Hampi

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Hampi
Világörökség
Hampi falu a gopuramokkal
Hampi falu a gopuramokkal
Adatok
OrszágIndia
Világörökség-azonosító
TípusKulturális helyszín
Felvétel éve1986
Veszélyeztetettség 1999–2006
Elhelyezkedése
Hampi (India)
Hampi
Hampi
Pozíció India térképén
é. sz. 15° 20′, k. h. 76° 28′Koordináták: é. sz. 15° 20′, k. h. 76° 28′
A Wikimédia Commons tartalmaz Hampi témájú médiaállományokat.

Hampi (kannada: ಹಂಪೆ ) történelmi település India területén, Karnátaka szövetségi államban. Hoszpettől 12-13 km-re ÉK-re fekszik.

Fénykorában, a XVI. században 200-500 ezer fő lakosú város volt, napjainkban alig több mint kétezer fő állandó lakosú település. 1986 óta az UNESCO világörökség része. A terület műemlékhely, amely a vallási és az uralkodói központokat foglalta magába sziklahátak és sziklagörgetegek természetes védelmében.

Hampi több mint 200 éven át a hindu uralkodók három generációjának volt a fővárosa. Fénykorát 1510-1542 között élte, Krisnadéva Rája és Acsjuta Rája uralkodása alatt.

Galéria[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Hampi című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.
  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Hampi című német Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]

  • Readers Digest: Guide to Places of the World, 1995