Eva Joly

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Eva Joly
2013-ban
2013-ban
Született1943. december 5. (80 éves)[1]
Grünerløkka
Állampolgársága
Foglalkozása
Tisztsége
  • az Európai Parlament képviselője (2009. július 14. – 2014. június 30.)
  • az Európai Parlament képviselője (2014. július 1. – 2019. július 1.)
IskoláiFrench National School for the Judiciary
Kitüntetései
  • Integrity Award (2001)
  • Peer Gynt irodalmi díj (2002)
  • European of the Year (2002)
  • Humanist Prize (2004)
  • European of the Year, Norway (2009)
  • Sophie Prize (2012)

A Wikimédia Commons tartalmaz Eva Joly témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Eva Joly (szül. Eva Gro Farseth) (Grünerløkka, Oslo, 1943. december 5. –) norvégfrancia jogász, korábban vizsgálóbíró Franciaországban. 2008 óta Sólyom László felkérésére a Bölcsek Tanácsa tagja.

Pályafutása[szerkesztés]

18 évesen Párizsba költözött, ahol au pairként dolgozott. A szülők akarata ellenére feleségül ment a család fiához, Pascal Jolyhoz.

Titkárnőként vállalt munkát, és közben esti iskolában szerzett jogi végzettséget. Gazdasági ügyekre specializálódott, és 1990-ben a párizsi Legfelsőbb Bírósághoz került vizsgálóbíróként. Itt hamar feltűnt fáradhatatlan küzdelmével, amit a korrupció ellen folytatott. Különösen nagy visszhangot váltott ki Roland Dumas volt külügyminiszter, az ismert milliárdos Bernard Tapie, illetve a Crédit Lyonnais bank ügye. Leghíresebb esete azonban a vezető francia olajtársaság, az Elf Aquitaine ügye volt, ahol – számos halálos fenyegetés ellenére – több korrupciós ügyet is leleplezett.

Joly később a norvég igazságügyi és külügyminisztérium különleges tanácsadójaként dolgozott. 2002-ben a Reader’s Digest az év emberének jelölte Európában. A 2009-es európai parlamenti választásokon a francia zöldeket tömörítő France Écologie listájáról szerzett mandátumot.

Jegyzetek[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben az Eva Joly című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Külső hivatkozások[szerkesztés]