Györfi László

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Györfi László
Született1947. július 6. (76 éves)
Hercegfalva
Állampolgárságamagyar[1]
Nemzetiségemagyar
Foglalkozásamatematikus,
informatikus,
egyetemi tanár
KitüntetéseiSzéchenyi-díj (2000)
SablonWikidataSegítség

Györfi László (Hercegfalva, [ma: Mezőfalva], 1947. július 6. –) Széchenyi-díjas matematikus, informatikus, egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja. Kutatási területe a műszaki matematika, a sztochasztikus approximáció, a matematikai statisztika és a nemparaméteres függvénybecslés.

Életpályája[szerkesztés]

1965-ben érettségizett a székesfehérvári József Attila Gimnáziumban, majd felvették az Eötvös Loránd Tudományegyetem Természettudományi Karának matematika–fizika szakára. Itt szerzett középiskolai tanári diplomát 1970-ben. Ennek megszerzése után a Távközlési Kutatóintézet (Táki) tudományos segédmunkatársa, később munkatársa lett. 1974-ben védte meg egyetemi doktori disszertációját. Egy évvel később az MTA és a Budapesti Műszaki Egyetem (BME, 2000-től Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem) Informatikai és Elektronikai Kutatócsoportjához került tudományos munkatársi beosztásban. Később tudományos főmunkatárssá léptették elő. 1990-ben a kutatócsoporttól átment az egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Karának számítástudományi és információelméleti tanszékére, megkapva egyetemi tanári kinevezését. 1995-ben egyetemi tanári állása mellett átvette a kutatócsoport vezetését. 1999 és 2002 között Széchenyi professzori ösztöndíjjal kutatott. Számos külföldi intézményben volt vendégkutató, illetve -professzor: CISM (Udine, 1971–1979, 1990), Matematikai Kutatóintézet (Oberwolfach, Baden-Württemberg, 1979–1990, 2000), Leuveni Katolikus Egyetem (1987–1998), valamint számos francia, német és spanyol egyetemen.

1978-ban védte meg a matematikai tudomány kandidátusi, 1988-ban akadémiai doktori értekezését. Az MTA Távközlési Rendszerek Bizottságának lett tagja. 1995-ben megválasztották a Magyar Tudományos Akadémia levelező, 2001-ben pedig rendes tagjává. Az akadémia Matematikai Tudományok Osztálya tanácskozási jogú tagja (Györfi a Műszaki Tudományok Osztálya tagja). Akadémiai tisztségein túl a Villamos- és Elektronikai Mérnökök Intézete és a Matematikai Statisztikai Intézet tagja. Emellett több éven át a Magyar Akkreditációs Bizottság Informatikai Szakbizottságának elnöke volt.

Munkássága[szerkesztés]

Fő kutatási területe a műszaki matematika, a sztochasztikus approximáció, a matematikai statisztika és a nemparaméteres függvénybecslés.

Jelentős munkássága a többszörös hozzáférésű csatornák kódolása területén. Emellett új összefüggéseket tárt fel az univerzális döntési módszerek kérdéskörében, amelyek az informatika és a távközlés területén a modern alakfelismerési, adattömörítési irányzatai szempontjában kiemelkedően fontosak. Eredményei kibővítették a műszaki területen alkalmazható informatikai eljárások lehetőségeit.

Több mint száz tudományos publikáció szerzője vagy társszerzője, ebből négy könyv és két könyvfejezet. Közleményeit elsősorban angol és magyar nyelven adja közre.

Díjai, elismerései[szerkesztés]

Főbb publikációi[szerkesztés]

  • Rate of Convergence of Nearest Neighbor Rules (1978)
  • Stochastic Approximation from Ergodic Sample for Linear Regression (1980)
  • Strong Consistent Density Estimate from Ergodic Sample (1981)
  • Nonparametric Density Estimation: the L1 View (Luc Devroyejal, 1985)
  • Strong Consistency and Rates for Recursive Probability Density Estimators of Stationary-Processes (társszerző, 1987)
  • Nonparametric Curve Estimation from Time Series (társszerző, 1989)
  • Distribution Estimation Consistent in Total Variation and in 2 Types of Information Divergence (társszerző, 1992)
  • Constructions of Binary Constant-weight Cyclic Codes and Cyclically Permutable Codes (társszerző, 1992)
  • On the Strong Universal Consistency of Nearest-neighbor Regression Function Estimates (társszerző, 1994)
  • Mennyire ismerhető meg egy valószínűségi törvény megfigyelt adatokból? (1996)
  • A Probabilistic Theory of Pattern Recognition (Luc Devroyejal és Lugosi Gáborral, 1996)
  • Nonparametric Inference for Ergodic, Stationary Time Series (társszerző, 1996)
  • Nonparametric Entropy Estimation: An Overview (társszerző, 1997)
  • Információ- és kódelmélet (társszerző, 2000)
  • Új eljárás előrejelzések konstruálására (2001)
  • A Distribution-Free Theory of Nonparametric Regression (társszerző, 2002)
  • Principles of Nonparametric Learning (szerk., 2002)
  • Multiple Access Channels: Theory and Practice (társszerk., 2007)
  • Algorithmic Learning Theory (társszerző, 2008)

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Identifiants et Référentiels (francia nyelven). Agence bibliographique de l'enseignement supérieur. (Hozzáférés: 2020. március 5.)

Források[szerkesztés]