Juna Koro Eszperantó-műhely

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Juna Koro Eszperantó-műhely

Alapítva1972
Típuscivil-szervezet
SzékhelyZalaegerszeg, Magyarország
Nyelvekeszperantó eszperantó

A Juna Koro Eszperantó-műhely weboldala

A Juna Koro Eszperantó-műhely Zalaegerszegen 1972-ben alapított nem regisztrált civil szervezet.

Története[szerkesztés]

1972-ben elkészült a zalaegerszegi Ifjúsági és Úttörőház, amelyben eszperantó nyelvtanfolyamot szerveztek. Ugyanebben az évben a régi eszperantisták és az új diákok új eszperantó klubot alapítottak Juna Koro néven. A klub első elnöke Gaál János volt, aki jelenleg eszperantó célokért dolgozik Sárvár városában. Néhány hónappal később a klub új elnöke, Kapcsándi Ferenc lett, aki 2020-ig látta el az elnöki posztot. Az első helyi hallgatók között volt Felső Pál, aki 1966-ban a TEJO vezetésében dolgozott az Eszperantó Világkongresszus 1966 idején. Később Pécs városából szervezte a Magyar Rádió eszperantó rádióadásait. Felesége, Dr. Szabó Flóra a rotterdami Eszperantó Világszövetség főtitkára volt. Lendvay Csaba is évekig a TEJO főtitkára volt a Mexikói időszakban.

Tevékenysége[szerkesztés]

Az eszperantó-műhely tevékenysége részletezve a honlapjukon.[1]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Juna Koro című eszperantó Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Juna Koro Eszperantó-műhely: Miért jó a Juna Koro Eszperantó Klub tagja lenni? weboldal (magyarul) (2020) (Hozzáférés: 2021/06/03/) „1972 óta működik Zalaegerszegen eszperantó klub Juna Koro néven. Ide azok járnak, akik szeretnének valamit tenni azért, hogy a nyelvet minél többen megismerjék.”

Forrás[szerkesztés]