Flickr

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Flickr
Vállalkozás típusa
  • képmegosztó szolgáltatás
  • videómegosztó szolgáltatás
  • online közösség
  • képmegosztás
  • Wikimedia type of file source
  • okostelefon-alkalmazás
Oldal típusa
  • képmegosztó szolgáltatás
  • videómegosztó szolgáltatás
  • online közösség
  • képmegosztás
  • Wikimedia type of file source
  • okostelefon-alkalmazás
Elérhető nyelv(ek) angol, kínai, spanyol, francia, koreai, olasz, portugál, vietnámi és indonéz
Alapítva 2004. február 10.
Székhely San Francisco
Alapító
  • Stewart Butterfield
  • Caterina Fake
Anyavállalat SmugMug
URLwww.flickr.com
Regisztráció képfeltöltéshez szükséges
Felhasználók 112 millió fő (2016)[1]
Szolgáltató Yahoo!
Fejlesztő SmugMug
Hivatalos blog https://blog.flickr.net
Alexa-helyezés 421 (2019. augusztus 20.)
A Wikimédia Commons tartalmaz Flickr témájú médiaállományokat.

A Flickr (kiejtése) egy ingyenes fényképmegosztó weboldal, web 2.0-s web szolgáltatás és online közösségi platform.

Privát képek megtekintésének megosztásán alapuló népszerűsége mellett a szolgáltatást sok blogíró is használja fényképtárhelyként. Népszerűségét azok az innovatív, online közösség számára alkalmas eszközei is növelték, amik lehetővé teszik a képek címkékkel való ellátását és böngészését. (Példa az ún. folksonomy címkéző.)

Története[szerkesztés]

A Flickrt eredetileg egy 2002-ben alapított vancouveri (kanadai) cég, a Ludicorp fejlesztette ki és 2004 februárjában adta ki először. A szolgáltatás a Ludicorp webalapú, Neverending ('Végtelen') MMOG játéka funkcióinak alkalmazásából ered, de a cég a játék iránti érdeklődését elvesztette.

Az első próbálkozások idején érdeklődési területe az egyidejűleg sok felhasználó jelenlétére készült FlickrLive nevű chat room volt, ahol azonnali fényképbemutatást tett lehetővé. A hangsúly eredetileg a weben talált képeken, nem pedig egyénileg felvett képeken volt, de ez később másra, képfeltöltésre és tárolásra irányult, majd a chat-room alkalmazás is homályba került, és csak a Neverending kód-alap maradt meg.

Később olyan billentyűfunkciókat adtak hozzá, amelyek lehetővé tették a képek címkékkel való megjelölését.

2005 márciusában Yahoo Inc megvette a Ludicorp céget és ezzel Flickrt is. A Flickr szervereit alatt Kanadából az USA-ba telepítették át, ami azt jelenti, hogy ma az adatokat az Amerikai Egyesült Államok törvényei védik.[2]

2006. május 16-án a Flickr szolgáltatást a fejlesztői az ún. Béta fejlesztési fokról „Gamma" fokra léptették elő tervezeti és szerkezeti javítási munka eredményeképpen, de az angol site Gyakori Kérdéseinek FAQ válaszai között az szerepel, hogy a gamma fok nem jelent sokat, mert a site állandó javulási folyamatban van.[3] Gyakorlati szempontokat tekintve a jelenlegi változatot állandónak tekinthetjük.

Jellegzetességei[szerkesztés]

Rendszer[szerkesztés]

A Flickr lehetővé teszi, hogy a képfeltöltők kategorizálhassák képeiket kulcsszavak (keywords) és címkék (tag)-ek segítségével; (ez utóbbiak úgynevezett meta-adatok, amelyek segítségével ugyanazon témára (például helynevekre vagy tárgyra) vonatkozó képeket egy kereső könnyen megtalálhat. A Flickr gyorsan megtalálja azokat a képeket, amik a legnépszerűbb címkékkel lettek ellátva. Mivel a Flickr eszközt ad a felhasználóknak a saját címkéjük előállítására, többen úgy vélték, hogy a program elsőrendű példája az ún. folksonomy használatának, még ha egy kritikus, Thomas Vander Wal, szerint ennél jobbak is vannak.[4] Ezenkívül a Flickr az első weboldalak egyike volt, amelyek címkefelhőket (tag cloud) használtak.

A Flickr segítségével a felhasználók képeiket csoportosíthatják ugyanazon cím alatt. Az effajta csoportosítás sokkal rugalmasabb, mint a tradicionális fájlrendszerező módszer, mert egy képet nemcsak egy, hanem több csoportba is belerakhatunk segítségével. A Flickr-csoportok tehát inkább a kategorikus meta-adatokhoz hasonlítanak, mint egy hierarchikus rendszerhez.

