Kéksávos légivadász

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Wikipédia:TaxoboxInfobox info icon.svg
Kéksávos légivadász
Enallagma cyathigerum Luc Viatour.jpg
Természetvédelmi státusz
Nem fenyegetett
Status iucn EX icon blank.svg Status iucn EW icon blank.svg Status iucn CR icon blank.svg Status iucn EN icon blank.svg Status iucn VU icon blank.svg Status iucn NT icon blank.svg Status iucn LC icon.svg
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Ízeltlábúak (Arthropoda)
Osztály: Rovarok (Insecta)
Rend: Szitakötők (Odonata)
Alrend: Egyenlő szárnyú szitakötők (Zygoptera)
Öregcsalád: Coenagrionoidea
Család: Légivadászok (Coenagrionidae)
Alcsalád: Ischnurinae
Nem: Enallagma
Faj: E. cyathigerum
Tudományos név
Enallagma cyathigerum
(Charpentier, 1840)
Elterjedés
Enallagma cyathigerum Distribution.png
Hivatkozások
Wikispecies

A Wikifajok tartalmaz Kéksávos légivadász témájú rendszertani információt.

Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Kéksávos légivadász témájú kategóriát.

Kéksávos légivadász.jpg

A kéksávos légivadász (Enallagma cyathigerum) a rovarok (Insecta) osztályának a szitakötők (Odonata) rendjéhez, ezen belül az egyenlő szárnyú szitakötők (Zygoptera) alrendjéhez és a légivadászok (Coenagrionidae) családjához tartozó faj.

Elterjedése[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A kéksávos légivadász nagy számban fordul elő állóvizeknél Európában, Ázsia mérsékelt övi részein és Észak-Amerika egyes részein.

Megjelenése[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A kéksávos légivadász hossza 24-28 milliméter, szárnyfesztávolsága 38 milliméter. A hím hengeres, nagyon hosszú és keskeny potroha élénk kék, fekete csíkokkal. A végén található a fogó, amely párzáskor a nőstény megragadására szolgál. A nőstény potroha szürkészöld, fekete mintázattal. Csúcsán található a tojócső a peték lerakásához. A szitakötőnek két pár szinte átlátszó, erezett, majdnem egyforma szárnya van, melyek nyugalmi állapotban összecsukódnak. Összetett szemei nagyon nagyok, a fej két oldalán ülnek és zsákmányszerzésre ideálisak. A lárvák körülbelül 30 milliméter hosszúak, sötét zöldesbarnák és hat hosszú lábuk van. A potrohból kiálló három kopoltyúszelvényt légzésre és kormányként használják. A lárvák meghosszabbodott, fogóként szolgáló szájszervekkel (fogóálarc) rendelkeznek, amelyet előretolnak, hogy zsákmányt fogjanak.

Életmódja[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A kéksávos légivadász társas lény; állóvizeknél nagy számban él. Táplálékai különféle rovarok, rendszerint röptükben kapja el őket. Mivel kis testű faj, nagyobb szitakötőfajok áldozatául eshet. A kéksávos légivadász lárvája és imágója együttesen 1-2 évig él.

Szaporodása[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Az ivarérettséget a kifejlettség elérésétől számított körülbelül 3 hét után éri el. A párzási időszak május-szeptember között van. Elterjedési területének déli részén ez a szitakötő évente akár három generációt is képes létre hozni. Párzás közben a hím a potrohán található fogóval a nyakánál ragadja meg a nőstényt, amely előrehajlítja a potrohát, hogy ivarnyílását a hím párzószervével összekapcsolja. Ezt a párosodáskor jellemző testtartást „párzási keréknek” nevezik. A lárva-szakasz néhány hét és két év között tart.

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]