FUDOFSI

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
FUDOFSI
Alapítva1939. február
Megszűnt1944

A FUDOFSI (franciául: Fédération Universelle des Ordres, Fraternités et Sociétés Initiatiques, magyarul: Rendek, Testvériségek és Beavató Szervezetek Egyetemes Szövetsége) egymástól független ezoterikus szervezetek szövetsége volt, hasonlóan a FUDOSI-hoz, de élesen szembenállva azzal. Vezetője Constant Chevillon (1880-1944), francia okkultista volt.

Történet[szerkesztés]

A FUDOFSI a lyoni rendek és más olyan titkos társaságok védelmében jött létre, melyek nem voltak tagjai a FUDOSI-nak. A FUDOFSI élesen szembenállt a FUDOSI-val, személyesen Harvey Spencer Lewis-zal és annak szervezetével, az Ancient Mystical Order Rosae Crucis-szal, az AMORC-kal.[1] Nagyon kevés információ ismert a FUDOFSI-ről, mivel sem a szervezet, sem a vezetője nem élte túl a Második világháborút (Constant Chevillon-t, a FUDOFSI vezetőjét a Gestapo meggyilkolta 1944-ben).[1]

Az első találkozó[szerkesztés]

A FUDOFSI első összejövetelét 1939 februárjában tartották meg Párizsban.

Résztvevők[szerkesztés]

Hans Rudolf Hilfiker-Dunn és Arnoldo Krumm-Heller később csatlakozott a FUDOFSI-hez.

Képviselt szervezetek[szerkesztés]

Megszűnés[szerkesztés]

A FUDOFSI megszűnt létezni a Második világháború során, azonban 1947-ben néhány életben maradt tagja felvette egymással a kapcsolatot és megpróbáltak egy új szervezetet létrehozni. Hans-Rudolf Hilfiker és R. Swinburne Clymer (1878–1966) megkísérelték létrehozni a Worldwide Alliance of Rosicrucian Orders-t (Rózsakeresztes Rendek Világszövetségét). Rio de Janeiro-ban Clymer-nek sikerült egyesíteni szervezetét Krumm-Heller-ével. Hilfiker és Clymer 1947. május 7-én és 1948. június 5-én Zürichben, a Baur au Lac nevű hotelben találkoztak. A Fraternitas Rosae Crucis Emerson Myron Clymer (R. S. Clymer fia) hivatalos önéletrajzában a FUDOFSI Legfelsőbb Nagymestere-ként mutatja be őt apja halála után, úgyhogy a Fraternitas Rosae Crucis szerint lehetséges, hogy a FUDOFSI a későbbiek során is fennmaradt.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b Lásd részletesebben angolul itt: http://www.hermetics.org/fudosi.html#7

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a FUDOFSI című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.