Godin Tepe

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Godin Tepe
Ország Irán
Elhelyezkedése
Godin Tepe (Irán)
Godin Tepe
Godin Tepe
Pozíció Irán térképén
é. sz. 34° 31′ 00″, k. h. 48° 04′ 00″Koordináták: é. sz. 34° 31′ 00″, k. h. 48° 04′ 00″
A Wikimédia Commons tartalmaz Godin Tepe témájú médiaállományokat.

Godin Tepe régészeti lelőhely Nyugat-Közép-Iránban, a lorisztáni Kangavar-völgyben. A név jelentése "Godin hegye", a település eredeti neve ismeretlen.

Története[szerkesztés]

A helyszínt 1961-ben a Pennsylvaniai Egyetem Múzeuma által végzett régészeti felmérés során fedezték fel, és 1965-ben megkezdődött a halom kitermelése, ami az elkövetkező három évtizedben fontos leletanyagot eredményezett (a térség konfliktusai miatt bekövetkező különböző megszakításokkal).

A T. Cuyler Young által 1965–1973 között végzett ásatások során a II. időszak középkori palotája került felszínre. Azonban ekkor a helyszín egy korábbi rétege megsemmisült. A helyszínről kinyert tárgyak rendkívül fontosak, mivel a Mezopotámiában, a Zagrosz-hegységen letelepedett korai nomádok történetét mesélik el, ezeket soha nem találták volna meg Young és a hozzá hasonlók erőfeszítései nélkül.

A helyszínen tizenegy, a területet folyamatosan használó, nagyon elkülönült kulturális fázist azonosítottak.

Sumér időszak[szerkesztés]

A hely elsőként sumer település volt 5000 évvel i. e., amely egy falut és egy erődöt tartalmazott. A nagy horászáni út kereskedelmi útvonal volt a selyemútnak köszönhetően, amely közel 3000 éve volt a kereskedelem fő útja (a "selyemút" elnevezést 1877-ben először Ferdinand von Richthofen földrajztudós a kínai selyem kereskedelmére való hivatkozással használta).

A helyszínen tizenegy nagyon elkülönült kulturális fázist azonosítottak, folyamatosan lakott volt. I. e. 1600-ban, amikor elhagyták egy földrengés után, a település nagy része elpusztult. Amikor a területet 800 évvel később újra birtokba vették, az új struktúrák a régiekre épültek, mint gyakran Mezopotámia történelme során.

V. időszak[szerkesztés]

Az V. periódus néven ismert ásatási szinten (i. e. 3500-3100) az Uruk-kultúra késői anyagait fedezték fel, például íróasztalokat, kerámiákat, kúpkerekes tálakat, istenségek szobrait és hengerzárókat. Ez az időszak megfelel az úgynevezett késő Uruk-időszaknak, és ebben az időben a kereskedelem virágzott. A sört és a bort Godin Tepében készítették, amint ezt az akkoriban agyagkonyhákból származó leletek is bizonyítják. Úgy tűnik, hogy a sör és a bor előállításának eszközei egyszerre fedezhetők fel. Volt vita a modern tudósok között arról, hogy először a sör vagy a bor elkészült-e Godin Tepében, de a bizonyítékok túlnyomó része a sört támogatja. Úgy tűnik, hogy a pörkölők (akik kezdetben nők voltak, sőt a későbbi sörfőzdék, az őrzői és a csaposok) között a sör főzte, aki először felismerte az erjedés lehetséges előnyeit. A sör a Mezopotámiában évszázadok óta a legnépszerűbb ital, a bort pedig a második, így valószínű, hogy a vita folytatódik.

IV. időszak[szerkesztés]

I. e. 3000–2650, az ásatások során a már a fémmegmunkálás bizonyítékait és az építészet fejlődését is tapasztalni lehetett a szabadtéri épületekben és házakban. Valamikor i. e. 2400 körül a település egy támadás során részlegesen megsemmisült, melyet nyílvesszős csontvázak és összeomlott falak jeleznek. Úgy tűnik, hogy a területet – legalábbis átmenetileg – a támadás után elhagyták.

