ICS Vortex

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
ICS Vortex
Életrajzi adatok
Születési névSimen Hestnæs
ÁlnévICS Vortex
Született1974. március 4. (50 éves)
Oslo
Pályafutás
Műfajok
Hangszerbasszusgitár
Hangtenor
Tevékenységénekes, zenész
KiadókCentury Media Records
A Wikimédia Commons tartalmaz ICS Vortex témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Simen Hestnæs, ismertebb nevén ICS Vortex, vagy egyszerűen Vortex (Oslo, 1974. március 4. –) az egykori norvég avantgárd metált játszó Arcturus együttes énekese, jelenleg a szintén norvég Dimmu Borgir szimfonikus black metal-együttes basszusgitárosa és háttérénekese. Nemrég bejelentette, hogy ő lesz a norvég-angol black metal-együttes, a Code énekese is, ahol is a Dødheimsgard-ba távozó Kvohst utódja lesz.

ICS Vortex

Életrajz[szerkesztés]

Leghosszabb életű zenekara, a doom metal-t játszó Lamented Souls volt, mely 1991-ben alakult, és melyben a gitáros, basszer, és énekes is ő volt egy személyben. Beceneve, az "Icy S. Vortex" egyfajta vicc, ugyanis azért találta ki, hogy mintegy párja legyen együttesbeli társa, Garm álnevének, a "Fiery G. Maelstrom"-nek. Az ál-keresztnevek erős oppozíciót alkotnak a két ellentétes elem említésével (Fiery=tüzes, Icy=jeges), a középső monogram-betű Garmnál és Vortexnél is a keresztnevükre utal, míg a "Maelstrom" és a "Vortex" szinonimák egy erőteljes vízáramlatra.

1995-ben turnéra indult a Ved Buens Ende elnevezésű avantgárd metal-zenekarral, ahol szintén ő volt a vokalista. Ennek a turnénak az anyagát később a …Coiled in Obscurity című albumon adták ki.

1997-ben Hestnæs vendégszerepet vállalt az ActurusLa Masquerade Infernale című albumán, ahol három számot énekelt fel: a "Master of Disguise"-t, a "The Chaos Path"-ot (melynek szövegét ő írta, és a zeneszerző is ő volt részben) és a "Painting My Horror"-t.

1997-ben a folk/progresszív/black metal-t játszó Borknagar-nak hirtelen vokalistára lett szüksége, miután az eredeti énekes Garm kilépett, aki azonban saját maga ajánlotta a maga helyére Vortexet, aki így a csapat énekese lett 1997-től 2000-ig. Ugyanő látta el a Borknagar negyedik teljes albumának felvétele során a basszer feladatát is, miután a korábbi basszusgitáros Kai K. Lie elhagyta a csapatot.

2000 augusztusában Vortex otthagyta a Borknagart, hogy teljesen a Dimmu Borgirra koncentrálhasson. egy interjúból kiderült, hogy a Borknagar éppen akkor indult volna Európa-turnéra a Mayhemmel, mikor a stúdiózás kezdődött a Dimmu Borgirral. A Borknagar vezetője, és gitárosa Øystein G. Brun ultimátumot adott Vortexnek: vagy turné a Borknagarral, vagy a Dimmu Borgir.

Vortex az utóbbit választotta, és ezzel a választással elérte azt, hogy a Dimmu Borgir hosszú időre sokkal sikeresebb legyen. Brun később úgy nyilatkozott, hogy ez a döntés egyszerűen "üzlet" volt, és hogy "nincs semmi kifogása a Dimmu Borgir ellen", valamint hogy "ő mindig a legjobbat kívánta Vortexnek". Vortex ezzel szemben azt állította, hogy ha nincs az ultimátum, a mai napig a Borknagar tagja lenne.

Hestnæs a Spiritual Black Dimensions című album felvételei során új színt hozott a Dimmu Borgir zenéjébe: a tiszta és operás jellegű vokált. Teljes értékű basszerré azonban csak Nagashnak a The Kovenantbe történt távozása után vált.

2005-ben Vortex az Arcturus új énekese lett Garm 2003-as, és Øyvind Hægeland 2005-ös távozása után. Ezzel az Arcturus lett a második együttes Simen életében, ahol Garmot követte az énekesi poszton. 2005-ben a Terrorizer magazin Vortexet beválasztotta a tíz legjobb énekes közé, az Arcturus pedig megkapta a "2005. legjobb színpadi előadása"-díjat. Az album, a Sideshow Symphonies szintén bekerült a tíz legjobb lemez közé a magazin munkatársai szerint.

2007-ben Simen egy ausztrál koncert alkalmával bejelentette, hogy ez lesz az Arcturus utolsó koncertje, április 17-én pedig a csapat hivatalosan is bejelentette a feloszlást.

Diszkográfia[szerkesztés]

A Lamented Souls-szal[szerkesztés]

  • Demo (1995)
  • Essence of WoundsDuplicate Records (2003)
  • The Origins of Misery – Duplicate Records (2004)

A Ved Buens Ende-vel[szerkesztés]

A Borknagarral[szerkesztés]

A Dimmu Borgirral[szerkesztés]

Az Arcturus-szal[szerkesztés]

A Dagobával (vendégénekesként)[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]