Khadzsuráhó

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Khadzsuráhó műemlékegyüttese
Világörökség
Khajuraho 137.jpg
Khajuraho
Adatok
Ország India
Világörökség-azonosító 240
Típus Kulturális helyszín
Kritériumok I, II, III
Felvétel éve 1986
Elhelyezkedése
Khadzsuráhó (India)
Khadzsuráhó
Khadzsuráhó
Pozíció India térképén
é. sz. 24° 51′, k. h. 79° 56′Koordináták: é. sz. 24° 51′, k. h. 79° 56′
A Kandarija–Mahádévi templom
Lószobor Khadzsuráhóban
Templomi díszítmény Khadzsuráhóban

Khadzsuráhó indiai városka Madhja Prades tartományban, a cshatarpuri kerületben, 175 km-re Dzsánszitól, 620 km-re délkeletre Delhitől, India fővárosától. Neve a khadzsur hindi szóból ered, ami datolyapálmát jelent. Khadzsuráhó India egyik legnépszerűbb turistalátványossága. Híres turistacélponttá erotikus témájú szobrokkal dekorált templomai tették. A hindu templomépítészet nágara stílusának egyik legismertebb képviselője.

A 950–1050 között épült város volt a hindu Csandela királyok fővárosa — ők a 10. és 12. század között uralták Indiának ezt a vidékét. A mintegy 85 hindu és dzsainista templomból mára 20 maradt fenn látogatható formában. 1986-tól a kulturális világörökség része[1]

Története[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A Csandelák a Gurdzsára-Pratihára-dinasztia vazallusaiként kezdtek építkezni a vidéken. Mivel a Hold (Csandra) leszármazottainak tartották magukat, másik elnevezésük a Csandrátréják. Hatalmuk kiteljesedése Dhanga (950–1002) királyuk alatt következett be, ekkor függetlenítették magukat, és fővárost alapítottak Khadzsuháró közelében. Mivel a térség távol esett a muszlim hódítások szokásos útvonalától, a templomok és a faragott szobrok nagy része fennmaradt az utókor számára. A Csandelák területei 1310-ben a Delhi Szultanátus fennhatósága alá került, azonban az épületegyüttes továbbra is épen megmaradt. Modern felfedezése 1840-re tehető, amikor az angolok tudomást szereztek a dzsungel által elfedett romokról, de tudományos igényű feltárása és helyreállítása csak a 20. század húszas éveire tehető.

A terület jelentősebb műemlékei[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A legtöbb templom teraszokon áll, építőanyaguk homokkő. Szabad területen állnak, nincsenek elkerítve. A legnagyobbak alaprajza kettős kereszt alakú. A tornyokat (sikharák) kisebb tornyocskák, u.n. angasikharák veszik körül. Tetejükön az elmaradhatatlan, bordázott ámlaka, ennek tetején a korsó, vagy kalásza látható. Csaknem mindegyik templomra jellemző a díszítmények, szobrok fantasztikus túlburjánzása, ami az építészet és szobrászat egységes megjelenését eredményezi.

Témájukat tekintve ünnepségek, felvonulások, vadászjelenetek, istenek és harcosok és azok kísérői váltják egymást, de nem ritkák a geometrikus motívumok, indák, egyéb növényábrázolások sem.

A legfontosabb templomok:

 1. Laksmana
 2. Kandaríja Mahádéva
 3. Mahádéva
 4. Dzsagadambi
 5. Csitragupta
 6. Visvanátha
 7. Párvati
 8. Nandi
 9. Laksmi
 10. Varáha
 11. Mátangésvara
 12. Csaunszath Jógíni
 13. Vámana
 14. Brahma
 15. Dzsavári
 16. Ghantái
 17. Ádinátha
 18. Pársvanátha
 19. Sántinátha
 20. Duladeo
 21. Cshaturbhudzsa

A Csaunszath Jógíni (Hatvannégy Jógíni) temploma az egyik legrégebben épült együttes (9. század). Gránittömbökből, kötőanyagok nélkül állították össze. A jógínik női istenségek, akik a többalakú főistennő, Sakti kíséretéhez tartoznak. A templomot a jógínik cellái alkotják, amelyek a belső udvart veszik körül, mindegyik tetején kis torony található. A bejárattal szemben álló nagyobb cella Siva egyik félelemkeltő megnyilvánulási formájának, Bhairavának van szentelve.

A templomépítések sorozata a Jasovarman (megh. 950) parancsára épített Laksmana-templommal kezdődött, majd később a saiva Visvanátha-templomot építették fel. Ezeket követte a dzsaina Pársvanátha-templom. Bár az építészeket nem szokták számon tartani, úgy tudjuk, hogy az 1002 és 1017 között épült Csitragupta- és Dzsagadambi-templomot Ganda alkotta, a területen legismertebb templomot, a Kandaríja Mahádéva-templomot Vidhádhara (1017-1029) építette.

Jegyzetek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

 1. Khajuraho Group of Monuments.© UNESCO World Heritage Centre 1992-2014 Hozzáférés: 2014. ápr. 15.

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Khadzsuráhó témájú médiaállományokat.