La Poste

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
La Poste
Típus
  • üzleti vállalkozás
  • vállalkozás
  • postai szolgáltatás
Jogelőd
  • Poste (France)
  • France. Direction générale de la poste
Alapítva1477
SzékhelyPárizs
VezetőkPhilippe Wahl
AlapítóXI. Lajos francia király
TulajdonosAgence des participations de l'État
FormaSA national à board of directors
Leányvállalatai
La Poste (Franciaország)
La Poste
La Poste
Pozíció Franciaország térképén
é. sz. 48° 50′ 28″, k. h. 2° 18′ 59″Koordináták: é. sz. 48° 50′ 28″, k. h. 2° 18′ 59″
A La Poste weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz La Poste témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A La Poste egy franciaországi postai szolgáltató vállalat, amely Franciaország európai régióiban, továbbá az öt francia tengerentúli megyében és régióban, valamint Saint Pierre és Miquelon tengerentúli közösségében működik. Egy kétoldalú megállapodás értelmében a La Poste a La Poste Monaco révén a postai szolgáltatásokért is felelős Monacóban, valamint a spanyol Correos társasággal együtt Andorrában.

A vállalatot 1991-ben hozták létre a francia PTT, a franciaországi postai, távíró- és telefonszolgáltatásokért felelős kormányzati hivatal szétválasztását követően. Az 1879-ben alapított PTT-t ekkor osztották fel a La Poste között, amely a postai szolgáltatásokért lett felelős, és a France Télécom (ma Orange) között a távközlési szolgáltatásokért. A France Télécomot azonnal privatizálták, de a La Poste állami vállalat maradt. A 97/67/EK európai uniós irányelv 1997-ben azonban előírta a tagállamoknak, hogy "teljes mértékben nyissák meg a postai ágazatot a verseny előtt", aminek eredményeképpen a francia kormány 2005-ben engedélyezte a postai magánszolgáltatók működését, a La Poste-t pedig 2010-ben részvénytársasággá alakította át.

A La Poste a Groupe La Poste anyavállalata, amely egy bankot és biztosítótársaságot (La Banque postale), egy logisztikai szolgáltató vállalatot (Geopost) és egy mobilhálózat-üzemeltetőt (La Poste Mobile) is magában foglal. Bár postai tevékenységei az internet fejlődése miatt csökkennek, még mindig a vállalat bevételeinek felét teszik ki. Más tevékenységek, mint például a csomagkézbesítés és a banki tevékenység, növekvőben vannak. A kettő 2017-ben a vállalat bevételeinek egy-egy negyedét tette ki.[1]

Források[szerkesztés]

  1. Key figures (angol nyelven). Groupe La Poste. (Hozzáférés: 2020. október 14.)

További információk[szerkesztés]