Hvalfjörður

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Hvalfjörður
Ország Izland
Település
Elhelyezkedése
Hvalfjörður (Izland)
Hvalfjörður
Hvalfjörður
Pozíció Izland térképén
é. sz. 64° 18′ 04″, ny. h. 21° 51′ 41″Koordináták: é. sz. 64° 18′ 04″, ny. h. 21° 51′ 41″
A Wikimédia Commons tartalmaz Hvalfjörður témájú médiaállományokat.

A Hvalfjörður fjord Izland nyugati részén található Mosfellsbær és Akranes közt. A fjord közel 30 km hosszú és mintegy 5 km széles.

A Hvalfjörður elnevezés a bálnákra (angolul whale) vezethető vissza, mivel régebben sokat fogtak errefelé belőlük. 1980-ig a legnagyobb bálnavadásztelepek itt működtek Izlandon. A múltban ezenkívül a heringhalászat is jelentős volt errefelé.

A második világháború idején angol és amerikai haditengerészeti kikötő működött itt. Miután az USA haditengerészete elhagyta a bázist, a Hvalur bálnavadász társaság vette át az épületek fenntartását, egészen 1980-ig, amikor is a bálnavadászatot megtiltották Izlandon.

Az 1990-es évek végéig csak kerülőúton lehetett eljutni a fővárosból Reykjavíkból Borgarnesbe, ám ekkor megépült a Hvalfjörður-alagút, amely mintegy egy órával lerövidíti az utat a két város közt.

A fjord legbelső vidékein érdekes vulkanikus hegyormok magasodnak a zöldellő táj fölé. Botsná közelében csillagfürt látható. A tájat mohával borított sziklák és nyírfaligetek is színesítik. A Glymur-vízesés körül egy turistaút húzódik.

Képgaléria[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Hvalfjörður című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]

Commons:Category:Hvalfjörður
A Wikimédia Commons tartalmaz Hvalfjörður témájú médiaállományokat.