Kokainmedve

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Kokainmedve
(Cocaine Bear)
2023-as amerikai film

RendezőElizabeth Banks
Producer
Műfaj
  • thrillerfilm
  • fekete komédia
  • akciófilm
  • rendőrfilm
ForgatókönyvíróJimmy Warden[1]
Főszerepben
ZeneMark Mothersbaugh
OperatőrJohn Guleserian
VágóJoel Negron
Gyártás
Gyártó
  • Lord Miller Productions
  • Brownstone Productions
  • Jurassic Party Productions
Ország Amerikai Egyesült Államok
Nyelvangol
Forgatási helyszín
Játékidő95 perc[2]
Költségvetés30 000 000 dollar[3]
Képarány2,39:1
Forgalmazás
Forgalmazó
Bemutató
KorhatárTizennyolc éven aluliak számára nem ajánlott
Bevétel78 400 000 dollár
További információk
SablonWikidataSegítség

A Kokainmedve (eredeti cím: Cocaine Bear) 2023-ban bemutatott amerikai thriller film, amelyet Elizabeth Banks rendezett. A főbb szerepekben Keri Russell, O'Shea Jackson Jr., Christian Convery, Alden Ehrenreich, Brooklynn Prince, Isiah Whitlock Jr., Margo Martindale, Ray Liotta látható. A cselekményt valós események ihlették.[4]

Amerikában 2023. február 24-én, míg Magyarországon 2023. február 23-án mutatták be.[5][6]

Cselekmény[szerkesztés]

1985-ben Andrew C. Thornton II drogcsempész egy kokainszállítmányt dob le a repülőgépéről. Megpróbál ejtőernyővel leugrani a droggal teli zsákjával, de eszméletlenül nekicsapódik az ajtókeretnek, aminek következtében a halálba zuhan. Holtteste a Tennessee állambeli Knoxville-ben landol, ahol Bob, egy helyi nyomozó azonosítja. Arra a következtetésre jut, hogy a kokain valószínűleg a Saint Louis-i drogbárótól, Syd White-tól származik. Eközben a Chattahoochee-Oconee Nemzeti Erdőben egy amerikai fekete medve megeszi a kokain egy részét, majd rendkívül agresszívvá válik, és megtámad két kirándulót, Elzát és Olafot, az előbbit megölve.

Északkelet-Georgiában a középiskolás Dee Dee az édesanyjával, Sari ápolónővel él. Dee Dee a legjobb barátjával, Henryvel lóg az iskolából, hogy megfesthessen egy képet a vízesésről az erdőben. A vízeséshez vezető ösvényen a páros talál egy elveszett kokain adagot, és lenyelnek belőle egy keveset, mielőtt megtámadja őket a medve. Sari az erdőbe merészkedik, hogy Liz parkőrrel és Peterrel, egy vadvédelmi aktivistával együtt megkeresse a gyerekeket. Ők hárman megtalálják Henry-t egy fába kapaszkodva, a medve elől rejtőzködve. A medve megtámadja őket, és Peter keresztülbotlik egy kupac kokainon, és közben Lizt is megsebesíti. A kokainnal bevont Peter vonzza a medvét, és Henryről tudomást sem véve megöli őt. Sari és Henry mélyebbre menekül az erdőbe, Liz pedig segítséget kér.

St. Louisban Syd elküldi Daveed-et, hogy szerezze vissza a maradék kokaint. Daveed Georgiába utazik Eddie-vel, Syd fiával, aki a felesége halála után depresszióba esett, és elhagyta saját fiát. Megérkeznek Georgiába, ahogy Bob is. Az erdei állomáson Daveed összetűzésbe keveredik a Duchamps bandával, három bűnözővel, akik az erdőben okoznak gondot. Az egyik tag, Bajuszos elviszi Daveedet és Eddie-t, hogy visszaszerezzenek egy kis kokaint, amit egy pavilonban rejtett el. Liz a medve üldözésével érkezik vissza az állomásra. Liz véletlenül megöli Lófarkast, az egyik Duchampot, mielőtt a medve lemészárolja Mellényest. Beth és Tom megérkeznek, és a medvével folytatott rövid csetepaté után összeszedik Lizt. Lizzel egy mentőautóban távoznak, de a medve üldözőbe veszi őket, és beugrik a járműbe. Az ezt követő káoszban Tomot megöli a medve, Liz pedig kiesik a mentőautóból, és az útra esik. Beth elveszti uralmát a mentőautó felett, és egy fának ütközik, amitől a szélvédőn keresztül a halálba repül.

