Kánya Endre

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Kánya Endre
Született1971. február 22.
Szatmárnémeti
Elhunyt2018. január 13. (46 évesen)[1]
Nagyvárad
Állampolgársága
Foglalkozásareformátus lelkész
SírhelyeSzinérváralja
SablonWikidataSegítség

Kánya Endre (Szatmárnémeti, 1971. február 22. – Nagyvárad, 2018. január 13.) romániai magyar református lelkész, egyetemi oktató.

Életpályája[szerkesztés]

Kánya Endre Szatmárnémetiben született, 1974-ben szüleivel Szinérváraljára költözött. Itt nevelkedett református, mélyen vallásos szülők egyetlen gyermekeként. Édesanyja Kánya Erzsébet, Apahegyen született 1951. augusztus 18-án, édesapja Kánya Endre, Berenden született 1940. szeptember 21-én.

Az elemi iskolát Szinérváralján, a középiskolát a szatmárnémeti Kölcsey Gimnáziumban végezte 1985-ben.

Egyetemi Fokú Egységes Protestáns Teológiai tanulmányait Kolozsváron végezte 1995-ben. Egyetemi évei alatt egy éven át kihelyezett teológusként szolgált Hosszúmezőn, 1992 október 1-től, ahol megismerkedett feleségével, akivel a válásukig 23 évig élt házasságban. Két leánygyermekük született: Dorottya és Lilla.

Svájcban, Bázelben tanult, ahol német nyelvtudását felsőfokúra fejlesztette.

Tanulmányait követően Nagyváradra került, ahol a Királyhágómelléki Református Egyházkerületben püspöki titkárként, és ugyanakkor segédlelkészként szolgált Várad-Olasziban. Tizenhat éven keresztül tanított előbb a Sulyok István Református Főiskolán, majd a Partiumi Keresztény Egyetemen. 1997-ben az Örvéndi Református Egyházközség lelkipásztora lett, ahol húsz esztendőn keresztül szolgált a gyülekezetben. Párhuzamosan szolgálati tevékenységével 2001-ben elkezdte a Debreceni Hittudományi Egyetemen tanulmányait, hogy doktori címet szerezzen.

2014 tavaszán előadásokat tartott a Selye János Egyetem Református Teológiai Karán Szlovákiában.

Szolgálata idején sokat tevékenykedett a gyülekezet és az egyház fejlesztésében:

  • 2000-ben készült el az imaterem.
  • 2002-ben emlékművet állítottak az I. és II. világháború hőseinek a templomkertben az akkori alpolgármester, Sorbán Mihály támogatásával.
  • 2003-ban elkészült a templom újrapadlásolása.
  • 2006-os esztendőben a Kultuszminisztérium, a német GAW szervezet és a Megyei Tanács jóvoltából sikerült külsőleg felújítani a templomot, a régi ablakokat lecserélni és elkészült a légbefúvásos fűtés is.
  • 2006-ban kopjafát állítottak Örvéndi Pál, Bocskai István erdélyi fejedelem főembere, várkapitány, hadvezér, Örvénd birtokosa emlékére.
  • A 2007-es esztendő egyik legnagyobb eredménye a meghibásodott elektromos orgona kicserélése volt, Kánya Endre tiszteletes holland kapcsolata révén sikerült egy Johannus-orgonát szerezni.

Ugyanakkor elkészült a harang automatizálása is.

  • 2008-ban az egyház visszaperelte a kis iskolát, ahol az elemisták tanulnak, majd 2010-ben megkezdődött a temetőkápolna építése megyei tanácsi támogatással. Fel is épült, a református temetőben található, mely terület az egyház tulajdona. A kápolnában van egy kis harang, mely egy Örvéndről elszármazott, Németországban élő család tagjainak az adománya. Ugyancsak ők gyűjtötték össze az anyagiakat egy turulmadaras emlékműhöz is, ami egy fatalapzattal együtt a templomban kapott helyet.
  • 2017. december 24-én, szenteste, szolgálatának utolsó estéjén, Kánya Endre reményteljes szívvel közölte a gyülekezet tagjaival: a Jézuska elhozta egy rég várt pályázat eredményét is, amely összeget a templom belső felújítására igényeltek.

Halála[szerkesztés]

2018. január 13-án, 46. életévében hunyt el. A gyászszertartásra január 16-án az örvéndi református templomban került sor, majd a szinérváraljai temetőben helyezték végső földi nyugalomra.

Kánya Endre lelkipásztor sírhelye

A gyászolókat, a végtisztességet tévő gyülekezetet Dénes István Lukács, a Bihari Református Egyházmegye esperese köszöntötte, majd Csűry István, a Királyhágómelléki Református Egyházkerület püspöke hirdette Istennek vigasztaló igéjét.

Kánya Endre lelkipásztor sírköve

Könyv[szerkesztés]

2012-ben közreműködött az Örvénd monográfiája megírásában.

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]