Kainuu

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Kainuu fekvése Finnországon belül
Kainuu régió címere

Kainuu régió (finnül Kainuu, svédül Kajanaland) közigazgatási egység Finnország északkeleti részén. Észak-Pohjanmaa, Észak-Karélia, Észak-Szavónia és keletről Oroszország határolja. Kainuu az ősi norvég sagákban Kvenland néven szerepel.

Kainuu régióban mintegy 85.000-en laknak a 2006-os adatok szerint. Kainuu régió 95%-át hatalmas kiterjedésű, háborítatlan erdőségek borítják. Éghajlata kontinentális. Területe 24452,85 km². A népsűrűség 3,4 fő/km². Közigazgatási központja Kajaani.

A vidék eredeti lakói a lappok (számik) voltak, akik főleg vadászatból és halászatból éltek. A 17. században Per Brahe, Finnország kormányzója elősegítette a vidék népességének növekedését azzal, hogy az itt letelepedőknek tíz évre adómentességet adott. Szükség is volt Kainuu régió betelepítése finn telepesekkel, mivel a vidéket keletről az oroszok veszélyeztették. A telepesek főleg Szavónia régióból érkeztek, mivel az ő nyelvjárásuk nagyon hasonló a kainuui nyelvjáráshoz. Manapság a régió lélekszáma folyamatosan csökken, mivel a hagyományos megélhetési forrás, a mezőgazdaság nem eléggé kifizetődő, így a helyiek inkább elvándorolnak innen.

A régió iparát elsősorban a fakitermelés és az ehhez kapcsolódó iparágak mozgatják. Ugyanakkor a faipar a helyi munkaerőnek csak mintegy 8%-át tudja foglalkoztatni.

A Finn Hadsereg Kainuu dandárja Kajaani mellett található.

Települések a régióban[szerkesztés]

Kainuu régióban mindössze kilenc település található:

Képgaléria[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Kainuu című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Jegyzetek[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Commons:Category:Kainuu
A Wikimédia Commons tartalmaz Kainuu témájú médiaállományokat.