Sari és Henry felfedezik, hogy Dee Dee festéknyomot hagyott nekik, amivel a nyomára bukkannak. Daveedet és Eddie-t a pavilonba viszik, de ott találják Bobot az elrejtett kokainszatyorral. Megjelenik a medve, de Bob elvonja a figyelmét a zacskó kokainnal. Bobot hirtelen halálos lövés éri Sydtől, aki elárulja, hogy a felettesei nyomást gyakorolnak rá, hogy szerezze vissza a kokaint.

Sari és Henry megtalálják a gyászoló Olafot, aki elvezeti őket Dee Dee rejtekhelyére: a medve barlangjába, ahol két bocs van. Olaf elmegy, majd a medve megöli. Syd, Eddie és Daveed megtalálják a barlangot, amely a vízesés mögötti párkányra vezet. A medve visszatér a barlangba. Sari, Henry és Dee Dee a lenti vízbe ugrik, hogy biztonságba legyenek, őket követi Eddie és Daveed – akik úgy döntöttek, hogy otthagyják a drogbizniszt – és mindannyian túlélik. Syd azonban nem hajlandó otthagyni a barlangban talált kokainos zacskót. Megsebesíti a medvét, de nem sikerül megölnie, majd a medve és bocsai kibelezik.

Később Bajuszos stoppal New Yorkba utazik egy zsák kokainnal, míg Eddie Daveed kíséretében újra találkozik a fiával.

Szereplők[szerkesztés]

Szerep Színész Magyar hang[7]
Sari Keri Russell Tompos Kátya
Eddie Alden Ehrenreich Fehér Tibor
Daveed O'Shea Jackson Jr. Lukács Dániel
Syd Ray Liotta Forgács Péter
Bob Isiah Whitlock Jr. Schneider Zoltán
Dee Dee Brooklynn Prince Bak Julianna
Henry Christian Convery Vida Bálint
Liz parkőr Margo Martindale Molnár Piroska
Peter Jesse Tyler Ferguson Friedenthál Zoltán
Olaf Kristofer Hivju Makranczi Zalán
Elsa Hannah Hoekstra Mikecz Estilla
Reba Ayoola Smart Dunai Csenge
Bajuszos Aaron Holliday Dér Zsolt
Mellényes J.B. Moore Mészáros Martin
Lófarkas Leo Hanna Vilmányi Benett
Beth Kahyun Kim Szilágyi Csenge
Tom Scott Seiss Ágoston Péter
Andrew Thornton Matthew Rhys Welker Gábor

Magyar változat[szerkesztés]

A szinkront a Mafilm Audio Kft. készítette.

A film készítése[szerkesztés]

2019 decemberében bejelentették, hogy Phil Lord és Christopher Miller egy cím nélküli horror-vígjáték projekt producerei lesznek, amelyet igaz történet ihletett, és amely Jimmy Warden forgatókönyve alapján készül. A producerek megkeresték a Radio Silence kollektíváját, Matt Bettinelli-Olpint és Tyler Gillettet a rendezéssel, de mindketten visszaléptek a filmtől, és inkább a Sikoly ötödik részét készítették el.[1] 2021. március 9-én a Universal Pictures bejelentette, hogy a film fejlesztés alatt áll. Azt is megerősítették, hogy a filmet Elizabeth Banks rendezi majd.[8] 2021 júliusa és augusztusa között derült fény a szereplőgárdára.[9]

A forgatásra az írországi Wicklow megyében került sor 2021. augusztus 20. és október 17. között.[10]

A Kokainmedve volt a 2022. május 26-án elhunyt Ray Liotta utolsó filmje.