III. időszak[szerkesztés]

A III. szakasz (i. e. 2600-1600) az ipar központosítását, sűrű lakosságot és virágzó kereskedelmet feltételez. Ebben az időszakban Godin Tepe virágzó város volt és a térség legnagyobb települése. A kereskedelemben, fémfeldolgozásban és más területeken is előrelépés történt, a város lakossága megvásárolhatta a luxust is, amint azt a kerámiák és a nagyméretű kereskedelmi hentesüzletek bizonyítanak. Szúza városának és a Lurisztáni-völgy többi települése gazdagságának köszönhetően Godin Tepe folyamatosan nőtt. Úgy gondolják, hogy része volt az Elamita konföderációnak, amíg a földrengés során el nem pusztult és el nem hagyták.

II. időszak[szerkesztés]

A terület a II. időszakig (i. e. 750 – i. sz. 500 körül) lakatlan volt, amikor a médek erődített városa lett. A médek alatt egy nagy palota épült a mai magas hegyre, amely az eredeti települést fedte le. A palota három nagy oszlopos teremmel, egy trónteremmel és egy királyi közösségi helyiséggel fogadta a vendégeket és a felkérőket. A palotának szentelt lakóegysége és egy konyha és étkező része is volt. Az épület ezen részében egy vízelvezető rendszer bizonyítéka is található. A korabeli paloták és kerámiák építészete szoros kapcsolatot mutat a Paszargadaijal, II. Kurus perzsa király városával és az Archaemenida Birodalom fővárosával. A palota az egyetlen jelentős struktúra a II. periódusból, és valamikor az i. e. 500-as évek elején hagyták el.

I. időszak[szerkesztés]

Az I. időszakban (az 1400-as évek közepén) a helyet a homok temette el, egy muszlim szentély épült a halom közelében és egy régi temető. Napjainkban a hely még mindig régészeti terület, amely a nyilvánosság számára is látogatható mint történelmi helyszín.

Idővonal[szerkesztés]

  • i. e. 5000 körül

- Godin Tepe letelepedett

  • i. e. 3500–3100 körül

- V. szakasz - Írás, kézművesség és kerámia. Sör-, borkészítés és -kereskedelem.

  • i. e. 3000–2650 körül

- IV. szakasz - kidolgozott architektúra, fémfeldolgozás.

  • i. e. 2600–1600 körül

- III. szakasz - Godin Tepe ez időszakára jellemző a virágzó kereskedelem, fémfeldolgozás és a művészet fejlődése. A legnépesebben terület volt a régióban, amíg a földrengés el nem pusztította.

  • i. e. 1600–750 körül

- A földrengés után lakatlan, Istenin Tepe helyszíne lassan eltemetve.

  • i. e. 750 – i. sz. 500 körül

- II. szakasz - A médek foglalják el a helyszínt, és nagy méd palota épül. Nyilvánvaló a Pasargadae-hoz fűződő kapcsolat.

  • 500 körül

- Godin Tepe palotája és a környező település elhagyott. Utazók és földesurak használják, amíg a hely újra eltemetődik.

  • 1400 körül

- I. periódus - A teljesen eltemetett romok, egy muszlim szentély a Próféta számára, a helyszín közelében egy temető épült.

Források[szerkesztés]

  • T. Cuyler Young Jr.: "Godin Tepe", in Encyclopaedia Iranica.
  • Stuart Brown: "Media in the Achaemenid Period: The Late Iron Age in Central West Iran", in Heleen Sancisi-Weerdenburg & Amelie Kuhrt, Achaemenid History IV: Centre and Periphery (1990), Leinden.
  • Hilary Gopnik and Mitchell S. Rothman, On the High Road: The History of Godin Tepe, Iran, Mazda Pub, 2011, ISBN 1-56859-165-9
  • Robert B. Mason and Lisa Cooper, Grog, Petrology, and Early Transcaucasians at Godin Tepe, Iran, vol. 37, pp. 25–31, 1999
  • T. Cuyler Young Jr., The Chronology of the Late Third and Second Millennia in Central Western Iran as Seen from Godin Tepe, American Journal of Archaeologyvol. 73, no. 3, pp. 287–291, 1969
  • Lesley Frame, Metallurgical investigations at Godin Tepe, Iran, Part I: the metal finds, Journal of Archaeological Science, vol. 37, Iss. 7, Pages 1700-1715, 2010
  • V. R. Badler, The Dregs of Civilization: 5000 Year-Old Wine and Beer: Residues from Godin Tepe, Iran, Bulletin of the Canadian Society for Mesopotamian, vol 35, pp. 48–56, 2000