Sikoly (film, 2022)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Sikoly
(Scream/Scream)
2022-es amerikai film

A film hazai moziplakátja
A film hazai moziplakátja
Rendező
  • Matt Bettinelli-Olpin
  • Tyler Gillett
Producer
  • William Sherak
  • James Vanderbilt
Műfaj
  • slasher
  • metafiction
  • comedy horror film
Forgatókönyvíró
  • James Vanderbilt
  • Guy Busick
Főszerepben
ZeneBrian Tyler
OperatőrBrett Jutkiewicz
VágóMichel Aller
Gyártás
GyártóSpyglass Entertainment
Ország Amerikai Egyesült Államok
Nyelvangol
Játékidő114 perc
Költségvetés24 000 000 $
Forgalmazás
ForgalmazóParamount Pictures
Bemutató
Korhatár18 V. kategória (NFT/26136/2021)
Bevétel
  • 140 041 405 $ (világszerte)
  • 81 641 405 $ (Amerikai Egyesült Államok)
Kronológia
ElőzőSikoly 4.
KövetkezőSikoly VI.
További információk
SablonWikidataSegítség

A Sikoly vagy narráció szerint "Sikoly: Ötödik rész" (eredeti cím: Scream[1] vagy Scream V) 2022-ben bemutatásra kerülő amerikai slasher film, a Sikoly-filmsorozat ötödik része. Rendezői Matt Bettinelli-Olpin és Tyler Gillett, forgatókönyvírói pedig James Vanderbilt és Guy Busick.

A filmet a franchise újraindításaként írták le,[2][3] és a 2011-es Sikoly 4. folytatásaként is szolgál. Ez az első rész, amelyet nem Wes Craven rendezett, aki 2015-ben elhunyt. Az eddigi filmek főszereplői, David Arquette, Neve Campbell, Courteney Cox, és Roger L. Jackson visszatérnek az eredeti szerepeikbe, illetve Marley Shelton és Heather Matarazzo is feltűnik a harmadik részből. Azonban a filmben új színészek is érkeztek Melissa Barrera, Mason Gooding, Jenna Ortega és Jack Quaid személyében.

A filmet az észak-karolinai Wilmingtonban forgatták. Az Amerikai Egyesült Államokban 2022. január 14-én, míg Magyarországon egy nappal korábban mutatták be a mozikban.[4]

Cselekmény[szerkesztés]

Alább a cselekmény részletei következnek!

Huszonöt évvel Billy Loomis és Stu Macher eredeti gyilkosságai után, egy este brutális támadás éri Tara Carpenter-t, a középiskolai diáklányt aki egyedül van otthon. A tettes Sikoly álarcot visel. A lány túléli a támadást, kórházba szállítják.

Modestoban rég látott nővére, Sam Carpenter Wes Hickstől, Tara egyik barátjától értesül a támadásról. Sam visszatér Woodsboróba barátjával, Richie Kirsch-lel, hogy meglátogassa Tarát a kórházban, ahol Sam találkozik Tara baráti csoportjával: Wes-szel, Amber Freemannel, valamint Chad és Mindy Meeks-Martinnal, az ikrekkel. Aznap este Chad barátnőjének, Liv Mckenzie-nek a volt barátját, Vince Schneidert, aki Stu Macher unokaöccse, megöli az ál larcos egy bár előtt. A kórházban Samet is megtámadja. Sam elmondja Tarának, hogy hallucinációkkal küzd, mivel tinédzserként tudta meg, hogy Billy Loomis a biológiai apja. Ez eredményezte szüleik válását, és ez az oka annak, hogy Sam eltávolodott Tarától.

Sam és Richie meglátogatják Dewey Rileyt, aki elvált feleségétől Gale Weatherstől. Segítséget kérnek hogy megfékezzék a gyilkost, ő pedig felveszi a kapcsolatot Gale-lel és Sidney Prescott-tal, figyelmeztetve őket a gyilkos visszatérésére. Dewey csatlakozik a fiatalokhoz Mindy és Chad otthonában, és újra találkozik az ikrek anyjával, Martha-val, Randy Meeks húgával. Mivel a három támadás az eredeti gyilkosok rokonait érte, Samet vádolják, hogy ő a gyilkos. A maszkos ezután meggyilkolja West és az anyját, Judy Hicks seriffet az otthonukban. Ott Dewey újra találkozik Gale-lel, aki azért érkezett a városba, hogy riportot készítsen. A kórházban Tarát és Richie-t is megtámadja a gyilkos, de Dewey és Sam megmenti őket; Dewey életét veszti, amikor megpróbál végezni az maszkossal.