A filmet ihlető valós események[szerkesztés]

A filmbéli események alapjául egy 1985-ben megtörtént eset szolgált, melynek során Andrew C. Thornton drogdíler és társa Kolumbiából csempészett kokaint próbált az Egyesült Államokba juttatni egy repülőgép fedélzetén. A szállítmány azonban túl nehéznek bizonyult, így a csempészek kidobálták a drogot az erdő felett, hogy majd később magukhoz vegyék. Thornton 15 millió dollár értékű kokaint tartalmazó táskával ugrott ki a gépből, azonban nem sikerült kinyitnia az ejtőernyőjét, így a teljes sebességgel a földbe csapódott és szörnyethalt. Thornton halála után három hónappal egy georgiai vadász egy halott feketemedve tetemére bukkant, a díler droggal teli táskájának maradványaival körülvéve. A medve kokain-túladagolás következtében pusztult el: noha halálakor csupán 3-4 gramm kábítószer lehetett a vérében, a vizsgáltok tanúsága szerint az állat degeszre tömte magát az anyaggal. Mint ahogyan azonban azt a nyomozás során megállapították, az erdőben szétszórt drog jelentős részét nem a medve, hanem emberek tulajdonították el. A film történetével ellentétben a valóságban az állatnak esélye sem volt túlélni a mérgezést, illetve az sem bizonyított, hogy a szer hasonló hatást fejtett volna ki nála, mint emberek esetében: a filmben bemutatott ámokfutás kizárólag a képzelet szüleménye. A "Kokainmedve" kitömött teste ma Kentucky állambéli Lexington városában látható, bár vannak, akik megkérdőjelezik a kiállított maradványok eredetiségét.[4]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b Anderton, Ethan: Phil Lord & Chris Miller To Produce A Bear-Driven Horror Comedy From Ready Or Not Directors. /Film , 2019. december 17. [2021. augusztus 25-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2023. március 24.)
  2. Cocaine Bear (15). British Board of Film Classification . [2023. január 31-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2023. március 24.)
  3. D'Alessandro, Anthony: Cocaine Bear Snorts $2M Thursday; Jesus Revolution Blessed With $3M+ In Total Previews – Box Office. Deadline Hollywood , 2023. február 24. [2023. február 24-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2023. március 24.)
  4. a b Kokainmedve: Az igaz történet az őrületes horrorkomédia mögött ign.com, 2023. február 22.
  5. D'Alessandro, Anthony: Universal's Elizabeth Banks Directed Thriller Cocaine Bear Sets Winter 2023 Release. Deadline Hollywood , 2022. május 2. [2022. június 22-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2023. március 24.)
  6. Mozi-, stream- és sorozatkalendárium 2023. IGN. (Hozzáférés: 2023. március 24.)
  7. A Kokainmedve magyar hangjai. ISzDb. (Hozzáférés: 2023. március 24.)
  8. N'Duka, Amanda: Elizabeth Banks To Direct Cocaine Bear Thriller For Universal, Phil Lord & Chris Miller. Deadline Hollywood , 2021. március 9. [2021. március 9-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2023. március 24.)
  9. Kroll, Justin: Keri Russell, O'Shea Jackson, Ray Liotta, Alden Ehrenreich and Jesse Tyler Ferguson To Star in Elizabeth Banks' Cocaine Bear For Universal. Deadline Hollywood , 2021. július 1. [2021. július 1-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2023. március 24.)
  10. Osterman, Kyle: Elizabeth Banks' Cocaine Bear Set Photo Reveals Movie's Bold Logo As Filming Starts. Screen Rant , 2021. augusztus 21. [2021. augusztus 21-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2023. március 24.)

További információk[szerkesztés]