Larry Sanger

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Larry Sanger
Született Lawrence Mark Sanger
1968. július 16. (55 éves)[1]
Bellevue
Állampolgársága amerikai
Foglalkozása
Iskolái

A Wikimédia Commons tartalmaz Larry Sanger témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Lawrence Mark "Larry" Sanger (Bellevue, Washington állam, USA, 1968. július 16.–) több enciklopédia létrehozására irányuló projekt vezetője, illetve közreműködője. Egykor a Nupédia főszerkesztője, később a Wikipédia egyik társalapítója és fő szervezője, majd a Citizendium alapítója és főszerkesztője.

Életrajz[szerkesztés]

Washington állam Bellevue nevű városában született, és az alaszkai Anchorage-ben nevelkedett. Filozófiai diplomáját a Reed College-ban szerezte 1991-ben, 2000-ben pedig az Ohiói Állami Egyetemen kapott PhD fokozatot szintén filozófiából.

2001-ben hozta létre a Wikipédiát Jimmy Walesszel közösen, de egy évre rá kilépett a projektből, belviszályok és kiábrándultság miatt. Később többször is kritikusan viszonyult a Wikipédiához és a közösségi médiákhoz.

Szintén részt vett a szakértők által szerkesztett Encyclopedia of Earth korai stratégiájának kialakításában, ám ottani közreműködését felfüggesztette, miután 2006. szeptember 15-én bejelentette a Citizendium elindulását, amely 2007. március 25-én lett elérhető a nyilvánosság számára. A projekt azonban nem hozta a várt sikert, Sanger pedig 2007-től fokozatosan kihátrált a Citizendium főszerkesztői pozíciójából, amiről végül 2010-ben mondott le.

2019-ben a közösségi oldalak bojkottjára szólított fel, mert azok szerinte visszaélnek a tagok személyes adataival.[2] 2021 júliusában arról beszélt egy interjúban, hogy a Wikipédiát fenntartással kell kezelni, mert az ott lévő tartalmakat bárki átírhatja, világnézetei alapján változtatva a tényeken,[3] majd ugyanezen év októberében egy másik interjúban már egyenesen úgy fogalmazott, hogy szerinte a portál a „baloldali propagandának” ad teret, miközben „cenzúrázza a jobboldali tartalmakat”.[4]

Jegyzetek[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Larry Sanger című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]