Sidney megérkezik a városba, miután tudomást szerez Dewey haláláról, találkozik Gale-lel és Sammel a kórházban. Sidney megkéri Samet, hogy segítsen megállítani a gyilkost, de Sam elutasítja. Úgy dönt, hogy elhagyja a várost Richie-vel és Tarával, de kénytelenek megállni Amber házánál, hogy elhozzák Tara inhalátorát. Sidney és Gale követik őket a házhoz, amelyről kiderül, hogy Stu egykori otthona, ahol az eredeti Woodsboro-i mészárlás történt több mint két évtizede. Ott Chadet és Mindyt is megtámadja a gyilkos. Miközben Sam a sérült Mindy-t ápolja, Amber fegyvert ránt és fejbe lövi Liv-et, felfedve magát a gyilkosként. Az alagsorba menekülve Richie azt mondja Samnek, hogy Tara Amber bűntársa. Sam otthagyja, hogy megkeresse Tarát, akit egy szekrényben megkötözve hagy, biztonságban.

Amikor Gale és Sidney megérkezik a házhoz, Amber megsebesíti Gale-t. Richie leszúrja Samet, ő a másik gyilkos. Richie és Amber beviszi Samet, Sidney-t és Gale-t a konyhába, ahol elárulják, hogy a Döfés filmsorozat rajongói, akik online ismerkedtek meg. Csalódtak a legutóbbi Döfés filmben, és úgy döntöttek, hogy mészárlásba kezdenek, visszahozva az "eredeti szereplőket", hogy új forrást biztosítsanak egy jövőbeli Döfés filmnek. Samet akarják beállítani a gyilkosnak. Miközben Tara Amberrel dulakodik, Sam pedig Richie-re támad, Gale lelövi Ambert, aki a tűzhelyre esik és felgyújtják. Sam megsérül, de apjáról hallucinál, aki felhívja figyelmét Amber eldobott késére. Apja nyomdokába lépve, a késsel többször megszúrja Richie-t, mielőtt lelőné és megölné. A megégett Amber ismét megpróbálja megtámadni őket, de Tara agyonlövi.

Hajnalban Tarát és a Meeks ikreket mentőautóba teszik, hogy kórházba szállítsák őket, Sam pedig megköszöni Sidneynek és Gale-nek a segítségüket. Gale nem hajlandó írni az új gyilkosságokról, hogy hírhedtté tegye a gyilkosokat, és inkább Dewey előtt tisztelegve egy seriffről fog írni. Sam csatlakozik Tarához a mentőautóban, és az éjszakai eseményekről egy riporter tudósít, mint huszonöt évvel korábban Gale Weathers.

Itt a vége a cselekmény részletezésének!

Szereplők[szerkesztés]

Szerep Színész Magyar hang[5]
Sidney Prescott Neve Campbell Zsigmond Tamara
Gale Weathers Courteney Cox Kiss Erika
Dewey Riley David Arquette Stohl András
Samantha "Sam" Carpenter[6][7] Melissa Barrera Podlovics Laura
Tara Carpenter[6] Jenna Ortega Mayer Szonja
Richie Kirsch[6][7] Jack Quaid Szatory Dávid
Amber Freeman[6] Mikey Madison Pekár Adrienn
Judy Hicks Marley Shelton Bozó Andrea
Wes Hicks[6][7] Dylan Minnette Czető Roland
Mindy Meeks-Martin[6][7] Jasmin Savoy Brown Csuha Bori
Chad Meeks-Martin[6] Mason Gooding Orosz Ákos
Liv McKenzie[6] Sonia Ben Ammar Laudon Andrea
Vince Schneider[6] Kyle Gallner Berkes Bence
Martha Meeks[8] Heather Matarazzo Bertalan Ágnes
pultos Brooke Barnhill Pallai Mara
Billy Loomis Skeet Ulrich Markovics Tamás
A hang Roger L. Jackson Karácsonyi Zoltán

A film készítése[szerkesztés]

Forgatás[szerkesztés]

A forgatás eredetileg 2020 májusában kezdődött volna az észak-karolinai Wilmingtonban, de a COVID-19 világjárvány miatt elhalasztották. 2020. szeptember 23-án folytatták a munkálatokat.[9][10] A forgatás Wilmington több utcájában zajlott, beleértve a Williston Közép Iskola kültéri felvételeit, valamint a Cardinal Lanes hajóállomás és a 10. utca (az Ann és a Castle utcák között) beltéri felvételeit.[11] A film 7 millió dollár visszatérítést kapott az Észak-Karolinai Filmhivataltól.[12] A forgatás 2020. november 17-én fejeződött be.[13] 2021 áprilisában megerősítették, hogy nemcsak a film forgatókönyvének több változata készült el, hanem több leforgatott jelenet is, hogy elkerüljék a tényleges történet részleteinek kiszivárgását a film megjelenése előtt.[14] Az utómunka során Michel Aller volt a film elsődleges vágója.[15] A film utómunkálatai 2021. július 7-én fejeződtek be.[16]

