Hosszú út lefelé (film)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Hosszú út lefelé
(A Long Way Down)
2014-es német–brit film

A film magyarországi moziplakátja
A film magyarországi moziplakátja
RendezőPascal Chaumeil
ProducerFinola Dwyer
AlapműNick Hornby: Hosszú út lefelé
Műfaj
ForgatókönyvíróJack Thorne
Főszerepben
ZeneDario Marianelli
OperatőrBen Davis
Vágó
  • Chris Gill
  • Barney Pilling
Gyártás
Ország Németország
Egyesült Királyság
Nyelvangol
Forgatási helyszínCamp de Mar
Játékidő96 perc
Költségvetés15 millió euró[1]
Képarány2,35:1
Forgalmazás
Forgalmazó
Bemutató
  • 2014. február 10. (Berlinale)
  • UK 2014. március 21.
Korhatár16 IV. kategória (NFT/1526/2014)
Bevétel7,2 millió amerikai dollár[2]
További információk
SablonWikidataSegítség

A Hosszú út lefelé (eredeti cím: A Long Way Down) 2014-ben bemutatott brit–német sötét hangvételű filmvígjáték, melyet Pascal Chaumeil rendezett. A forgatókönyvet Jack Thorne írta, Nick Hornby azonos című 2005-ös regénye alapján. A főbb szerepekben Pierce Brosnan, Toni Collette, Imogen Poots és Aaron Paul látható.

2014. február 10-én mutatták be a Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon, a brit mozikban 2014. március 21-én debütált. Bevételi és kritikai szempontból is megbukott: a filmkritikusok elsősorban a könyv adaptációjának hiányosságait bírálták, mellyel szerintük a tehetséges szereplőgárda sem tud mit kezdeni.[3]

Cselekmény[szerkesztés]

Újévkor Martin Sharp (Pierce Brosnan) öngyilkosságot fontolgat egy londoni toronyház tetején. Egy Maureen nevű nő (Toni Collette) zavarja meg, akinek hasonló tervei vannak. Nemsokára feltűnik két újabb idegen: egy Jess nevű fiatal lány (Imogen Poots) és egy J.J. névre hallgató pizzafutár fiú (Aaron Paul).

A többiek felismerik Martint, az egykor népszerű televíziós személyiséget, aki börtönbe került, miután tudtán kívül egy kiskorú lánnyal folytatott szexuális kapcsolatot. Maureennek van egy súlyosan fogyatékos fia, Matty. Ápolása minden idejét leköti, ezért évek óta egyhangú, magányos életet él. Jess egy politikus lánya, szüleivel nem felhőtlen a kapcsolata. Az amerikai J.J. egy rockbandában zenélt, új ismerőseinek azt hazudja, halálos betegsége miatt akar végezni magával. Némi beszélgetés után a négy idegen szövetséget köt, elodázva az öngyilkosságot legalább a következő Bálint-napig.

Helyzetük kihasználásához Martin előáll egy tervvel: a nyilvánosság előtt azt hazudják, a tömeges öngyilkosságról egy angyali látomás tántorította el őket. Martin volt tévéműsorában is eladják csodás történetüket, a férfi egykori műsorvezető társa, Penny a kérdéseivel azonban csak súlyosbít a meghívott vendégek depresszióján.

A négy öngyilkosjelölt vakációzni megy, ahol jól érzik magukat, amíg J.J. be nem vallja hazugságát és egy Kathy nevű újságírónő is megzavarja őket. Matty szívrohamot kap, Jess és Maureen ellátogat a kórházba, de J.J.-t nem sikerül elérniük. Rájönnek, hogy Bálint-nap van és megállapodásuk a végéhez ért. Visszatérnek a korábbi háztetőre és sikeresen lebeszélik J.J.-t az öngyilkosságról.

Újév estéjén videóhíváson keresztül lépnek egymással kapcsolatba. Martin a kislányára vigyáz, Maureen egy partin szórakozik, míg J.J. és Jess boldog párkapcsolatban élnek egymással.

Szereplők[szerkesztés]

Színész Szerep Magyar hang[4]
Pierce Brosnan Martin Sharp Kautzky Armand
Toni Collette Maureen Thompson Kiss Erika
Imogen Poots Jess Crichton Földes Eszter
Aaron Paul J.J. Maguire Szabó Máté
Rosamund Pike Penny Sipos Eszter Anna
Sam Neill Crichton miniszter Kőszegi Ákos
Tuppence Middleton Kathy Miller Molnár Ilona
Joe Cole Chas Johnson Márkus Sándor
Josef Altin Matty, Maureen fia

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Pierce Brosnan filming in Mallorca for 'A Long Way Down'. Signature-estate.com . [2014. március 13-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2015. január 27.)
  2. A Long Way Down (angol nyelven). Box Office Mojo. (Hozzáférés: 2023. március 22.)
  3. A Long Way Down - Rotten Tomatoes (angol nyelven). Rotten Tomatoes. (Hozzáférés: 2023. március 22.)
  4. Hosszú út lefelé - ISzDb (magyar nyelven). Internetes Szinkron Adatbázis. (Hozzáférés: 2023. március 22.)

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben az A Long Way Down (film) című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]