FM Logistic

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
FM Logistic
Típusüzleti vállalkozás
Alapítva1967
SzékhelyPhalsbourg
VezetőkClaude Faure, Edmond Faure, Jean-Marie Machet, Daniel Franke, Managing Director - Közép-európai vezetőség
Iparág
Formasociété par actions simplifiée
TermékekRaktározás, Co-packing, Szállítmányozás, Supply Chain Management
Árbevétel1,43 mrd € (üzleti év vége: 2020. március 31.)
Alkalmazottak száma27 500 (átlag, teljes munkaidős foglalkoztatásra átszámítva)
LeányvállalataiNG Concept, FM2i, AEXXDIS FM Health Supply Chain

A FM Logistic weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz FM Logistic témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Az FM Logistic - Családi vállalkozás keretében 1967-ben Franciaországban alapított logisztikai cég, a tőzsdén nincs bejegyezve. A vállalat Európában 14 országban, Ázsiában és Latin-Amerikában (Brazíliában) működik, 27 000 dolgozót foglalkoztat.  A cég a „pooling”[1] egyik úttörője, ami egy olyan módszer, mely a logisztikai erőforrásokat (raktárakat, szállítójárműveket) egyszerre több cég-ügyfél számára használja ki. Az FM Logistic az FMCG, viszonteladók, gyógyszeripari, egészségvédelmi és kozmetikai, ipari és gépjármű ágazatokban működő nemzetközi és hazai ügyfelek portfólióját támogatja.

Közép-Európában az FM Logistic cég FM Logistic Central Europe néven van jelen 4 országban: Lengyelországban (1995-től), Csehországban (1996-tól), Szlovákiában (1999-től), valamint Magyarországon (2005-től). Az FM Logistic CE több, mint 5 500 dolgozót foglalkoztat, 17 logisztikai platformmal, 30 darab, összesen 750 000 m2 területű átrakó raktárral rendelkezik és több, mint 1 millió raklaphelyet [3] kínál, valamint több, mint 2 500 járműből álló flottát kezel. A cég szolgáltatásokat nyújt a raktározás (46%), áruszállítás (41%), valamint co-packing (közös csomagolás) és co-manufacturing (közös gyártás) (13%) területén. Az operátor által a régióban kiszolgált kulcs ágazatok: FMCG (41%), viszonteladók (28%), ipar (24%), egészségvédelem (5%) és kozmetikai ipar (2%).

Története[szerkesztés]

FM Logistic cégjelzésű teherautó

Az FM Logistic két szállítmányozó családi vállalkozás összevonásával jött létre a XX. század 60-as éveiben. Az Ardèche régióból származó két testvér, Edmond és Claude Faure 1962-ben alapított fakitermeléssel és szállítással foglalkozó céget. Házasságkötés eredményeként a Faure család összekapcsolódott a Machet családdal, melynek fuvarozó cége volt a Vogézekben. Claude Faure, Edmond Faure és Jean-Marie Machet 1967-ben konszolidálták és áthelyezték a fuvarozási tevékenységüket a Moselle megyében található Saint-Quirin városába. Így született meg a Faure & Machet cég, mely akkor 12 főből és 7 járműből állt.[2]

Nyolcvanas évek: a raktározási tevékenység elindítása[szerkesztés]

Tíz évvel később a Faure & Machet már 90 dolgozót foglalkoztat és 75 járművel rendelkezik. Döntő változások történtek 1982-ben, amikor a cég megnyerte az élelmiszergyártó MARS csoport kiszolgálására kiírt versenypályázatot. A Faure & Machet ekkor indította el raktározási tevékenységét. A vállalat 1987-ben 300 főt foglalkoztat 38 000 m2 raktárterülettel rendelkezik Franciaországban.

Nyolcvanas évek: nemzetközi terjeszkedés[szerkesztés]

A 90-es években a Faure & Machet kihasználta Közép-és Kelet-Európa piacainak megnyitásában rejlő lehetőségeket. A cég elindította tevékenységét Oroszországban, Lengyelországban és Ukrajnában. A nemzetközi fejlődés megkönnyítése érdekében a cég 1998-ban felveszi az „FM Logistic” elnevezést.

XXI. század: a vállalat irányításának átadása a következő generációnak[szerkesztés]

Az FM Logistic logisztikai platform

A cég három alapítója 2002-ben adta át a cég vezetését a vezetők következő generációjának, köztük Jean-Christophe Machetnek, a cég jelenlegi elnökének. Az FM Logistic 2004-ben indította el működését Kínában. Egy másik cég megszerzésének eredményeként a csoport 2013-ban megjelent Brazíliában.

Ugyanekkor a cég egy komoly játékos szerepét veszi át Oroszországban, a friss áruk piacán. Az FM Logistic 2016-ban megerősítette jelenlétét Ázsiában, amikor Indiában felvásárolta a Spear Logistics céget. Ebben az időszakban a cég folytatja nemzetközi fejlődését, amiről tanúskodik a több logisztikai platform elindítása és fejlesztése Oroszországban, Lengyelországban, Csehországban, Romániában, Spanyolországban és Olaszországban. Az FM Logistic 2020-ban tervez nyitni több raktárat Indiában, valamint egy raktár és disztribúciós központot Vietnamban. Franciaországban az FM Logistic kb. éves szinten két új platform tempóban fejlődik, jó példa erre a 2018-ban Escrennes-ben felavatott platform.

Az FM Logistic mindemellett a digitális transzformáció és innováció stratégiáját is alkalmazza, hogy megoldásokat tudjon ajánlani a szállítási láncok tekintetében, elébe menve az internetes vásárlás növekedésének, a disztribúciós mixnek és az ún. fenntartható fogyasztás elvárásainak.

Az FM Logistic Csoport 2019/2020. évi főbb adatai[szerkesztés]

Az FM Logistic logisztikai platform belülről
  • 1,43 mrd € (üzleti év vége: 2020. március 31.)[3]
  • A forgalom 62%-a Franciaországon kívül keletkezik
  • A forgalom eloszlása az ügyfelek ágazatai szerint a 2018/19 évben: FMCG (31%), viszonteladás (28%), ipar (20%), kozmetikai cikkek (18%), egészségvédelmi szektor (3%)
  • Foglalkoztatás: 27 500 (teljes munkaidőre átszámított foglalkoztatási átlag a 2019/20 forgalmi évben)

Az FM Logistic igazgatótanácsa, aktuális: 2020. március 31.[szerkesztés]

  • Jean-Christophe Machet – elnök
  • Yannick Buisson – vezérigazgató – Franciaország és Nyugat-Európa
  • Cécile Cloarec – Emberi Erőforrás, kommunikációs és fenntartható fejlődés igazgató
  • Stéphane Descarpentries – igazgató – Ázsia és stratégiai projektek
  • Xavier Prévost – üzleti megoldások és informatikai rendszerek ügyi igazgató
  • Christophe Menivard – igazgató – Kelet-Európa
  • Béatrice Ogée – kereskedelmi és marketingigazgató

Kiválasztott jelenlegi és történelmi ügyfelek[szerkesztés]

Lábjegyzeteket[szerkesztés]

  1. Pooling. FMlogistic.com. (Hozzáférés: 2020. szeptember 15.)
  2. History. FMlogistic.pl. (Hozzáférés: 2020. szeptember 15.)
  3. FM Logistic reports results for FY 2019/20. Maritimegateway.com. (Hozzáférés: 2020. szeptember 15.)
  4. New distribution center for IKEA. Warehouses.pl. (Hozzáférés: 2020. szeptember 15.)[halott link]