Girls und Panzer

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Girls und Panzer
Girls und Panzer logó.png
Girls und Panzer Anko.png
A sorozat főszereplői, középen Nisizumi Miho
ガールズ&パンツァー
Gáruzu ando Pancá
Gāruzu ando Pantsā
Műfaj akció
Manga
Rajzoló Szaitanija Rjúicsi
Ország  Japán
Kiadó Media Factory
Antológia Comic Flapper
Megjelenés 2012. június 5. –
Kötetek 3
Manga: Girls Und Panzer: Little Army
Rajzoló Tsuchii
Ország Japán Japán
Kiadó Media Factory
Antológia Gekkan Comic Alive
Megjelenés 2012. augusztus –
Kötetek 2
TV-anime
Rendező Mizusima Cutomu
Zene Hamagucsi Siró
Stúdió Actas
Ország Japán Japán
Csatorna Tokyo MX
Első sugárzás 2012. október 9. –
2013. március 25.
Epizódok 12 (epizódlista)
Regény
Író Hibiki Jú
Illusztrátor Simada Fumikane, Kjógoku Sin
Kiadó Media Factory
Ország Japán Japán
Megjelenés 2012. november 22.
Manga: Girls und Panzer: Motto Love Love szakuszen deszu!
Rajzoló Nii-Marco
Ország Japán Japán
Kiadó Media Factory
Antológia Gekkan Comic Alive
Megjelenés 2013. május 27. –
Kötetek 1
OVA: Girls und Panzer: This is the Real Anzio Battle!
Rendező Mizusima Cutomu
Stúdió Actas
Megjelenés 2014. július 5.
Játékidő 37 perc

A Girls und Panzer (ガールズ&パンツァーGáruzu ando PancáHepburn-átírássalGāruzu ando Pantsā?) az Actas stúdió által készített 2012-es japán animesorozat,[1][2] melyet Szugijama Kijosi készített és Mizusima Cutomu rendezett. Szuzuki Takaaki, aki korábban a Strike Witches és az Upotte animékben működött közre katonai történelmi tanácsadóként, nyilvánosságra hozta, hogy közreműködött ennek az animének az elkészítésében is.[3] A sorozatot 2012. október 8-án kezdték el vetíteni Japánban.[4][5] Hasonló címmel egy mangasorozat is fut, 2012. június 5-től a Media Factory kiadó Comic Flapper című magazinjában, melyet Szaitanija Rjúicsi rajzol.[3]

Történet[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Az anime különböző, elsősorban második világháborús harckocsikkal harcoló középiskolás lányok köré épül.[3] Az anime világában a harckocsikezelés művészete (戦車道szensa-dóHepburn-átírássalsensha-dō?) hagyományos harcművészet a lányok számára. A történet főszereplője, Miho az Óarai Lányakadémiára iratkozik be, ahol ezt a művészetet már nem gyakorolják, hogy elkerülje a tankokat. Azonban a diáktanács vezetője arra utasítja, hogy iratkozzon fel, segítsen feltámasztani ezt a hagyományt az iskolában, és nyerje meg a Szensa-dó Világkupát.[6] A híres tankkezelő családból származó Miho nemsokára a harckocsija parancsnoka és az iskolai csapat taktikusa lesz és majdnem legyőzi az angol St. Gloriana csapatát egy barátságos mérkőzésen. A harcot végül elveszítik, és megalázó büntetést kell teljesíteniük.

A bajnokságon a csapat először a Saunders Egyetem Középiskolájával ütközik meg. A kemény összecsapásban az amerikai Saunders egyértelmű fölénye ellenére az Óarainak sikerül kilőni a zászlóstankjukat, így ők nyerik meg a küzdelmet. Következő ellenfelük az olasz Anzio Középiskola lesz, amelyet az animében be nem mutatott küzdelemben könnyedén legyőznek. A harc részletes ábrázolása a mangában azonban megtalálható. Harmadik ellenfélként a hírhedt orosz Pravda Középiskola áll velük szembe. Az Óarai csapatát a Pravda vezetője, Katyusa harckocsija segítségével csalja be egy faluba, ahol csapdába kerülnek. Itt felajánlja nekik a megadás lehetőségét, amit a nagy többség el is fogad. Azonban kiderül, hogy a tankkezelés felélesztése amiatt történt, mert az akadémia iskolai hadihajóját a kormány be kívánta záratni költségcsökkentés miatt, és ezt csak úgy kerülhetik el, ha megnyerik a bajnokságot. Az Óarai csapata így folytatja a harcot, és tankjaik az ellenség zászlóstankját egy időben kilövik azzal, ahogy az ő zászlóstankjukat is majdnem találat éri. Csak a Pravda zászlóstankja válik harcképtelenné, így az Óarai győzedelmeskedik.

Utolsó ellenfélként a Fekete Erdő Lányakadémiával kell megküzdeniük. Harcba állítanak két újabb tankot: egy Tiger (P)-t az automobil klub tagjaival és online játékokat játszó lányokat egy 3-as típusú közepes harckocsival. A harcban a jelentős létszámbeli és technikai fölényben lévő Fekete Erdő csapata az Óarai összes tankját kilövi, a vezértankot kivéve. Miho Panzer IV-esével egy az egy elleni harcban összecsap saját nővérével, Mahóval, aki egy Tigris tankot parancsnokol. A harcban végül Miho győz, és ezzel megszerzi a győzelmet az Óarai számára a bajnokságon.

Médiamegjelenések[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Manga[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Szaitanija Rjúicsi mangaadaptációja a Media Factory Comic Flapper magazinjában fut 2012. június 5-e óta. Egy előzménytörténet Girls und Panzer: Little Army címmel, Tsuchii illusztrálásában 2012 augusztusa óta fut Gekkan Comic Alive magazinban.

