František Jiránek

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
František Jiránek
Életrajzi adatok
Születési névFrantišek Jiránek
Született1698. július 24.
 Habsburg Birodalom, Csehország, Lomnice nad Popelkou
Származáscseh
Elhunyt1778
(79–80 évesen)
Szászország, Drezda
Pályafutás
Műfajokklasszikus zene, barokk zene, versenyművek
Hangszerhegedű, fagott
Tevékenységzeneszerző
SablonWikidataSegítség

František Jiránek (Lomnice nad Popelkou, a mai Csehország területén, 1698. július 24.Drezda, 1778) egy eddig kevéssé ismert cseh nemzetiségű, késő barokk zeneszerző.

Élete[szerkesztés]

A Szent Márk tér Vivaldi korában, Canaletto (1697–1768) festményén (Thyssen-Bornemisza gyűjtemény, Madrid)
Heinrich von Brühl a szász miniszterelnök

Wenzel Morzin, gróf alkalmazottainak gyermekeként élt a gróf környezetében. Ez lehetővé tette számára, hogy Wenzel Morzin, gróf hároméves, (1724-1726) velencei tartózkodása kapcsán megismerhesse Antonio Vivaldi zenéjét és az hatással legyen rá. Antonio Vivaldi híres A 4 évszak című hegedűversenyeit Morzin grófnak ajánlotta. Jiránek több fagott versenyművét Velencében írta.[1] 1726-ban visszatért Prágába, Morzin gróf kápolnájában kapott állást. Ebben a kápolnában működött korábban Antonín Reichenauer és rövid ideig Johann Friedrich Fasch is. Morzin gróf halála után 1737-ben elhagyta Prágát, Heinrich von Brühl szász miniszterelnök meghívására Drezdába költözött, ahol templomi zenészként működött. Drezdában élt 1778-ban bekövetkezett haláláig.

Művei[szerkesztés]

Művei kizárólag instrumentális zenéből állnak: hegedűszonáták, triószonáták, szimfóniák és versenyművek, melyeknek stílusa egyértelműen megerősíti azt a feltételezést, hogy Antonio Vivaldi tanítványa volt. Jiránek műveit a fent jelzett, Vivalditól tanult stílus mellett egy bizonyos személyes, cseh karakter is jellemzi.

Érdekesség[szerkesztés]

A Collegium Marianum cseh zenekar a 2010-ben megjelent Supraphon lemezen adta ki az első felvételeket Jiránek műveiből.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. hely Collegium Marianum zenekar ismertetője online

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a František Jiránek című német Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]