Kissné Köles Erika

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Kissné Köles Erika
Az Országgyűlés 1. szlovén nemzetiségi szószólója
Hivatalban
Hivatalba lépés: 2014. május 6.

Született1961. november 27. (62 éves)
Szentgotthárd
PártOrszágos Szlovén Önkormányzat

Foglalkozáspedagógus
IskoláiBerzsenyi Dániel Főiskola (–1984)

Kissné Köles Erika (szlovénul Erika Köleš, Szentgotthárd, 1961. november 27.) magyarországi szlovén pedagógus, közéleti személyiség. 2002 és 2014 között az Országos Szlovén Önkormányzat elnökhelyettese, 2014-től az Országgyűlés első szlovén szószólója.

Életpályája[szerkesztés]

Bár Szentgotthárdon született, gyermekkorát Felsőszölnökön töltötte. Középiskolai tanulmányait ismét szülővárosában végezte, a Vörösmarty Mihály Gimnáziumban érettségizett. Ezt követően felvették a szombathelyi Berzsenyi Dániel Tanárképző Főiskolára, ahol szlovén, valamint magyar nyelv és irodalomtanári diplomát szerzett 1984-ben. Első munkahelye a dalmandi körzeti általános iskola volt, ahol magyart tanított, illetve napközis csoportokat vezetett. 1985-ben a gödrei általános iskolába került, itt magyart, oroszt és technikát tanított. 1988-ban visszatért egykori gimnáziumába, ahol először kollégiumi nevelő volt. Időközben elvégezte a Janus Pannonius Egyetem magyar szakát, így a gimnáziumban magyart és szlovént oktatott. Ebben az időszakban részt vett a szlovén és magyar tantervek megalkotásában is. Emellett 1996-tól a Berzsenyi Dániel Tanárképző Főiskola óraadó tanára volt, itt szlovén leíró nyelvtant és nyelvoktatás módszertanát oktatta. 1998-ban a szentgotthárdi Szlovén Kulturális és Információs Központ szállodavezetője lett, ekkor távozott a gimnáziumtól és a főiskolától is. 1999-ben visszatért a közoktatásba, a szintén szentgotthárdi III. Béla Szakképző Iskola szlovén-, illetve magyartanára lett. Emellett 2012-ben az Oktatásfejlesztő és Kutatóintézet tantervfejlesztő munkatársa is volt.

Az 1990-es évek óta aktív résztvevője a magyarországi szlovén, illetve a szentgotthárdi közéletnek. Az 1998-as önkormányzati választáson független szlovén nemzetiségi jelöltként kedvezményes mandátummal beválasztották Szentgotthárd önkormányzatának képviselő-testületébe. 2002-ben szintén független szlovén nemzetiségi jelöltként választották meg, immár kedvezményes mandátum nélkül, négy évvel később pedig a Szentgotthárdi Választópolgárok Asztaltársasága jelöltjeként szerzett mandátumot. 2010-ben nem indult. 1998 és 2006 között a szentgotthárdi szlovén kisebbségi önkormányzat tagja, 2010 és 2014 között elnöke volt. Emellett 2002-ben az Országos Szlovén Önkormányzat elnökhelyettese lett, e tisztségében többször megerősítették. A 2014-es országgyűlési választáson a szlovén nemzetiségi lista vezetője volt. Mivel a lista nem szerzett kedvezményes mandátumot, így Kissné lett az Országgyűlés első szlovén nemzetiségi szószólója. Emiatt lemondott az önkormányzati mandátumairól. A 2018-as országgyűlési választáson ismét a szlovén nemzetiségi lista első helyére választották.

2011-ben Vas Megye Önkormányzata Szolgálatáért, 2013-ban a szentgotthárdi nemzetiségekért díjat kapott.

Források[szerkesztés]