Halichoeres bivittatus

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Halichoeres bivittatus
Természetvédelmi státusz
Nem fenyegetett
      
Rendszertani besorolás
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Halichoeres bivittatus témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Halichoeres bivittatus témájú kategóriát.

A Halichoeres bivittatus az Atlanti-óceán nyugati részének sekély, trópusi vizeiben honos ajakoshalféle.

Leírás[szerkesztés]

A Halichoeres bivittatus kis hal, maximális hossza körülbelül 35 cm. Teste vékony és hosszú, szája végállású, élete során a testszínének három fázisa van:

  1. A kezdeti szakasz az, amikor a fiatalból nőstény lesz. Testének színe főleg fehér, rózsaszín árnyalattal, az oldalán két sötét csík található. A középső rész általában fekete, az orrtól és a szemen keresztül a farok tövéig. A második egy halvány oldalsó csík lejjebb. A felső csík tartalmaz egy kétszínű (zöld és sárga, amely később feketévé válik) foltot, ahol keresztezi a kopoltyúk szélét (ez minden fázisban jelen van).
  2. A fiatalkori szakasz. A test általában fehér, még mindig jelen van a két csík és a folt a mellúszóig, mint a kezdeti fázisban.
  3. A végső fázis az, amikor a hal hímmé válik, így a színe zöld lesz, két sötét csíkkal. A fejet és a farkat rózsaszín vonalak borítják és egy kis fekete pont egészen a mellúszóig.[1]

Elterjedés és élőhely[szerkesztés]

A Halichoeres bivittatus az Atlanti-óceán nyugati részének trópusi és szubtrópusi vizeiben él. Egészen Észak-Karolinától Bermudáig és Brazíliáig,[2] beleértve a Mexikói-öblöt és a Karib-tenger területét is.

Általában 1-15 méter (3,3-49,2 láb) közötti mélységben zátonyokhoz közeli helyeken él, viszont a tengeri fűben nem túl gyakori.[3][4]

Biológia[szerkesztés]

A víz fenekén élő gerinctelen állatokkal táplálkozik, beleértve a rákokat, kis halakat, tengeri sünöket,kígyókarúakat, soksertéjűeket és a csigákat.[4] [5]

Protogén hermafrodita (amelyik egyed nősténynek születik, később élete során átváltozik hímmé).[2] Észak-Karolinában a hímek ideiglenes területeket védenek, májusban és júniusban a párzás csúcspontján. A párosodás jellemzően a nőstények és a terminális fázisú hímek között történik; a kezdeti fázisban lévő hímek időnként megpróbálnak beilleszkedni a párosodásba.

Állapot és fenyegetések[szerkesztés]

A faj széles körben elterjedt és nagyon gyakori a Karib-térségben és Floridában (bár nem gyakori Brazília északkeleti részén). Komoly veszélyforrások nincsenek erre a fajra, és a populáció alakulása sem ismert. Az IUCN a nem fenyegetett fajok közé sorolja.[6]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Randall, J.E. (1996).
  2. a b A faj adatlapja a FishBase oldalán. FishBase
  3. Lieske, E. and R. Myers, 1994.
  4. a b Böhlke, J.E. and C.C.G. Chaplin (1993).
  5. Cervigón, F. (1993).
  6. Rocha, L.; Francini, R.; Craig, M. (2010). "Halichoeres bivittatus". IUCN Red List of Threatened Species. 2010: e.T187482A8547710. doi:10.2305/IUCN.UK.2010-4.RLTS.T187482A8547710.en. Retrieved 19 November 2021.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Slippery dick című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]