Anime[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Az animesorozat az Actas gyártásában készül, az első epizódot 2012. október 9-én vetítették a Tokyo MX csatornán, a Crunchyroll ezzel párhuzamosan.[7] Rendezője Mizusima Cutomu, írója Josida Reiko, a szereplőket Simada Fumikane tervezte meg. A gyártási folyamatok lassítása miatt az utolsó két epizódot 2013 márciusára halasztották el, helyüket visszatekintő epizódok vették át.[8][9][10] Az első OVA-epizód az első Blu-ray disc/DVD-kötettel 2012. december 21-én jelent meg.[11] A főcím alatt ChouCho DreamRiser című dala, míg a zárófőcím alatt Fucsigami Mai, Kajano Ai, Ozaki Mami, Nakagami Ikumi és Igucsi Juka produkciója, az Enter Enter MISSION! hallható.[12] A sorozatot Észak-Amerikában a Sentai Filmworks licencelte.[13] Öt szereplődal CD is kiadásra került.

Regény[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A sorozat regény változatát Hibiki Jú írta, Simada Fumikane és Kjógoku Sin illusztrálta és a Media Factory jelentette meg 2012. november 22-én.[14]

Kulturális utalások[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A sorozatban többször utalnak a Kelly hősei című második világháborús filmre, például Jukari „Csodabogár őrmester” néven mutatkozik be amikor felszökik a leendő ellenfél Saunders hajójára, de az egyik epizódban egy rekonstruált jelenet is látható belőle. A Nyuszi Csapat az utolsó harc során a filmben alkalmazott taktika segítségével lő ki egy ellenséges önjáró löveget. Több katonadal is felcsendül, mint a Katyusa, az Erika, a The British Grenadiers, a U.S. Field Artillery vagy a The Battle Hymn of the Republic. A Fekete Erdő Lányakadémia indulója a Panzerlied német páncélosinduló, amit A halál ötven órája című filmben hallott módon, lábdobogással kísérve adnak elő.

Az animét kapcsolatba hozták a World of Tanks csapatalapú többjátékos videojátékkal is, ahhoz több mod is készült az anime alapján.[15] A játékosok között kedvelt elnevezése lett a World of Tanks, az anime.[16]

Fogadtatás[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Az anime jelentős népszerűségre tett szert. 2012. decemberében a Blu-ray kiadás első kötete a harmadik helyen végzett Amazon Japan webboltban, több mint 18 000 előrendeléssel.[17][18] Az animében megjelenő harckocsik műanyag modelljei is az eladási listák elején végeztek Japánban.[19]

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

 1. スタッフ (japán nyelven). Girls und Panzer Official Website. (Hozzáférés: 2012. október 4.)
 2. Girls und Panzer TV Anime Promo Streamed. Anime News Network, 2012. május 17. (Hozzáférés: 2012. október 4.)
 3. ^ a b c Squid Girl Helmer Mizushima, Strike Witches Advisor Reveal Girls und Panzer TV Anime. Anime News Network. (Hozzáférés: 2012. október 4.)
 4. Girls und Panzer TV Anime Slated for October. Anime News Network, 2012. július 27. (Hozzáférés: 2012. szeptember 27.)
 5. Girls und Panzer TV Anime to Debut on October 8. Anime News Network, 2012. augusztus 24. (Hozzáférés: 2012. szeptember 27.)
 6. "美少女×戦車"の新作TVアニメ「ガールズ&パンツァー」! (japán nyelven). GA Graphic, 2012. május 17. [2012. május 21-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2012. október 4.)
 7. Crunchyroll to Stream Girls und Panzer TV Anime (angol nyelven). Anime News Network, 2012. október 3. (Hozzáférés: 2012. december 24.)
 8. Girls & Panzer Delays Episode #6, Airs #5.5 Next Week (angol nyelven). Anime News Network, 2012. november 5. (Hozzáférés: 2012. december 24.)
 9. Girls & Panzer's Last Episode Slated for January 9 by AT-X (angol nyelven). Anime News Network (UK), 2012. december 11. (Hozzáférés: 2012. december 24.)
 10. Girls & Panzer Delays Episode #11 Tentatively Until March (angol nyelven). Anime News Network (UK), 2012. december 15. (Hozzáférés: 2012. december 24.)
 11. Girls & Panzer's 'Water War' Video Anime Digest Streamed (angol nyelven). Anime News Network (AUS), 2012. november 23. (Hozzáférés: 2012. december 24.)
 12. Girls und Panzer's 2nd Promo Streamed with Schoolgirls & Tanks (angol nyelven). Anime News Network, 2012. augusztus 9. (Hozzáférés: 2012. december 24.)
 13. Sentai Filmworks Adds Schoolgirl/Tank Anime Girls Und Panzer (angol nyelven). Anime News Network, 2012. szeptember 30. (Hozzáférés: 2012. december 24.)
 14. ガールズ&パンツァー 10月より放送中! パンツァー青春アニメのノベライズ版! (japán nyelven). Media Factory. (Hozzáférés: 2012. december 23.)
 15. [1]
 16. [2]
 17. アマゾンランキングストーカー(仮) アニメDVD/BD 速報・注目作品ページ (japán nyelven). (Hozzáférés: 2012. december 23.)
 18. ガールズ&パンツァー (初回限定生産) 1 Blu-ray 最新情報まとめ (japán nyelven). (Hozzáférés: 2012. december 23.)
 19. "Girls und Panzer" Storms the Plastic Model World (angol nyelven). Crunchyroll News. (Hozzáférés: 2012. december 23.)

További információk[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]