Gyál vasútállomás

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Gyál vasútállomás
OrszágMagyarország
HelyGyál
Állomáskategória
  • II. személyszállítási kategória
  • III. teherszállítási kategória
ÁllomáskódGA
UIC állomáskód5516816
IBNR állomáskód5500572
Felhasználási területvasútállomás
ÜzemeltetőMÁV Magyar Államvasutak Zrt.
Egyéb jellemzők
Része ennekMagyarország vasúti közlekedése
Szomszédos állomások
Időzónaközép-európai idő
Vasútvonalak
Szolgáltatások
VonatokS21
Elhelyezkedése
Gyál vasútállomás (Pest vármegye)
Gyál vasútállomás
Gyál vasútállomás
Pozíció Pest vármegye térképén
é. sz. 47° 22′ 33″, k. h. 19° 13′ 13″Koordináták: é. sz. 47° 22′ 33″, k. h. 19° 13′ 13″
Térkép
A Wikimédia Commons tartalmaz Gyál vasútállomás témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Gyál vasútállomás egy Pest vármegyei vasútállomás, Gyál településen, a helyi önkormányzat üzemeltetésében.[1]

Az állomás története[szerkesztés]

A gyáli vasútállomás a Budapest–Lajosmizse–Kecskemét-vasútvonal első szakaszának megnyitásakor, 1898-ban nyílt meg Puszta-Gyál néven. Az állomás Alsónémedi közigazgatási területén feküdt, magától a községtől 8 kilométernyi távolságban, a környéken csupán elszórt tanyák voltak. A környékbeli földesurak parcellázásai révén a századfordulót követően Gyál község népessége gyors növekedésnek indult, így az állomás forgalma is megnőtt.

A 20. század közepén a vasútállomást többször is bővítették, hogy a növekvő teherforgalmi igényeket kiszolgálják. Az állomás mellett működő tüzéptelep akkoriban rendszeres szállító volt, kiszolgálásukra nyilvános rakodóterület és rakodóvágány létesült. 1985-ben létesült az AUTÓKER vállalat gyáli raktárbázisához vezető iparvágány, amely a vasútállomás harmadik vágányából ágazott ki. Mindezek mellett az egyre növekvő népességnek köszönhetően az állomás személyforgalma is megnövekedett. Az állomás ebben az időben nem volt alkalmas vonattalálkozások lebonyolítására. A két rakodóvágányt vágányzáró sorompók zárták el, ez pedig a forgalmi zavaroknak kitettebbé tette az egész vasútvonalat.

Az 1990-es rendszerváltás után a rakodók és az iparvágányok forgalma erősen visszaesett, majd az 1990-es évek végére a teherforgalom teljesen meg is szűnt az állomáson. A továbbra is erőteljes személyforgalom ellenére az állomást hosszú ideig nem alakították át, csak alacsony és szűk peronon lehetett a vonatokra felszállni. Az ezredforduló körüli évtized az állomás teljes műszaki lezüllésének ideje volt. Az állomásépület ekkorra látványosan rossz állapotba került, a vágányok közül csupán az átmenő fővágány volt használható. 2011-ben a MÁV a vasútvonal fejlesztése érdekében Gyál állomás teljes átépítése mellett döntött. Az addigra használhatatlanná vált rakodóvágányokat az AUTÓKER-iparvágány kivételével felszámolták, a helyükön pedig egy egyszerű, kétvágányos vasútállomást alakítottak ki, amely már alkalmas volt vonattalálkozások lebonyolítására is. Mindkét vágányhoz szintben megközelíthető magasperonok épültek. A rá következő években felújították az állomásépületet is. 2020-ban az állomás régi biztosítóberendezését kivonták az üzemből, helyette a korszerű Proris-H biztosítóberendezés első példányát építették fel. Ekkor váltották fel az állomás alakjelzőit fényjelzőkkel.[2] A 2010-es években a vasútállomás az elővárosi vonatok találkozásait bonyolító, kizárólag személyforgalmi funkciójú létesítményként működött.

Áthaladó vasútvonalak[szerkesztés]

Közúti megközelítése[szerkesztés]

Az állomás a 4601-es és 4602-es utak keresztezése közelében található, de közvetlen közúti elérését csak önkormányzati utak biztosítják.

Közösségi közlekedéssel az alábbi helyi és helyközi buszjáratokkal érhető el:

Forgalom[szerkesztés]

Járat Útvonal Gyakoriság
 S21  Budapest-NyugatiZuglóKőbánya alsóKőbánya-KispestKispestPestszentimre felsőPestszentimreGyál felsőGyálFelsőpakonyÓcsaInárcs-KakucsDabas(GyónHernádÖrkényTáborfalvaFelsőlajosLajosmizseLajosmizse alsóKlábertelepFelsőméntelekMéntelekAlsóméntelekNagynyírHetényegyházaÚrihegyMiklóstelepKecskemét-MáriavárosKecskemét alsóKecskemét) Óránként
 S21  ÓcsaFelsőpakonyGyálGyál felsőPestszentimrePestszentimre felsőKispestKőbánya-Kispest Munkanapokon 2 Budapest felé

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Archivált másolat. [2016. szeptember 20-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2016. augusztus 26.)
  2. Elindult a PRORIS-H sötétüzeme Gyálon (magyar nyelven). Prolan Zrt., 2020. július 27. (Hozzáférés: 2020. szeptember 17.)

További információk[szerkesztés]