Organizr[szerkesztés]

Az Organizr egy, a Flickren használt fényképrendezésre szolgáló web alkalmazás. Ezzel a képeket nevekkel és címkékkel lehet ellátni / azokat változtatni, csoportokba tenni, valamint földrajzilag is elrendezni, ami a Yahoo térképekkel (Yahoo! Maps) is össze van kapcsolva. Ajax programozást használ, aminek kinézete, érzete és gyors válaszadása jól imitálja az asztalon működő képigazgatási alkalmazásokat. Ezzel az Organizr nagy mértékben leegyszerűsíti a fényképek szakaszos rendezését, ami web kapcsolattal sokkal nehézkesebb.

Belépésszabályozás[szerkesztés]

A Flickr mind közös, mind egyéni képtárolást szolgáltat. A felhasználó a feltöltés alkalmával felállíthat belépési feltételeket, ami korlátozhatja a nézőket. A képeket közös vagy privát jelzőzászlóval (flag) is el lehet látni. A privátnak jelzett képeket csakis a feltöltő nézheti az eredeti beállításban (default), amit változtatni lehet, hogy barátok és/vagy a család is nézhesse. Ez a beállítás csoportokra is alkalmazható, amikor a privát beállítás azt jelenti, hogy csak csoporttagok nézhetik. A Flickr használhat egy ismerőslistát is, ami a lista személyeinek megengedi a képnézést az ún.LiveJournal-hoz hasonlóan.

A Flickr felhasználók közül sokan megengedik, hogy bárki megnézze képeiket, ami kategorizált képeknek egy nagy, együttműködő adatbázisát hozhatja létre. Egy ilyen rendszernek az eredeti beállítása szerint a felhasználóknak joga van megjegyzéseket tenni, egyes esetekben még a képek címkéihez is.

Kölcsönhatás és kompatibilitás[szerkesztés]

A Flickr funkcióihoz hozzátartozik az Atom szabványt követő ún. RSS szerinti adattáplálás, ami lehetővé teszi, hogy független programozók is kiterjeszthessék a szolgálatot.

A site alapvető funkciói a HTML és a HTTP jellegzetességeivel egyeznek, ami megengedi a működtető rendszer-platformok és Web-böngészők széles körű együttműködését. Mind az Organizr, mind annak szövegszerkesztési és címkézési funkciói Ajax programozást használnak.

Képeket küldhetsz más felhasználók gyűjteményébe is e-mail segítségével, ami feltöltési lehetőséget ad fényképezőgépekkel rendelkező hordozható telefonok és más e-mail kapcsolat létesítésére képes készülékek használatára direkt feltöltéssel.

A Flickrt sok felhasználó alkalmazza elsődleges képtárként, különösen pedig a blog közösség. Népszerű az Apple Macintosh és a GNU/Linux felhasználók között is, akik az olyan képnézegető és elosztó 'weboldalakból el vannak zárva, amelyeket a Windows/Internet Explorer szerkezet működtet.

Flickr fiókok[szerkesztés]

Egy ingyenes fiókkal korlátlan számú fényképet és videót lehet feltölteni 1 terabyte-nyi tárterületre. Az ingyenes fiók mellett lehetőség van kettő fizetős fiók közül választani: Ad Free és Doublr. Az Ad Free reklámmentes felületet ad, míg a Doublr két terabyte tárhelyet ad.

Licencelés[szerkesztés]

A Flickr engedélyezheti a képek bemutatását bizonyos közös használatra (license). Az engedélyezés választéka közé tartozik a Creative Commons felajánláson alapuló adatbázisok és kisebb gyűjtemények. A címkézéssel egyetemben a gyors keresést a site csak bizonyos meghatározott külön engedéllyel biztosítja.

Összekapcsolás Yahoo Web Search kereséssel[szerkesztés]

2006 augusztusa után a keresési rendszer még különleges kifejezésekre, mint például vicces képek ("Funny pictures") is válaszolt Flickr eredménnyel.[5]

Szoftver felépítése[szerkesztés]

Cal Henderson, az eredeti Flickr fejlesztők egyike, a vancouveri PHP Association által 2005-ben rendezett angol nyelvű Power Point találkozó alkalmával nyilvánosságra hozta a szolgáltatás régebbi részének nagy többségét.[6]

Komponensek/ használt technológiák:

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Social Media Demographics for 2016, 2016. szeptember 29.
  2. Data moving to U.S. very soon! (angol nyelven). Flickr, 2005. június 10. (Hozzáférés: 2006. szeptember 4.)
  3. What does Flickr Gamma mean?. Flickr. (Hozzáférés: 2006. szeptember 4.)
  4. Vander Wal, Thomas: Folksonomy Research Needs Cleaning Up (angol nyelven), 2006. január 17. (Hozzáférés: 2006. szeptember 4.)
  5. Funny pictures – Yahoo! Search Results (angol nyelven). Yahoo!. (Hozzáférés: 2006. szeptember 6.)
  6. prezentációja. [2010. február 1-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. február 1.)

Források[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]