Gózon Imre

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Gózon Imre
Született1826. október 25.
Ógyalla
Elhunyt1918. január 18. (91 évesen)
Szentgyörgyvölgy
Állampolgárságanémet
Nemzetiségemagyar
Foglalkozásatanító, helytörténész, régész
SablonWikidataSegítség

Gózon Imre (Ógyalla, 1826. október 25.Szentgyörgyvölgy, 1918. január 18.) református tanító, helytörténész és amatőr régész, a veleméri Szentháromság-templom megmentője.

Élete[szerkesztés]

Komárom megyében született. Tanulmányai nem fejezte be, mert vándorszínésznek állt — közben írt és fordított is. 1848–49-ben honvédként harcolt, 1849-ben súlyosan megsebesült.

Miután leszerelték, tovább színészkedett és írt, majd a Pápai Református Kollégiumban 1854-ben megszerezte tanítói diplomáját. Ezután a szentgyörgyvölgyi presbitérium meghívta tanítónak, és Gózon Imre élete hátralevő 43 évében ebben a faluban tanítóskodott.

Tudományos munkássága[szerkesztés]

Szabadidejében nagy szorgalommal kutatta a falu és környéke, valamint gyülekezete történetét. Értékes régészeti leletanyagot küldött be a Nemzeti Múzeumba. Épületfelmérései a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal irattárában tanulmányozhatók. Neki köszönhető, hogy a veleméri Árpád-kori templom freskói nem pusztultak el teljesen, ugyanis ő hívta fel Rómer Flóris figyelmét a szomszéd falu templomára. Kutatásainak elismeréseként felkérték a Műemlékek Országos Bizottsága tagjának.

Emlékezete[szerkesztés]

1996-ban Szentgyörgyvölgy új iskolája Gózon Imre nevét vette fel. Az épület előtt felavatták mellszobrát, bent pedig emlékszobát alakítottak ki. (Az iskola 2012-ben nem működik.)

Források[szerkesztés]