Filmzene[szerkesztés]

2021. május 12.-én megerősítették, hogy Brian Tyler szerzi a film zenéjét. Tyler korábban már dolgozott Matt Bettinelli-Olpinnal és Tyler Gillett-tel az Aki bújt című filmen. Tyler Marco Beltramit váltja le, aki az első négy film zenéjét is szerezte.[17]

Bemutató[szerkesztés]

A filmet a tervek szerint 2022. január 14-én mutatja be a Paramount Pictures.[18]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Williamson, Kevin [@kevwilliamson]: That's a wrap on Scream, which I'm excited to announce is the official title of the next film! Nearly 25 years ago, when I wrote Scream and Wes Craven brought it to life, I could not have imagined the lasting impact it would have on you, the fans. (1/3), 2020. november 18. (Hozzáférés: 2020. november 18.)
  2. D'Alessandro, Anthony: Scream Relaunch Eyes 2022 Release, Snake Eyes Rolls To 2021 & More – Paramount Release Date Changes. Deadline Hollywood, 2020. augusztus 28. (Hozzáférés: 2021. március 4.)
  3. Squires, John: "It's a Brand New Launch": Courteney Cox Teases Next Year's Scream With Some Interesting Comments, 2021. május 11. (Hozzáférés: 2021. május 16.)
  4. Scream 2022: Trailer, Cast, Poster, Release Date & Everything You Wanna Know. MAXBLIZZ , 2021. október 12. (Hozzáférés: 2021. október 12.)
  5. Sikoly (Scream) - a magyar hangok. DVDNews. (Hozzáférés: 2022. január 10.)
  6. a b c d e f g h i Collis, Clark: Scream first look: Neve Campbell, Courteney Cox, David Arquette join franchise newbies (and Ghostface) in fifth film. Entertainment Weekly , 2021. október 11. (Hozzáférés: 2021. október 11.)
  7. a b c d Scream - Ghostface Is Back Featurette (2022 Movie). Paramount Pictures, 2021. november 4. (Hozzáférés: 2021. november 7.)
  8. Scream 5 Characters Revealed Ahead of 2022 release. YC News, 2020. december 13. (Hozzáférés: 2021. november 14.)
  9. Filming for horror relaunch gets underway in Wilmington. WWAY, 2020. szeptember 22. [2020. szeptember 24-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2020. szeptember 22.)
  10. First permits for Scream 5 issued, filming to begin Sept. 22. WECT News, 2020. szeptember 11. [2020. szeptember 19-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2020. szeptember 22.)
  11. Scenes for Scream 5 to be filmed at Williston Middle School, Cardinal Lanes. WECT News, 2020. szeptember 16. [2020. szeptember 18-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2020. szeptember 22.)
  12. Callison, Jenny: Wilmington Film Commission Anticipates More Projects, Revenue And Jobs. WilmingtonBiz, 2020. november 10. [2020. november 12-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2020. november 11.)
  13. Squires, John: Filming Has Wrapped on Scream 5; Coming to Theaters in One Year, Two Months!. Bloody Disgusting! , 2020. november 17. [2020. november 17-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2020. november 17.)
  14. Miska, Brad: The New Scream Has Multiple Scripts and Edits [Exclusive]. Bloody Disgusting , 2021. április 13. (Hozzáférés: 2021. április 14.)
  15. Squires, John: Scream: Directors Tease the 'Unique Risks' and Franchise Easter Eggs You'll Find in Next Year's New Movie. Bloody Disgusting, 2021. augusztus 3. (Hozzáférés: 2021. október 12.)
  16. Perry, Spencer: New Scream Movie is Complete Filmmakers Confirm. ComicBook.com , 2021. július 7. (Hozzáférés: 2021. július 8.)
  17. Brian Tyler to Score Matt Bettinelli-Olpin's & Tyler Gillett's Scream. Film Music Reporter, 2021. május 12. (Hozzáférés: 2021. május 16.)
  18. Scream 2022: Trailer, Cast, Poster, Release Date & Everything You Wanna Know. MAXBLIZZ , 2021. október 12. (Hozzáférés: 2021. október 12.)

További információk[szerkesztés]