Herman Goldstine

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Herman Goldstine
Balról jobbra: Julian Bigelow, Herman Goldstine, Robert Oppenheimer és Neumann János
Balról jobbra: Julian Bigelow, Herman Goldstine, Robert Oppenheimer és Neumann János
SzületettHerman Heine Goldstine
1913. szeptember 13.[1][2][3]
Chicago
Elhunyt2004. június 16. (90 évesen)[2][4][5]
Bryn Mawr[6]
Állampolgárságaamerikai
HázastársaAdele Goldstine (1941–1964)[6]
Foglalkozása
Tisztségecégvezető (1984–1997, Amerikai Filozófiai Társaság)
IskoláiChicagói Egyetem (–1936)
Kitüntetései
Halál okaParkinson-kór
A Wikimédia Commons tartalmaz Herman Goldstine témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Herman Heine Goldstine (Chicago, Illinois, 1913. szeptember 13.Bryn Mawr, Pennsylvania, 2004. június 16.) amerikai matematikus és informatikus, az első számítógép, az ENIAC tervező és megvalósító csoport tagja.

Életpályája[szerkesztés]

Herman Goldstine zsidó szülők gyermekeként született. 1933-ban matematika szakot végzett, majd 1934-ben mesteri és 1936-ban doktori fokozatot szerzett. Először kuatatóként dolgozott, majd 1939-től a michigani egyetemen tanított. 1941-ben feleségül vette Adele Katz-ot, aki az ENIAC számítógép programozója volt. Két gyerekük született, és miután Adele 1964-ben rákban meghalt, Goldstine 1966-ban feleségül vette Ellen Watsont. Nyugdíjasként az Amerikai Filozófiai Társaság ügyvezető igazgatója volt 1985 és 1997 között. 2004-ben halt meg Parkinson-kórban.

Munkássága[szerkesztés]

Hermann Goldstine a második világháború kitörésekor csatlakozott a hadsereghez, és mint az amerikai hadsereg főhadnagyát 1942-ben Aberdeenbe helyezték. Feladatul kapta, hogy számolja újra a tüzérségnél használt, többnyire első világháborús tüzérségi és bombázási táblázatokat, a legújabb ballisztikai elméletek alapján. Goldstine tudatában volt, hogy az akkori elektromechanikus számítóeszközök alkalmatlanok erre a számítási feladatra. John Mauchly matematikus javasolta, hogy a számítások sebességének növelésére használjanak elektronikus eszközöket. Goldstine nekilátott az ötlet megvalósításának, így 1943. május 31-én megkezdődött az ENIAC nevű (Electronic Numerical Integrator and Computer = elektronikus numerikus integrátor és számítógép) elektronikus számolóeszköz fejlesztése. Az ENIAC sikere után, kiküszöbölendő annak hiányosságait, Goldstine, Mauchly, J. Presper Eckert és Arthur Burks hozzáfogott az EDVAC nevű számítógép megvalósításához.

1944 nyarán Goldstine találkozott Neumann Jánossal az aberdeeni vasútállomáson, ahol elmesélte, hogy mivel foglalkozik. Neumannak, aki akkor a Manhattan tervvel volt elfoglalva, nagyon megtetszett a számítógép-tervezés ötlete, és hamarosan csatlakozott a Los Alamosban dolgozó csapathoz, és 1946-ban megírta a First Draft of a Report on the EDVAC című munkáját, amelyben megfogalmazta azokat az elveket, amelyek alapján működnek a mai számítógépek.

A második világháború után Goldstine csatlakozva Neumannhoz, átment a princetoni IAS-hoz (Institute for Advanced Study), ahol megalkották a IAS nevű számítógépet. Goldstine később átkerült az IBM-hez.

Több könyvet írt. Megírta a számítógépek történetét is, amely magyarul A számítógép Pascaltól Neumannig címmel jelent meg. Tevékenységét több díjjal és kitüntetéssel értékelték.

Művei[szerkesztés]

Magyarul[szerkesztés]

  • A számítógép Pascaltól Neumannig; ford. Szabó G. Zoltán; Műszaki, Bp., 1987
  • A számítógép Pascaltól Neumannig; ford. Szabó G. Zoltán; 2. jav. kiad.; Műszaki, Bp., 2003

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Herman Goldstine című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]