszahelyeznék a származási helyére. Akkor a patak újra elkezdene folyni. De a legtöbb állat nem hallgat a hollóra, régi mesének tartják, és amellett senki sem merne ujjat húzni ilyen nagy és erős tolvajjal.

Csak a sünlány, Latte gondolja azt, hogy a történet valóságos, és bátran bejelenti, hogy visszaszerzi a mágikus sarokkövet Bantur medvekirálytól, aki ellopta azt. Az állatok azonban kinevetik.

Latte, a sün és (titokban) Tjum, a mókus útnak indulnak (a mókust nem engedték el a szülei, Latte azonban árva, neki nincsenek szülei, akik visszatartották volna), hogy visszaszerezzék a mágikus követ.

Útközben sok állattal találkoznak, akik közül némelyik ellenséges, de egymást segítve megmenekülnek a veszélyektől.

A medvék barlangjában eleinte fogságba esnek, de Amaroo, a medvekirály fia segítségével sikerül megszökniük, és visszaviszik a vízkövet a származási helyére, a Fehér Hegy tetejére.

Ezzel megindul a víz lefelé, a távoli erdő lakói számára.

Szinkronhangok[szerkesztés]

Gyártás[szerkesztés]

A film az 1971-ben megjelent Latte Igel und der Wasserstein című német nyelvű könyv alapján készült. Nina Wels - a film rendezője - gyerekkorában olvasta és élvezte a könyvet, és azt kívánta, hogy egy nap filmet készíthessen a meséből. A Dreamin' Dolphin Film GmbH stúdió 2015-ben készített egy rövidfilmet, amely a főszereplőket idézi.

Háttér-információk[szerkesztés]

1950-ben a finn származású Sebastian Lybeck egy svéd nyelvű újság számára találta ki a Latte, a sün történetét. A tüskés állat 1956-ban ünnepelte könyvbemutatóját. Két évvel később a könyv németül is megjelent „Latte Igel und der Wasserstein” címmel. Latte filmvásznon való debütálásához a címadó kő a „varázslatos” jelzőt kapta - talán azért, hogy hangsúlyozzák a történet meseszerűségét, talán mert a marketingosztály így akarta. Ettől eltekintve a több mint 60 éves eredetin alapuló történet csodálatosan időtálló. Ugyanakkor olyan témája van, amely a globális felmelegedés miatt aligha lehetne aktuálisabb. Az okos forgatókönyv a vízhiányon kívül számos más kérdést is kötetlen formában tárgyal.[4]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Latte and the Magic Waterstone című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.
  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Latte Igel und der magische Wasserstein című német Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Latte & the Magic Waterstone. Box Office Mojo. (Hozzáférés: 2021. június 19.)
  2. a b Latte & the Magic Waterstone (Latte Igel und der magische Wasserstein). Cineuropa - the best of European cinema. (Hozzáférés: 2020. július 4.)
  3. Latte Igel und der magische Wasserstein. ff-schlingel.de. (Hozzáférés: 2020. július 4.)
  4. Filmstarts

További információk[szerkesztés]